آیا مصرف قهوه باعث افزایش سطح کلسترول خون میشود؟
کلسترول چیست؟
قهوه فوری هات چاکلت دکتر بیز: کلسترول یک ماده مومی شکل و بخشی از چربی موجود در بدن است که توسط کبد تولید می شود، به طور طبیعی در بدن یافت می شود. علاوه بر آن، شما کلسترول را روزانه از طریق خوردن برخی غذاها نیز دریافت می کنید.
میزان بیش از حد آن که به کلسترول “بد” یا LDL معروف است، شما را در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی قرار می دهد. بیشتر پزشکان توصیه می کنند میزان کلسترول اضافه شده از رژیم غذایی خود را محدود کنید.
قهوه مانند بسیاری از محصولات گیاهی دیگر دارای چربی اضافه نیست. اما لازمه که بدونیم، قهوه بر نحوه تولید کلسترول بدن تأثیر می گذارد!
پیوند بین قهوه و کلسترول
قیمت قهوه ماسالا دکتر بیز: چندین مطالعه طی یک دهه گذشته، ارتباط بین قهوه و کلسترول را نشان داده اند. طبق یک مطالعه، روغن های قهوه (معروف به diterpenes) مانند کافستول و kahweol مقصر هستند!
روغن های قهوه به طور طبیعی در قهوه های کافئین دار و بدون کافئین یافت می شوند. تحقیقات نشان می دهد که کافستول بر توانایی بدن در سوخت و ساز بدن و تنظیم کلسترول تأثیر می گذارد.
با توجه به کنترل شده در مورد قهوه و کلسترول، روغن های قهوه ممکن است اسیدهای صفراوی و استرول های خنثی را کاهش دهند. این مساله می تواند منجر به افزایش کلسترول شود. محققان به این نتیجه رسیدند که کافستول “قوی ترین ترکیب افزایش دهنده کلسترول در رژیم غذایی انسان است”.
اگر یک جهش ژنتیکی دارید که متابولیسم قهوه را در بدن شما کند می کند و روزانه تمایل به خوردن دو یا چند فنجان قهوه دارید، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در شما بیشتر است.
چرا انتخاب قهوه شما مهم است؟
فروش قهوه گانودرما در تهران: روغن های قهوه در قهوه هایی که در هنگام دم کردن طولانی ترین تماس با آب را دارند بیشترین قدرت را دارند. مثلا قهوه فرنچ پرس، که با عبور مداوم آب از درون دانه ها همراه است، نشان می دهد که غلظت بیشتری آن نشان از وجود کافستول بیشتر در فنجان شما دارد!
از طرف دیگر دم کردن در یک قهوه جوش به سبک آمریکایی ها و با یک فیلتر، سطح روغن نسبتاً کمی دارد، زیرا دانه های قهوه در هنگام دم شدن فقط یک بار با آب و به مدت خیلی کمتری در تماس بوده اند.
یه مساله مهمتر اینکه، اگر دانه قبلا رست شده باشد کافستول بیشتری دارد چون در اثر رست دانه، روغن موجود در آن ازش خارج شده و بعد از دم در فنجان شما می ریزد.
یک مطالعه دیگر نشان داده که یکسری از قهوه های ترکی نیز چربی بالایی را دارند. قهوه فوری و قهوه دمی مقادیر “ناچیز” روغن را داشتند و اسپرسو مقادیر متوسط چربی دارد.
تحقیقات نشان داده است که نوشیدن پنج فنجان قهوه روزانه با می تواند سطح کلسترول خون را 6 تا 8 درصد افزایش دهد.
فواید نوشیدن قهوه
اگر شما هر روز مقادیر قابل توجهی قهوه مطبوع فیلتر نشده یا فرانسوی بنوشید، کلسترول شما حداقل از جانب قهوه نباید نگران کننده باشد. در مقابل، مزایای درمانی زیادی رو براتون به همراه داره!
نتیجه مطالعات انجام شده ارتباط معنی داری بین قهوه، کلسترول و افزایش خطرات بیماری قلبی و سرطان پیدا نکرده است.
جالبه بدونیم که نتایج بسیاری، سایر رفتارهای پرخطر را در کنار مصرف نوشیدن قهوه، مانند سیگار کشیدن و ورزش نکردن را علت این حملات قلبی گزارش کرده اند.
با این اوصاف، تحقیقات نشان می دهد که بین مصرف قهوه و کاهش میزان مرگ و میر ارتباط وجود دارد. قهوه همچنین با محافظت در برابر بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، بیماری کبد، پارکینسون و افسردگی همراه است.
هشدارها و خطرات
شاید مهمترین سؤالات در مورد تأثیرات قهوه در مورد انرژی بخش بودن و بهبود خلق و خوی آن باشد: کافئین، درسته، علت انتخاب قهوه از قدیم به دلیل وجود کافئین و نشاط آور بودن آن است!
تا جاییکه بعضا سایر ترکیبات موجود در قهوه که مثلا می تونند با کلسترول ما در ارتباط باشند نادیده گرفته می شده است ولی امروزه به آن توجه بسیاری می شود.
کافئین یک ماده محرک است که البته مصرف بیش از حد آن می تواند باعث لرز، بی خوابی، سردرد، معده ناراحت و اضطراب شود.
بعضی ها در مورد اثرات کافئین حساس هستند. این افراد ممکن است بخواهند میزان قهوه ایی که می نوشند را محدود کنند یا به مصرف قهوه بدون کافئین و حتی با چربی کمتر روی بیارند.
کافئین می تواند برخی شرایط را بدتر کند، از جمله:
- بیخوابی
- اضطراب
- افسردگی
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی مانند آریتمی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات مزمن معده
شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه زنانی که مقادیر زیادی کافئین می نوشند ممکن است در معرض خطر پوکی استخوان بیشتری قرار بگیرند. البته لازمه که همه افراد به همه جوانب سلامتی شان از جمله کلسترول خون شان نیز اهمیت بدهند!
بیشتر بدانید:
کافئین ممکن است با برخی داروها یا گیاهان اثر متقابل داشته باشد. در صورت لزوم با احتیاط استفاده کنید داروهایی مثل:
- آنتی بیوتیک های کینولون مانند سیپروفلاکسین و نورفلوکساسین
- داروهای آسم مانند تئوفیلین
- داروهای افسردگی
- داروهای ضد انعقادی
- داروهای محرک از جمله سرکوب کننده ها
- اکیناسه
- قرص های کاهش وزن حاوی کافئین
- داروهای ضد درد حاوی کافئین
کافئین فقط در قهوه وجود ندارد. در چای سیاهی که ما هر روز می نوشیم،در چای سبز، شکلات، نوشیدنی های انرژی زا هم هست که البته مقدار آن در آنها متفاوت است همانطور که میزان اثر آنها بر کلسترول نیز با هم فرق دارد!
نتیجه چی شد؟
اگر کلسترول شما بالاست و می خواهید همچنان فنجان قهوه تان را بنوشید بهتر است در انتخاب نوع قهوه و روش دم کردنتان دقت کنید.
قهوه با رست لایت (روشن) و همچنین و بهترین گزینه های روی میز شما هستند. البته اسپرسو هم برای اونایی که یه کم کلسترولشون بالاست خوبه! بقیه هم که هر چی دوست دارن بخورن ?
درست انتخاب کنیم تا سالم زندگی کنیم