درست كردن قهوه ترك روي گاز

«قهوه ترک» یا همان قهوه معروف ارمنی مثل از جمله محبوب‌ترین گرم در سرتاسر دنیاست. علت نامگذاری این نوشیدنی به نام قهوه ترک یا قهوه ارمنی به خاطر نحوه دم کردن قهوه است. روش درست کردن قهوه در نگاه اول کار چندان سختی به نظر نمی‌رسد اما مسئله اینجاست که با رعایت یکسری نکات و ریزه‌کاری‌های حرفه‌ای شما می‌توانید در منزل یک قهوه ترک اصیل و خوشمزه و خوش‌عطر دم کرده و میل کنید. روش دم کردن قهوه ترک اصیل و تهیه قهوه با یک کف مرغوب به سبک اهالی استانبول روی گاز را دربخوانید. در سرویس همراه ما باشید.

قهوه ترک چیست؟

برای درست کردن قهوه ترک یا قهوه ارمنی در وهله نخست شما نیاز به آب جوشیده سرد، قهوه ترک تازه و بو داده شده، فنجان چینی، قهوه جوش ترک، یک قهوه‌جوش سنتی که معمولا از جنس مس است و در زبان ترکی با آن «جذوه» یا «جاذوه» می‌گویند، دارید.

جاذوه معمولا دسته‌ای فلزی، چوبی یا پلاستیک مخصوص دارد که مانع سوختن دستگیره می‌شود و طراحی خاص آن باعث می شود قهوه به خوبی در آن بکشد و قهوه را به راحتی بتوان داخل فنجان سرو کرد و در طرز تهیه قهوه استفاده می‌شود.

بهتر است جاذوه را از جنس مس که داخل آن قلع اندود شده انتخاب کنید. در این صورت قهوه طعم بهتری پیدا می‌کند و دم کردن قهوه راحت‌تر است. نحوه درست کردن قهوه ترک مقداری شکر هم نیاز دارید اما بسیاری قهوه ترک را به صورت تلخ و با یک تکه شکلات، ، آبنبات یا یک شیرینی کوچک میل می‌کنند. قهوه گانودرما چه خواصی دارد؟

طرز تهیه قهوه روی گاز با قهوه جوش

نوشیدن یک یا دو فنجان قهوه ترک یا قهوه ارمنی به خاطر خاصیت و فواید قهوه ترک از زمان امپراطوری عثمانی روال روزانه بسیاری از اهالی خاورمیانه است. اگر چه در اوایل قرن هفدهم پای قهوه ترک به اروپا هم رسید. اگر طریقه درست کردن این قهوه به شیوه سنتی را بلد باشید احتمالا شما هم عاشقش می‌شوید.

طبق تحقیقات انجام گرفته نوشیدن روزانه یک تا دو فنجان قهوه خطر و زمینه بروز بسیاری از بیماری‌ها از ناراحتی‌های قلب و عروق گرفته تا سرطان را کمرنگ می‌کند. برای خرید قهوه سوپریم دکتر بیز کلیک کنید.

بد نیست بدانید قهوه به دلیل خواص شفابخشی که دارد در زمان‌های قدیم حکم دارو برای درمان انواع بیماری‌ها را داشته است. چنانچه بیشتر می‌خواهید در موردبدانید، به مقاله آن مراجعه کنید.

مراحل طرز درست کردن قهوه ترک

با مراحل و طریقه درست کردن قهوه با ما همراه شوید. طرز تهیه قهوه بسیار آسان بوده و مواد لازم برای طرز تهیه‌ی قهوه ترک در متن ذکر شده است.

مرحله اول؛ آماده کردن مواد لازم برای طرز تهیه

بهتر است برای دم کردن قهوه ترک یا قهوه ارمنی از آب جوشیده شده سرد استفاده کنید. برای هر یک فنجان قهوه به ½ فنجان آب جوشیده بسیار سرد نیاز دارد. منظور از ½ فنجان آب جوشیده، اندازه همان فنجانی است که می‌خواهید قهوه را در آن سرو کنید.

بیشتر بخوانید:

مرحله دوم؛ طرز دم کردن قهوه ترک

برای تهیه قهوه ترک یا قهوه ارمنی یادتان باشد برای هر فنجان به یک قاشق غذاخوری پودر قهوه ترک آسیاب شده نیاز دارید. آب جوشیده سرد و پودر قهوه را در قهوه جوش بریزید و هم بزنید. اگر می‌خواهید قهوه ترک را با شکر میل کنید، ۲ قاشق چایخوری شکر دانه ریز را از همان ابتدا داخل قهوه جوش بریزید و با آب و پودر قهوه خوب هم بزنید تا کاملا حل شود.

در طرز تهیه قهوه ترک روی گاز باید قهوه‌جوش را روی حرارت ملایم گاز بگذارید و ۳ الی چهار دقیقه زمان بدهید تا قهوه به حالت جوش برسد و کف کند. جهت سفارش قهوه موکا دکتر بیز کلیک کنید.

در این مرحله یک کف تیره روی قهوه تشکیل می‌شود. این کف بسیار مهم است و برای سرو قهوه ترک به آن نیاز دارید. یادتان باشد اگر قهوه را روی حرارت زیاد گاز دم کنید این کف را از دست می‌دهید. پس شعله گاز را ملایم کنید تا کف خیلی آرام و به تدریج روی قهوه تشکیل شود.

از سوی دیگر اگر قهوه ترک بجوشد دیگر قابل استفاده نیست و آنقدر تلخ می‌شود که شاید حتی نتوانید آن را میل کنید، پس مراقب باشید قهوه ترک روی گاز نجوشد.

بیشتر بخوانید:

بعد از کف کردن قهوه از کناره‌ها، بلافاصله قهوه‌ جوش را از روی شعله گاز بردارید و قهوه را داخل فنجانی که می‌خواهید سرو کنید. اگر قهوه کاملا به جوش بیاید و تمام روی سطح آن را کف بپوشاند کف خامه‌ای قهوه را از دست می‌دهید. به همین آسانی بود!

نکات مهم نحوه دم کردن قهوه ترک

*اگر می‌خواهید قهوه ترک یا قهوه ارمنی را بدون شکر میل کنید، نصف قاشق چایخوری شکر به آن اضافه کنید تا تلخی بیش از حد قهوه را بگیرید.

*یادتان باشد برای طرز تهیه قهوه ترک مرغوب و خوش عطر با کف فراوان حتما به قهوه تازه رست شدن و آسیاب شده نیاز دارید.

*در کنار این مدل قهوه معمولا یک استکان آب هم قرار می‌دهند تا ماده‌ای موسوم به «اکسالات» یا «اگزالات کلسیم» که در قهوه وجود دارد با خوردن این آب دفع شود. از سوی دیگر با این کار از تیره شدن رنگ دندان‌ها پیشگیری می‌کنید.

*در طرز تهیه قهوه ترک با شیر حتما بعد از دم شدن قهوه ترک و ریختن آن در فنجان به قهوه مقداری شیر اضافه کنید.

*این نکته در دم‌آوری قهوه ترک بسیار مهم است. فهوه ترک را روی حرارت بسیار ملایم گاز آماده کنید. در این صورت عطر و روغن‌های دانه قهوه به طور کامل آزاد شده و طعم قهوه بسیار لذیذ و خواستنی می‌شود.

*یک نکته بسیار مهم در روش درست کردن و طرز تهیه قهوه ترک این است که اگر قهوه ترک با عطر و رایحه مدهوش کننده بخواهید وقتی جدوه را برای بار اول از روی حرارت برداشتید چند لحظه صبر کنید (در حد دو یا سه ثانیه، سپس دوباره جذوه را روی حرارت ملایم گاز بگذارید ،دو یا سه بار این کار را به همین ترتیب تکرار کنید تا طعم قهوه ترک شما قوی‌تر شود.

سوالات متداول

۱طرز تهیه قهوه ترک بدون قهوه جوش به چه صورت است؟

برای درست کردن قهوه ترک بدون قهوه جوش از ماکروویو استفاده کنید. همچنین می‌توانید از فرنچ پرس دستی برای دم کردن قهوه استفاده کنید.

۲چه کار کنیم تا قهوه ترک یک کف خامه‌ای خوب و قابل قبول داشته باشد؟

برای اینکه قهوه ترک یک کف خامه‌ای خوب و قابل قبول داشته باشد باید حتما پودر قهوه با آب بسیار سرد مخلوط و دم‌آوری شود. طرز تهیه قهوه ترک روی گاز در عین آسانی، می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد؛ مخصوصاً اینکه شما با صرف زمانی بسیار کم می‌توانید قهوه‌ای اصیل را نوش جان کنید. قهوه دومین نوشیدنی محبوب جهان است و در میان انواع قهوه‌های مختلف، قهوه ترک طرفداران بسیاری دارد. آماده‌کردن این نوع قهوه، فقط کمی بیشتر از پنج دقیقه از شما زمان می‌گیرد؛ فقط کافی است طرز تهیه قهوه ترک روی گاز را دنبال کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانیم.

قهوه ترک روی گاز
تعداد نفرات 1 نفر
زمان آماده سازی 2 دقیقه
زمان تهیه 5 دقیقه
میزان سختی متوسط

دعوا بر سر اصالت؛ قهوه ترک، قهوه یونانی یا قهوه ارمنی؟

اگر چه بین ترکیه و یونان، مرز خاکی وجود ندارد؛ اما ملت این دو کشور به اندازه قابل توجهی از هم تاثیر فرهنگی دارند. همین طور نزدیکی همیشگی ترکیه و ارمنستان نیز باعث شده تا مردم این دو سرزمین، اشتراکات فرهنگی و آداب و رسومی زیادی داشته باشند. اشتراک‌های فراوان فرهنگی و آداب ‌و رسوم به اختلاف سه کشور و ملت بر سر مالکیت اصالت برخی چیزها انجامیده و از اتفاق، قهوه ترک یا یونانی هم یکی از آن‌ها است. طرز تهیه قهوه ترک روی گاز تقریباً به طرز تهیه قهوه‌ی یونانی و ارمنی شباهت دارد؛ بیشتر آداب ‌و رسوم هر یک از ملت‌هاست که قهوه‌ی آن‌ها را از هم جدا می‌کند. ظاهراً از دهه‌ی ۸۰ میلادی به بعد که ما قهوه‌ای به نام قهوه‌ی ترک می‌شناسیم؛ پیش از آن ترک‌ها بر مالکیت اصالت این قهوه اصراری نمی‌کردند و از این دهه به‌ بعد بود که با پاگرفتن طرز تهیه‌های مختلف قهوه، مانند قهوه فرانسه و غیره، ترک‌ها هم به صرافت مالکیت افتادند. با این ‌همه تفاوت‌های قهوه‌ی ترک و قهوه‌ی یونانی از این قرار است:

تفاوت طرز تهیه قهوه ترک روی گاز با قهوه یونانی

در زیر تفاوت‌های قابل اعتنا میان قهوه ترک و را دنبال می‌کنیم:

  • یونانی‌ها قهوه‌ی ترک را معمولاً صبح‌ها و بعد از خواب بعد از ظهر می‌نوشند.
  • یونانی‌های اصیل عادت داشته‌اند هنگام نوشیدن قهوه با صدای بلند آواز بخوانند و البته مدت‌هاست این رسم را ترک کرده‌اند.
  • یونانی‌ها، برخلاف ترک‌ها، به قهوه افزودنی‌های خاص، مانند هل، اضافه نمی‌کنند.
  • یونانی‌ها قهوه را در فنجانی شبیه به فنجان اسپرسو میل می‌کنند.
  • ترک‌ها معمولاً همراه با قهوه ترک راحت‌الحلقوم یا همان باسلوق می‌خورند.
  • ترک‌ها پیش از خوردن قهوه ترک یک لیوان کوچک آب می‌نوشند که بتوانند طعم قهوه را بهتر حس کنند.
  • ترک‌ها گاه قبل از نوشیدن قهوه عرق نعناع می‌خورند؛ مخصوصاً اگر بخواهند قهوه را بعد از غذا بنوشند.
  • ترک‌ها قهوه‌ها را در فنجان‌های بدون دسته می‌ریزند و فنجان داخل ظروف مسی دسته‌دار قرار می‌گیرد.

در پایان این بخش، پیشنهاد می‌کنیم که اگر به طعم قهوه علاقه‌مند هستید، حتما و را نیز در وبلاگ اسنپ فود، مطالعه کنید.

نکته: می‌توانید تفاوت‌های فرهنگی بر سر این قهوه را در نام‌ ابزارها هم ببینید؛ شما برای تهیه این قهوه به قهوه‌جوش نیاز دارید؛ ترک‌ها به این وسیله جذوه و یونانی‌ها به آن ایبریک می‌گویند که دو نام مختلف برای یک وسیله است.

تفاوت قهوه‌جوش و شیرجوش

فارغ از روش تهیه قهو ترک، تفاوت قهوه‌جوش و شیرجوش در ظاهر و جنس آن‌ها خلاصه می‌شود. قهوه‌جوش دهانه‌ای تنگ‌تر و کفی پهن‌تر دارد. باریکی دهانه کمک می‌کند که کف یا همان فوم قهوه بهتر بگیرد. جنس قهوه‌جوش اصالتاً مسی است و دسته‌ی چوبی دارد، اما می‌توان آن را از جنس‌های استیل، روی و برنج هم پیدا کرد. با این حساب برای درست کردن قهوه ترک روی گاز، به راحتی می‌توانید از هر دو این ابزار استفاده کنید.

حالا که با قهوه ترک و تفاوت آن با سایر قهوه‌ها آشنا شدید، بد نیست به سراغ طرز تهیه آن برویم. در ادامه مواد لازم و مراحل تهیه این قهوه خوشمزه را آورده ایم.

تا اینجای کار تفاوت‌های میان قهوه ترک و یونانی از میان را دیدیم. حالا نوبت آن است که با آماده کردن مواد اولیه برای تهیه قهوه ترک گاز، مراحل تهیه آن را ببینیم.

مواد اولیه میزان لازم
قهوه ترک اصل نرم آسیاب شده به ازای هر نفر، 1 قاشق مرباخوری
شکر به مقدار کافی
آب به اندازه هر فنجان برای هر نفر

طرز تهیه قهوه ترک با قهوه جوش روی گاز

برای دم کردن قهوه روی گاز، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • مرحله اول: در نخستین مرحله از آموزش درست کردن قهوه ترک، باید به ‌ازای هر فنجان آب کاملاً سرد را داخل قهوه‌جوش بریزید.
  • مرحله دوم: قهوه و در صورت تمایل شکر را اضافه کنید. اندازه‌ی مایع درون قهوه‌جوش باید به‌صورتی باشد که دو سوم قهوه‌جوش خالی بماند و فضا برای بالا آمدن کف باقی باشد.
  • مرحله سوم: قهوه‌جوش را روی حرارت بسیار کم قرار دهید و اندکی هم بزنید.
  • مرحله چهارم: در این مرحله از طرز تهیه قهوه خانگی روی گاز، اجازه دهید که قهوه با حرارت ملایم دم بکشد. منتظر بمانید تا بعد از سه یا چهار دقیقه کف یا همان قهوه بالا بیاید.
  • مرحله پنجم: بعد از بالا آمدن کف یا فوم، قهوه‌جوش را از روی حرارت بردارید و اندک لحظاتی اجازه دهید خنک شود؛ دوباره این کار را تکرار کنید.
  • مرحله ششم: قهوه را قبل از جوشیدن از روی حرارت بردارید.
  • مرحله هفتم: حالا قهوه ترک شما حاضر است.

این طرز تهیه به پایان رسید و پیشنهاد می‌کنیم که حتما را نیز در مجله اسنپ فود دنبال کنید. به این شکل، با قهوه‌های مختلف و متفاوتی آشنا خواهید شد.

طرز تهیه قهوه ترک با شیرجوش

تفاوت عمده‌ی شیرجوش و قهوه‌جوش، جدای جنس آن‌ها، اندازه‌ی دهانه‌ی بزرگتر شیرجوش است. بهتر است جنس بدنه‌ی شیرجوش، بدون لعاب باشد. در برای رسیدن به نتیجه‌ی بهتر در شیرجوش و به‌دست‌آمدن کف یا فوم بهتر، همه‌ی مراحل بالا را تکرار کنید، اما حواس‌تان باشد که ارتفاع کف یا فوم در شیرجوش کمتر به چشم آمده و کمتر هم بالا می‌آید. اگر با تصور ارتفاع کف در قهوه‌جوش سراغ شیرجوش بروید، احتمالاً طولانی‌تر به آن حرارت می‌دهید و در این صورت فوم در قهوه حل خواهد شد. در نیز می‌توانید از قهوه جوش یا شیرجوش، استفاده کرده و تفاوت چندانی در نتیجه نخواهد داشت.

فوت و فن تهیه قهوه ترک

برای تهیه بهترین قهوه ترک خوش طعم و خوش عطر، نکاتی وجود دارد که با رعایت کردن آن‌ها، قهوه‌ای حرفه‌ای و بی‌نقص آماده خواهید کرد. این نکات را در زیر آورده‌ایم:

  • در طریقه درست کردن قهوه ترک، باید حتما از قهوه کاملا نرم آسیاب شده، استفاده کنید.
  • درجه‌ی رست قهوه ترک روشن (لایت یا مدیوم) است.
  • بهتر است رست قهوه تازه‌تر بوده و تازه آسیاب شده باشد.
  • قاشق‌های اندازه‌گیری قهوه ترک اصالتاً اندازه‌ای یک در یک سانتی‌متر دارند. بنابراین بهتر است که شما نیز از همین قاشق‌ها برای اندازه کردن میزان قهوه، استفاده کنید.
  • فوم یا همان کف روی قهوه ترک یکی از معیارهای قهوه ترک خوب است. در طرز تهیه قهوه ترک روی گاز شما باید از آب کاملاً سرد استفاده کنید و قهوه باید در حرارت بسیار کم دم شود. هم‌زدن قهوه یا طولانی حرارت‌دادن آن کف یا فوم قهوه را از بین می‌برد.
  • معمولاً ابتدا آب را داخل قهوه‌جوش می‌ریزند و سپس قهوه و شکر را اضافه می‌کنند.
  • شکر مناسب برای قهوه ترک، شکری است که به‌راحتی حل شود. در نیز باید از شکری استفاده شود که حل شدن آن به سادگی صورت بپذیرد.
  • ترک‌ها برای میزان شکر اضافه‌شده به قهوه چهار درجه دارند: ۱. بدون شکر (ساده)؛ ۲. نصف قاشق (شکرلی)؛ ۳. یک قاشق شکر (ارتا شکرلی)؛ ۴. شکر زیاد (چوخ شکرلی).
  • نحوه دم کردن قهوه ترک به شکلی است که مدت زمان آماده شدن آن، 5 دقیقه زمان می‌برد و در صورتی که قهوه شما سریع‌تر از این زمان حاضر شد؛ حتما اشتباهی در فرایند آن داشته‌اید.
  • برای سرو قهوه ترک ابتدا کف یا فوم آن را با قاشق و به‌مقدار دلخواه در فنجان بریزید و سپس قهوه را به آن اضافه کنید.
  • برخی قهوه را سه بار تا بالاآمدن کف روی حرارت قرار می‌دهند و برمی‌دارند؛ این کار عطر و طعم بهتری به قهوه می‌دهد.
  • نحوه درست کردن قهوه ترک به شکلی است که ته فنجان شما، لرد جمع می‌شود. در نظر داشته باشید که خوردن لرد قهوه برای دستگاه گوارش مضر است و نباید این بخش را میل کنید.
  • هنگام ریختن قهوه در فنجان، حتماً ابتدا اجازه دهید اندکی پور قهوه ته‌نشین شود و سپس به‌آرامی آن را داخل فنجان بریزید. هنگام جابه‌جایی قهوه‌جوش یا فنجان هم سعی کنید کم‌ترین تکان ایجاد شود.

سفری کوتاه به ترکیه با طرز تهیه قهوه ترک

در بالا نگاهی به طرز تهیه قهوه ترک روی گاز انداختیم و نکات مهم آن را مرور کردیم. شما چه نکات دیگری در این مورد می‌شناسید که در بالا به آن‌ها اشاره نشده باشد؟ اگر چه فرایند تهیه این قهوه، ساده به نظر می‌رسد؛ اما شما می‌توانید از طریق اسنپ فود و صفحه سفارش آنلاین از کافه، قهوه را به همراه کیک و دسرهای خوشمزه شکلاتی، آنلاین سفارش دهید.

 

منبع:  

 

دکمه بازگشت به بالا