۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

تقویم علم؛

۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۳ اسفند برابر با ۲۲ فوریه را مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۳ اسفند برابر با ۲۲ فوریه را ورق می‌زنیم.

***

معرفی ذرت بوداده

۲۲ فوریه ۱۶۳۰ میلادی برابر با ۳ اسفند ۱۰۰۸ خورشیدی، مردی سرخپوست به‌نام کوادکویینا پاپ‌کورن را به مستعمره‌نشینان انگلیسی معرفی کرد. این مرد، پاپ‌کورن را در کیسه‌های پوست گوزن به‌عنوان پیش‌کشی به اولین شام شکرگزاری استعمارگران آورد. پاپ‌کورن نوعی ذرت با دانه‌های کوچک‌تر از ذرت معمولی است و وقتی روی شعله گرم می‌شود، به میان‌وعده‌ای که امروزه آن را می‌شناسیم تبدیل می‌شود. بومیان آمریکا از هزاران سال پیش‌از ورود کاوشگران اروپایی این نوع ذرت را پرورش می‌دادند. سال ۱۹۶۴، دانشمندانی که در جنوب مکزیک حفاری می‌کردند، چوب داخلی بلال کوچکی را پیدا کردند که قدمت آن به ۷هزار سال می‌رسید.

۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

سنتز اوره

۲۲ فوریه ۱۸۲۸ میلادی برابر با ۳ اسفند ۱۲۰۶ خورشیدی، فردریش وهلر، زیست‌شیمی‌دان آلمانی، به یاکوب برزلیوس اطلاع داد که ماده شیمیایی آلی، اوره را سنتز کرده است. این رویداد بسیار برجسته بود، زیرا اولین‌‌بار بود که ماده‌ای که تا پیش‌ازآن فقط با عملکرد بدن موجود زنده مرتبط بود، از مواد شیمیایی معدنی با منشا غیرزنده ساخته می‌شد. امروزه، سنتز وهلر به واکشنی گفته می‌شود که طی آن، ماده معدنی آمونیوم‌سیانات به اوره تبدیل می‌شود. از سنتز وهلر به‌عنوان آغازگر شیمی آلی نوین یاد می‌شود و وهلر را پدر شیمی آلی می‌شناسند.

۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

قدبلندترین انسان تاریخ مکتوب

۲۲ فوریه ۱۹۱۸ میلادی برابر با ۳ اسفند ۱۲۹۶ خورشیدی، رابرت پرشینگ وادلو، بلندقدترین انسان تاریخ مکتوب جهان، در آلتون، ایلینوی به‌دنیا آمد. مدت کوتاهی پس‌از فارغ‌التحصیلی از دبیرستان، قد او به ۲متر و ۵۴ سانتی‌متر رسید و کمی پیش‌از مرگش به قد نهایی ۲متر و ۷۲ سانتی‌متر رسید. این اندازه منحصر‌به‌فرد به پرکاری غده هیپوفیز نسبت داده می‌شود که هورمون رشد را بسیار بالاتر از سطح طبیعی تولید می‌کند و به بروز بیماری غول‌پیکری یا ژیگانتیسم منجر می‌شود. علم پزشکی امروزی می‌تواند چنین مشکلاتی را جبران کند، اما در دهه ۱۹۲۰ هیچ درمانی در دسترس نبود. پدر رابرت وادلو با ۱۸۱ سانتی‌متر قد دربرابر او همانند فرد مبتلا به نانیسم یا کوتاه‌قامتی به‌نظر می‌رسید. وادلو در ۱۵ جولای ۱۹۴۰در سن ۲۲ سالگی بر اثر عفونت کشنده‌ای که به دلیل تاول روی مچ پایش ایجاد شده بود، باوجود جراحی اضطراری و انتقال خون، در خواب درگذشت. در آن‌زمان، ۱۹۹ کیلوگرم وزن داشت. تابوتش ۳متر و ۲۸ سانتی‌متر طول، ۸۱ سانتی‌متر عرض و بیش‌از ۴۵۰ کیلوگرم وزن داشت با کمک ۲۰ نفر حمل شد.

۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

سِر توماس کلیفورد آلبوت

۲۲ فوریه ۱۹۲۵ میلادی برابر ۳ اسفند ۱۳۰۳ خورشیدی، سر توماس کلیفورد آلبوت، پزشک انگلیسی که دماسنج بالینی کوچک را اختراع کرد درگذشت. تا اواسط سده نوزدهم میلادی جابه‌جاکردن و استفاده از دماسنج‌ها دشوار بود. به‌طوری‌که، طول دماسنج پزشکی به حدود ۳۱ سانتی‌متر می‌رسید و اندازه‌گیری دقیق دمای بدن حدود ۲۰ دقیقه طول می‌کشید. بین سال‌های 1866 و 1867، سر توماس کلیفورد آلبوت دماسنج پزشکی جدیدی را طراحی کرد که بسیار قابل حمل‌تر بود و فقط ۱۵.۵ سانتی‌متر طول داشت و ثبت دمای بدن بیمار با این وسیله جدید فقط پنج دقیقه طول می‌کشید. آلبوت همچنین نشان داد که آنژین صدری، ناشی‌از باریک‌شدن شریان کرونا است. این درک به بهبود روش‌های درمان بیماری‌های شریانی کمکی شایان کرد.

۳ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

دکمه بازگشت به بالا