نکات مهم در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه
فروش عمده قهوه گانودرما: در ابتدا مطمئن شوید که همه تجهیزات شما–از آسیاب قهوه تا فیلتر قهوه سازتان کاملا تمیز باشد. آن ها را با آب داغ تمیز بشویید و یا کاملا آن ها را پاک کنید و سپس با یک حوله خوب آن ها را خشک کنید. این موضوع بسیار حائز اهمیت است که هیچ اثری از روغن قهوه باقی نمانده باشد. چون در آینده باعث می شود که قهوه شما طعم و مزه ای تغییر یافته و تلخ تر پیدا کند.
قهوه گانودرما در کرج: یک فنجان قهوه عالی، از دانه های مرغوب قهوه ساخته می شود. کیفیت و طعم و مزه قهوه شما فقط به طرز تهیه شما بستگی ندارد، بلکه به نوع دانه ای که انتخاب می کنید نیز وابسته است. اینکه از بین انواع قهوه کدام یک را انتخاب می کنید، عربیکا و یا ربوستا؟ یا دانه قهوه تان دارای چه درجه ای از رست است.
برخی از عوامل موثر بر طعم و عطر قهوه عبارتند از:
کشور و منطقه تولید کننده قهوه کجاست؟
دانه قهوه، ترکیبی از چند دانه و یا یک نوع دانه است؟
درجه رست مورد علاقه شما، دارک، مدیوم و یا لایت است؟
نحوه آسیاب کردن شما چگونه بوده است؟
محصولات گانودرما: در حالی که انتخاب های فراوانی وجود دارد، به یاد داشته باشید که هیچ درست یا غلطی وجود ندارد. مثلا شما می توانید یک قهوه دارک ویژه اسپرسو را با دستگاه قطره ای برقی تان درست کنید و از طعم و مزه آن لذت ببرید. این باور که یک نوع قهوه مخصوص یک نوع دستگاه است، کاملا غلط است. شما از هر نوع قهوه ای که دوست داشته باشید با در نظر گرفتن نوع دستگاه و طرز تهیه قهوه تان می توانید استفاده کنید. فقط کافی است که قهوه را با توجه به این دو پارامتر آسیاب کنید.
دیگر مورد مهمی که باید در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، در نظر داشته باشید، خریدن قهوه تازه رست شده است. قهوه تازه رست شده یکی از پارامتر های ضروری برای داشتن یک فنجان قهوه خوشمزه است. به همین منظور در هر بار خرید مقدار کمی قهوه خریداری کنید تا زیاد مانده نشود. (زمان ایده آل برای خرید، تقریبا هر دو هفته یکبار).
نکته : لطفا هیچگاه از قهوه ای که یک بار آن را دم کرده اید (تفاله قهوه) دوباره استفاده نکنید. زیرا در همان دفعه اول تمامی مواد مفید قهوه از آن خارج شده است و برای بار دوم فقط سیاهی و تلخی است که نسیب شما می شود.
یکی از نکات کلیدی در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، آسیاب کردن قهوه است. اگر شما دانه قهوه خریداری کرده اید، همیشه سعی کنید آن ها را درست قبل از تهیه قهوه تان آسیاب کنید. با این شیوه همیشه می توانید از حداکثر تازگی بهره ببرید. آسیاب های قهوه دندانه ای و آسیاب های قهوه دستی به دلیل آسیاب کردن یکنواخت بهترین گزینه ها برای استفاده شخصی هستند. از آسیاب های تیغه ای، به دلیل آسیاب غیر یکنواخت و بعضا بسیار ریز کمتر استفاده می شود.
نکته ای که در اینجا بسیار اهمیت دارد و حتما باید به آن دقت کنید، میزان درجه آسیاب قهوه است. زیرا بر طعم و مزه قهوه بسیار تاثیر گذار است. اگر قهوه شما بسیار تلخ است، دلیلش عصاره گیری بیش از اندازه از پودر قهوه بوده که نتیجه بسیار ریز آسیاب شدن قهوه است. اگر هم قهوه شما طعم و مزه کمی دارد به دلیل عصاره گیری بسیار کم از قهوه بوده که نتیجه درشت آسیاب شدن قهوه است.
در هنگام خرید قهوه آسیاب شده از فروشگاه این نکته را مد نظر داشته باشید که حتما به فروشنده طرز تهیه قهوه خود را بگوید تا وی با توجه به نوع دستگاه شما، قهوه را برایتان آسیاب کند و بتوانید بهترین طعم و مزه را از قهوه ای که خریداری می کنید، بدست آورید.
اگر بگوییم اهمیت آب در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، کمتر از قهوه نیست، اغراق نکرده ایم. آبی که شما برای تهیه قهوه از آن استفاده می کنید در کیفیت قهوه تان بسیار تاثیر گذار است. اگر آب شرب شما حاوی املاح بسیار زیاد است و یا اینکه طعم خوبی ندارد و یا در کل خودتان می دانید که آب مناسبی نیست، بهتر است از آب معدنی و یا آبی که دوباره تصفیه شده است و کاملا شیرین و با کیفیت است، استفاده کنید. اما طبق تجربه شخصی بهترین آب برای تهیه قهوه آب معدنی است. کافیست شما هم فقط یکبار امتحان کنید.
نسبت آب به قهوه (Ratio) مهمترین عامل در شدت طعمی و عصاره گیری استاندارد در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه است. پس در صورت امکان حتما از ترازوهای دیجیتال استفاده کنید. اما اگر هم ندارید، به ازای هر 180 میلی لیتر آب یک یا دو قاشق غذا خوری قهوه کافی است. البته میزان قهوه را می توان با توجه به طعم و مزه ای که انتظار داریم در این رِنج کم یا زیاد کنیم.
مثلا برای داشتن قهوه ای غلیظ از دو قاشق غذاخوری قهوه استفاده کنیم. توجه به این نکته نیز مهم است که در بعضی از روش های دم کردن قهوه آب تبخیر بالاتری دارد. به همین دلیل میزان کم تبخیر را در اندازه گیری آب نیز در نظر بگیرید.
چیزی که در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، کمتر به آن توجه می شود، دمای آب است. قهوه ساز شما باید دمای آب را بین 90 تا 95 درجه سانتی گراد حفظ کند تا عصاره گیری از قهوه به بهترین شکل انجام گیرد. دمایی پایین تر از این میزان با کاهش عصاره گیری باعث میشود قهوه شما بسیار بی مزه شود. همچنین دمایی بالاتر از دمای ذکر شده باعث کاهش کیفیت طعم قهوه میشود.
اگر شما از روش های دستی دم کردن قهوه (مانند فرنچ پرس) استفاده میکنید، ابتدا آب را کاملا به جوش آورید. البته نه بیش از حد، سپس منبع حرارت را خاموش کنید و بگذارید آب به مدت 1 دقیقه خنک شود. سپس آن را به قهوه تان اضافه کنید.
مدت زمانی که قهوه و آب با هم در تماس هستند، یکی دیگر از مواردی مهم در طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه است که در کیفیت نهایی کار تاثیر بسزایی دارد.
در قهوه سازهای قطره ای زمان تماس باید حدود 5 دقیقه باشد. اگر شما قهوه خود را با استفاده از فرنچ پرس و یا در کل قهوه سازهای پیستونی تهیه می کنید، مدت زمان تماس باید بین 2 تا 4 دقیقه باشد و اگر از اسپرسو سازها استفاده میکنید، زمان تماس کافی است بین 20 تا 30 ثانیه باشد. البته در اسپرسو سازهای گازی یا همان موکاپات ها این زمان از اولین ورود قهوه به مخزن شروع می شود.
-
نوشیدن بلافاصله بعد از دم کردن
اگر شما قهوه تان را سریع مصرف کنید، یک لیوان قهوه گرم، خوشمزه و دلچسب را تجربه کرده اید. ولی هرچقدر از زمان دم شدن قهوه شما بگذرد و قهوه کم کم دمای خود را از دست دهد، طعم و مزه ابتدایی نیز از دست می رود.
بنابراین اگر می خواهید قهوه تان را 10 دقیقه بعد از دم شدن بنوشید، باید بگذارید دمای دم شدن آن به 105 تا 115 درجه سانتی گراد برسد که اولا در دستگاه های برقی این امر امکان پذیر نیست و ثانیا همانطور که گفته شد بالارفتن دما بیش از 95 درجه سانتیگراد باعث تلخ شدن بسیار زیاد قهوه می شود .پس لطفا، قهوه تان را بلافاصله بعد از دم کردن بنوشید.
حال که با طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، به طور عمومی آشنا شدید، می توانید یک فنجان قهوه دلچسب و خوشمزه برای خودتان و عزیزانتان آماده کنید. اما در نظر داشته باشید که بعد از دم کردن قهوه مهم ترین قسمت نوشیدن آن است. سعی کنید از لحظه لحظه زندگیتان لذت ببرید.
سعی کنید نوشیدن فنجان قهوه ای را که برای آن وقت گذاشته اید را با تمام وجود حس کنید. عطر و طعم و رنگ و تک تک جزئیات دیگرش را. لبخند بزنید و قهوه دلچسبتان را نوش جان کنید و به یاد داشته باشید که همیشه شادابی پس از چشیدن تلخی است.
بهترین روش های دم کردن و تهیه قهوه
همانطور که گفتیم پس از فهمیدن نکات و اصول طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، می خواهیم با هم چند روش محبوب و معروف را بررسی کنیم.
قهوه فوری سریع و بی دردسر، تهیه با فرنچ پرس، قهوه ساز فیلتری یا سایر روش های دم کردن قهوه. همه ما با روش های متعدد دم کردن و تهیه قهوه کما بیش آشناییم. معمولا هرکس با توجه به طبع و سلیقه خودش اقدام به استفاده از یکی از این روش ها می کند و قهوه دلچسب و مورد علاقه خودش را تهیه می کند. اما سوالی که مطرح است این است که واقعا بهترین روش دم کردن قهوه کدام روش است؟ آیا اصلا می شود گفت یک روش از طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه، بر روش های دیگر برتری دارد؟
اگر جواب این سوال مثبت است، برتری آن روش چیست و دلیل این برتری را در چه مواردی می توان دانست. برای پاسخ به همه این سوالات و نتیجه گیری نهایی در این مورد ابتدا باید به بررسی اجمالی این روش ها پرداخت. اما نکته قابل توجه در این بخش، این است که به بررسی 5 روش متداول و پر کاربرد طرز تهیه و دم کردن انواع قهوه در جهان می پردازیم و ممکن است بعضی از روش های رایج دیگر نیز در این بررسی قرار نگیرند که در مقالات بعدی به بررسی آنها نیز خواهیم پرداخت. با ما در قهوه ایلیا همراه باشید