به گزارش روابط عمومی از اصفهان، سید امیر طباطبائیان در پاسخ به این مطلب که فولاد مبارکه در پاییز ۱۴۰۲ افزایش مصرف انرژی داشته است، اظهار کرد: فولاد مبارکه فرایندهای مختلفی در تولید و مصرف انرژی دارد و باور به اینکه کل انرژی ورودی باید به محصول و یا آهن اسفنجی و فولاد خام تبدیل شود اشتباه است.
وی افزود: در واقع سایر فرایندها مانند نیروگاه، نورد گرم و سرد واحدهایی هستند که در مصرف انرژی تأثیرگذارند؛ بنابراین تمام انرژی مصرفی فولاد مبارکه نمیتواند به همان میزان بهصورت خطی با رشد محصولات در یک راستا قرار گیرد.
طباطبائیان ادامه داد: در حال حاضر در تولید اسلب و آهن اسفنجی در پاییز امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۸.۴ و ۴ درصد رشد تولید داشتیم و گاز و برق خریداریشده نیز ۱۲.۷ و یک درصد رشد داشته است. در واقع در پاییز امسال نسبت به سال گذشته تولید برق در نیروگاه داخلی افزایش یافته تا بتوانیم واحد فولادسازی را بهعنوان بزرگترین مصرفکننده برق، پشتیبانی کنیم.
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: حجم زیادی از گاز خریداریشده در پاییز امسال بابت تولید برق استفادهشده و اگر حجم گاز مصرفی نیروگاه در تولید برق از کل گاز خریداریشده را کم کنیم، کل گاز مصرفی در فرایند تولید حدود ۷.۳ درصد بوده است که با افزایش تولید آهن اسفنجی و فولاد خام تناسب دارد.
وی افزود: بنابراین تحلیل با اتکا به یک گزارش از شبکه کدال صحیح نیست و مصرف انرژی ارتباط مستقیم با تولید ندارد، زیرا نوع انرژی و مصرف در فرایندها متنوع است و با توجه به نیاز خط تولید و میزان دسترسی به شبکه برق و گاز سراسری و محدودیتهای انرژی، میزان انرژی دریافتی و تولید متفاوت است.
طباطبائیان در پاسخ به اینکه گفته شده انرژی ۲۳ میلیون نفر در صنعت فولاد گم میشود، گفت: بهطورکلی طبق آمار وزارت نیرو ۳۳ درصد برق کشور در بخش خانگی مصرف میشود و ۱۷.۵ درصد در بخش عمومی و ۱۴.۷ درصد در بخش کشاورزی و سهم صادرات ۲.۳ است و مابقی این عدد ۳۳ درصد در بخش صنعت است و از این مقدار تنها ۶ تا ۷ درصد در کل صنعت فولاد کشور مصرف میشود و سهم فولاد مبارکه معادل ۱.۵ تا ۲ درصد است.
مصرف برق در فولادمبارکه مطابق با استانداردهای ملی
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه با تأکید بر اینکه مصرف برق در فولاد مبارکه مطابق با استانداردهای ملی است، گفت: طبق همین استاندارد به ازای هر تن فولاد خام ۸۰۰ کیلووات ساعت انرژی الکتریکی مصرف میشود که خوشبختانه این مقدار در فولاد مبارکه ۱۰ درصد هم کمتر است و از زمان راهاندازی فولاد مبارکه تاکنون همواره مصرف برق پایینتر از حد استاندارد بوده است.
وی با بیان اینکه اصطلاحاً از این انرژی در قسمت مولد استفاده میشود و در ازای مصرف انرژی، تولید ناخالص ملی ایجاد شده است، تصریح کرد: فولاد مبارکه بهتنهایی ۱.۵ درصد تولید ناخالص ملی (GDP) کشور را ایجاد میکند؛ درصورتیکه در واحدهای غیرمولد مثل خانگی و عمومی در قبال مصرف انرژی، تولیدی انجام نمیشود یا بسیار ناچیز است.
طباطبائیان مدیریت انرژی را در فولاد مبارکه از ابتدای راهاندازی یک موضوع نهادینهشده عنوان کرد و گفت: در همین راستا کمیته عالی انرژی از سالهای اول بهرهبرداری تشکیل شده و سیاست آن تأمین و بهینهسازی انرژی در تمام دوران بهرهبرداری بوده و از سال ۹۴ هم استاندارد ISO-۵۰۰۰۱ در شرکت پیادهسازی شده که هرساله توسط مراجع ملی و بینالمللی پایش و اندازهگیری شده و طبق همین استاندارد برنامهریزی برای کاهش مصرف انرژی برای سالهای آینده انجام میشود.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم به آن برنامههای از پیش تعیینشده جهت بهینهسازی انرژی دست پیدا کنیم استانداردها تمدید نمیشود، اما خوشبختانه این مهم انجام و از سال ۹۴ به بعد هرساله استاندارد مدیریت انرژی را کسب و تثبیت کردهایم. در واقع با این استاندارد نشان دادیم که اهمیت انرژی برای فولاد مبارکه و همچنین در دیگر صنایع، زیاد است.
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه تاکید کرد: از سوی دیگر هزینههای انرژی بهشدت افزایش پیدا کرده و از سال ۱۳۹۹ به بعد بیش از ۱۰ برابر افزایش داشته و به نرخهای جهانی رسیده است و تصور اینکه انرژی ارزان و بدون ارزشی به صنایع فولاد تحویل داده میشود اشتباه است.
وی اضافه کرد: با این حال بهینهسازی مصرف انرژی همواره اهمیت زیادی داشته و نشان آن پروژهها و اقدامات انجامشده طی دوران بهرهبرداری و با مصوبات کمیته عالی انرژی است. بهطوریکه طی دو سال گذشته بر اساس همین برنامهریزیها و پیادهسازی استاندارد مدیریت انرژی بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار گیگا ژول انرژی مصرفی کاهش یافته است.
46