حج عمره با حج تمتع چه فرقی دارد؟
در خرید و فروش وبررسی از قیمت حج تمتع دو اسم به گوش میرسد، حج تمتع و حج عمره مفرده اما تفاوت حج تمتع و عمره چیست؟این دو حج هر دو از سفرهای مقدسی هستند که مسلمانان راهی آن می شوند و به دیدار خانه خدا می روند.اما تفاوت هایی بین سفر حج تمتع و عمره وجود دارد. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به طور مفصل توضیح دهیم.
حج تمتع، حج واجب
حج تمتع بر هر مسلمانی که بتواند ازپس هزینه های این سفر بربیاید یعنی استطاعت مالی داشته باشد واجب است. این هزینه ها شامل خرید فیش حج و ثبت نام و در نهایت رفتن به سفر می شود همچنین شخص باید از نظر جسمی نیز توانایی انجام تمام اعمال حج را داشته باشد. در این صورت حج بر او واجب بوده و حتی اگر سال ها بعد دچار فقر شود همچنان حج براو واجب است.جالب است بدانید که حج تمتع برای کسانی که محل زندگیشان مکه است واجب نیست.یکی از مهمترین فروع دین حج است که بسیار به آن توصیه شده و در ماه های خاصی در سال انجام می شود.( ذی حجه، ذی قعده، شوال)
نکته:جهت اگاهی از قیمت حج واجب میتوانید به راحتی با وارد شدن به سایت ما اطلاعات کامل و جامع از این سفر را کسب کنید.
انواع حج تمتع
تمتع نوعی از حج است که دو بخش دارد؛ عمره تمتع و حج آن . به این صورت که هر دوی آن ها باید انجام شود اما میتوانید به صورت جداگانه هر کدام را در ماه های حج انجام دهید. البته که عمره تمتع بر حج آن مقدم است یعنی باید ابتدا اعمال آن انجام شود.
انواع حج عمره
همانطور که اشاره کردیم حج عمره دو نوع است یکی عمره تمتع که بخشی از اعمال حج واجب است و دیگری حج عمره مفرده که واجب نیست اعمالش کمی متفاوت تر بوده و طبق احادیث و سخنان مستحب است.
تفاوت حج تمتع و عمره در اعمال
یکی از تفاوت های فاحش حج تمتع و عمره در اعمال آن ها است. البته که بسیاری از اعمال و مراسم این دو حج یکسان است.حج واجب خود دو قسمت دارد؛ عمره تمتع و حج، ابتدا عمره تمتع انجام شده و سپس حج آنعمره تمتع دارای اعمال مخصوصی بوده که برخی از این اعمال با عمره مفرده یکی است.
اگر خرید فیش حج عمره مفرده انجام داده اید، اعمال این حج نیز تقریبا مشابه عمره تمتع است اما در هر زمان که بخواهید می توانید حج عمره مفرده را انجام بدهید و محدود به ماه های خاصی نمی شود.طواف نسا و نماز طواف نسا در حج عمره مفرده انجام می شود که در عمره تمتع نبود.همچنین گفته شد در عمره تمتع تراشیدن سر صورت نمی گیرد و فقط کوتاه کردن انجام میشود اما در عمره مفرده تراشیدن سر نیز انجام می شود.
انجام اعمال حج واجب
پس از به جا آوردن اعمال عمره تمتع برای کامل شدن حج واجب باید اعمال حج نیز به جا آورده شود. در این قسمت حاجی دوباه به نیت احرام حج، محرم می شود و اعمل زیر را به جای می آورد.
مناسک حج تمتع:
- احرام در مکه
- توقف و در عرافات در روز نهم ذی حجه و ماندن در آن جا تا غروب ( مشغول خواندن دعای عرفات)
- ماندن در مشعرالحرام از شب دهم ذی حجه تا طلوع خورشید
- پرتاب هفت سنگ به جمر عقبه ( همان رمی جمره یا سنگ شیطان) در روز عید قربان
- قربانی در روز عید قربان
- تراشیدن موی سر یا کوتاه کردن بخشی از مو یا ناخن
- طواف حج ( هفت مرتبه دور کعبه می گردند)
- نماز طواف ( پس از طواف دو رکعت نماز به نیت نماز طواف خوانده می شود)
- سعی بین صفا و مروه
- طواف نساء
- نماز طواف نساء
- ماندن در منا در روزهای یازدهم، دوازدهم و سیزدهم برای بعضی از افراد
- پرتاب سنگ به جمرات
مهم ترین تفاوت حج تمتع و عمره
مهترین تفاوت این دو حج در میزان اهمیت آن است. همانطور که گفتیم اگر استطاعت مالی دارید خرید فیش حج تمتع بر شما واجب است و یکبار در طول زندگی باید به این سفر مشرف بشوید.اما خرید فیش عمره مفرده به عهده خودتان است، این سفر مستحب است و در هر زمانی از سال میتوانید این سفر را انجام بدهید.
تفاوت در خرید فیش حج
برای خرید فیش حج شما دو انتخاب دارید که فیش حج عمره با تمتع متفاوت است. از آن جا که حج تمتع در ماه های خاصی در سال انجام می شود قیمت فیش آن گران تر از حج عمره است و زمان بیشتری طول می کشد تا هر شخص نوبتش شود.
آیا برای خرید و فروش فیش حج باید به محضر خانه مراجعه نمود؟
از آنجایی که فیش حج نوعی سند بانکی معتبر به شمار می رود، بدون تردید برای خرید آن باید به محضر خانه مراجعه کنید. این مسئله زمانی رخ می دهد که دو نفر( یکی متقاضی خرید و دیگری متقاضی فروش فیش حج) با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند. پس از این که بر سر قیمت فیش خریداری شده به توافق رسیدند، باید به محضر مراجعه نمایند تا کارهای مربوط به انتقال بلیط حج در محضر خانه انجام شود. تنها در این صورت است که خرید و فروش بلیط مکه جنبه قانونی به خود خواهد گرفت.
پس از ثبت انتقال حج در محضر خانه، باید فرد به دفتر حج در سازمان حج و زیارت مراجعه نماید. در آنجا متصدی وارد سایت انتقال فیش حج شده و نقل و انتقال را قانونی خواهد نمود. یعنی در سایت ثبت می گردد که فروش توسط شخص x به شخص y صورت پذیرفته است. این نکته را به خاطر داشته باشید که نقل و انتقال فیش حج در نوع تمتع و عمره متفاوت است. پس بسته به این مسئله، اقدام به خرید رسید اعزام حج نمایید. طبق قانون انتقال و فروش فیش حج عمره تا اولویت 600، تنها برای افرادی که جزو درجه یک خانواده نباشند صورت می گیرد.
در صورتی که انتقال فیش حج تمتع باید حتما یک ماه پیش از اعزام به سفر حج، به افرادی غیر از خانواده درجه یک صورت پذیرد. این تاریخ ها در تهران و شهرستان ها متغیر می باشد.
آیا می توان اقدام به فروش فیش حج فرد متوفی نمود؟
بسیاری از وراث که پدر آنها در زمان حیات اقدام به ثبت نام حج نموده است، با این سوال مواجه هستند که آیا می توان بعد از فوت پدرشان اقدام به فروش فیش حج ایشان نمایند؟ در این حالت باید ابتدا تمام ورثه رضایت به فروش فیش داشته باشند. پس از آن نیز مبلغی که برای فروش فیش در نظر گرفته می شود، نباید بیشتر از مبلغی باشد که برای گزاردن حج نیابتی در نظر گرفته می شود. اگر یکی از ورثه صغیر باشد، یا عدم رضایت به فروش حج داشته باشد، باید سهم صغیر و ورثه ناراضی از مابه التفاوت این مبلغ پرداخت گردد.
در صورتی که دارنده فیش حج در زمان خرید و ثبت نام، از استطاعت مالی برخوردار بوده است. اما در زمان سر رسید برای تشرف به خانه خدا، شرایط استطاعت مالی خود را از دست داده باشد، حج از ذمه ایشان ساقط می گردد. پس ایشان می تواند با جابجایی فیش حج خود، پول آن را در جای دیگری هزینه نماید. لازم به ذکر است که فیش حج با قیمت روز، جزو ترکه متوفی به شمار می رود. درصورتی که سفر حج بر ذمه میت نباشد، یا ایشان اقدام به وصیت سفر حج خود به دیگری ننموده باشد، در این حالت فیش حج نیز همچون دیگر ترکه متوفی باید میان وراث تقسیم شود.