دیه اعضای بدن در سال 1402
نحوه محاسبه دیه اعضای بدن در سال 1402
در قسمت های قبل ، در خصوص تعیین دیه اعضای بدن 1402و جدول دیه اعضای بدن ۱۴۰۲ صحبت کردیم . اما ، سوالی که در این بخش ، مطرح می شود ، این است که نحوه محاسبه دیه اعضای بدن در سال 1402 ، چگونه است ؟ در این بخش ، به توصیح این مساله، خواهیم پرداخت .
بر اساس ماده 549 : «موارد دیه کامل ، همان است که در مقررات شرع تعیین شده است و میزان آن ، در ابتدای هر سال ، توسط رئیس قوه قضائیه ، به تفصیل ، بر اساس نظر مقام رهبری ، تعیین و اعلام می شود. » بر همین اساس ، مبلغ دیه ، سالانه توسط قوه قضاییه اعلام می شود . بنابراین ، این مقدار ، در هر سال ، متفاوت بوده و بر اساس میزان تورم در آن سال ، محاسبه می گردد.
بر اساس ماده 559 همان قانون : «هرگاه ، در اثر جنایت ، صدمه ای بر عضو یا منافع ، وارد آید ، چنانچه برای آن جنایت ، در شرع ، دیه مقدر یا نسبت معینی از آن به شرح مندرج در این قانون ، مقرر شده باشد ، مقدار مقرر و چنانچه شرعا مقدار خاصی برای آن تعیین نشده ، ارش آن ، قابل مطالبه است.»
حتما بخوانید: گروه اخبار اقتصادی
نظریه مشورتی نیز من باب نحوه محاسبه دیه، بیان می دارد که اگر جرمی که منجر به پرداخت دیه شده ، در طی سال های قبل به وقوع پیوسته باشد ، دیه ، باید به نرخ روز پرداخت شود . بنابراین ، ملاک محاسبه دیه ، تاریخ وقوع جرم ، نبوده ، بلکه ، تاریخ پرداخت آن ، ملاک می باشد.
همچنین، در صورتی که ، در اثر یک یا چند ضربه ، آسیب های متعددی ، بر یک یا چند عضو وارد شود ، دیه هر آسیب ، به طور جداگانه رسیدگی و مورد محاسبه قرار می گیرد ، مگر آنکه ، آسیب وارده بر عضو ، عرفا یک آسیب و جنایت محسوب گردد . در نهایت ، مبلغ دیه اعضا ، بر اساس مقدار مصوب در قانون ، نسبت به مبلغ اعلامی دیه نفس در هر سال ، محاسبه ، می گردد.
تفاوت دیه اعضاء زن و مرد
در بخش های قبل ، جدول دیه اعضای بدن در سال 1402 را ارائه نموده و در ادامه ، تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۲ و نحوه محاسبه آن را بیان کردیم . از آنجا که تفاوت دیه اعضاء زن و مرد ، همیشه ، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است ، در این بخش ، به توضیح این موضوع ، خواهیم پرداخت.
بر اساس ماده 560 قانون مجازات اسلامی ، دیه زن و مرد ، در اعضاء و منافع کمتر از یک سوم ، یکسان بوده و چنانچه یک سوم یا بیشتر از آن گردد ، دیه زن به نصف دیه مرد ، تقلیل می یابد . البته ، در صورت پرداخت ارش ، میان زن و مرد ، تفاوتی نبوده و میزان ارش و صدمه وارده بر اعضاء و منافع زن ، نباید بیشتر از دیه اعضا و منافع او باشد و چنانچه ، در قانون ، مقدار خاصی ، تعیین نشده باشد ، جانی ، باید مبلغی را که قاضی تعیین می کند ، تحت عنوان ارش ، پرداخت نماید .
البته ، بر اساس تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی : «در کلیه جنایاتی که مجنی علیه ، مرد نیست، معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد ، از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود . » برای دریافت اطلاعات بیشتر ، در مورد برابری دیه زن و مرد ، مطالعه مقاله زیر ، توصیه می شود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دیه اعضای بدن و نحوه تعیین آن در سال 1402 در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه اعضای بدن و نحوه تعیین آن در سال ۱۴۰۲ پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- تعیین مقدار دیه اعضا بدن در سال 1402 چگونه است ؟
مقدار دیه اعضا بدن در سال ۱۴۰۲ بر اساس مقادیر مصوب در قانون مجازات اسلامی می باشد که از قوانین شرع گرفته شده است برای دریافت جزئیات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید .
2- نحوه محاسبه دیه اعضای بدن در سال 1402 چگونه است؟
دیه اعضا نسب مشخصی از مبلغ دیه نفس می باشد که سالانه توسط قوه قضاییه اعلام می شود برای کسب اطلاعات بیشتر متن مقاله را مطالعه نمایید .
3- تفاوت دیه اعضاء زن و مرد چگونه است ؟
بر اساس قانون دیه اعضای زن تا میزان یک سوم دیه برابر با مرد خواهد بود و از میزان یک سوم و بیشتر از آن به نصف تقلیل می یابد برای دریافت اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید .
دیه طبق قانون مجازات اسلامی برای مواقعی در نظر گرفته شده که قصاص امکانپذیر نباشد؛ یعنی در صورتی که یک نفر در درگیری و ضرب و شتم یا در تصادف و… به فرد دیگری صدمه جسمانی وارد کند، قانونگذار این شرایط را برای فرد آسیب دیده در نظر گرفته که بر اساس میزان جراحت وارده دیه دریافت کند.
فردی که صدمه جسمانی را به دیگری وارد کرده، موظف است مبلغ دیه اعلام شده توسط قاضی را به صورت یکجا یا اقساطی به طرف مقابل بپردازد. در این مطلب از دادسو صفر تا صد نحوه محاسبه دیه اعضای بدن را بررسی کردهایم.
در صورتی که برای گرفتن دیه به وکیل نیاز دارید میتوانید با کارشناسان حقوقی دادسو و در ارتباط باشید.
اخبار بورس ایران: افزایش ارزش معاملات در روز منفی بورس! بازار سهام امروز روز خوبی را پشت سر نگذاشت و فرونشدگان از ابتدای معاملات بر بازار سیطره داشتند و روند بورس را نزولی کردند.
تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۲
برای تعیین مبلغ دیه عضو آسیب دیده مانند ، لازم است که ابتدا انواع دیه تعیین شده در قانون مجازات اسلامی را بشناسید. اگر دیه برای قتل فردی در نظر گرفته شده باشد، مبلغ پرداختی به عنوان دیه نفس شناخته میشود؛ اما در صورتی که دیه تعیین شده برای صدمات وارد به دست، پا، چشم و… باشد، مبلغ تعیین شده به عنوان دیه اعضای بدن در نظر گرفته خواهد شد.
اگر صدمات وارد شده به بدن فرد طبق قانون مجازات اسلامی دیه مشخصی داشته باشد، باید فردی که مرتکب این آسیبها شده باید دیه در نظر گرفته شده برای اعضای صدمه دیده را بپردازد. در این شرایط قاضی بر اساس اینکه یک یا چند عضو درگیر صدمه بوده مبلغ دیه را محاسبه میکند.
در صورتی که مقدار دیه برای آسیب وارده به فرد مشخص نباشد، مبلغ دیه طبق نظر پزشک قانونی و حکم قاضی مشخص خواهد شد. در این شرایط قانون این اجازه را به پزشک قانونی داده است که وضعیت جسمانی متقاضی را بررسی کرده و میزان آسیب را اعلام کند. مبلغی که قاضی در این شرایط به عنوان دیه در نظر میگیرد به عنوان حد ارش شناخته میشود.
به عنوان مثال، در صورتی که زبان تنها عضوی باشد که در درگیریهای عمدی یا غیرعمدی دچار صدمه شده، باید طبق دیه کامل یا ارش محاسبه و پرداخت شود.
نحوه محاسبه دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۲
مبلغ دیه در طول سالهای مختلف یک رقم ثابت نیست و سالانه بر اساس میزان تورم تغییر میکند؛ بنابراین برای برآورد دقم دقیق دیه باید مقدار دیه تعیین شده در سال جاری را بررسی کنید؛ چون در صورتی که جراحات وارده به فرد برای یک یا چند سال پیش باشد نیز مبلغ دیه پرداختی بر اساس نرخ روز آن محاسبه میشود و امکان پرداخت دیه بر اساس مبلغ تعیین شده در زمان وقوع جرم وجود ندارد.
طبق ماده ۵۵۹ قانون مجازات اسلامی، اگر جراحت و صدمه وارده به عضوی از بدن مبلغ مشخصی دیه داشته باشد، مبلغ دیه اعضای بدن بر اساس دیه تعیین شده محاسبه میشود. در غیر این صورت، باید قاضی بر اساس میزان صدمه و حد ارش مقدار دیه پرداختی را مشخص کند.
اگر آسیب وارده به اعضای بدن در چند مرحله باشد، یا اینکه چند نفر باعث وقوع این آسیب شده باشند، مبلغ دیه بر اساس دیه تعیین شده برای هر جراحت به صورت جداگانه محاسبه میشود. سپس قاضی میزان دیه را برای پرداخت توسط فرد یا کسانی که مرتکب این اتفاق شدهاند مشخص خواهد کرد.
تفاوت دیه اعضاء زن و مرد
دیه زن و مرد در قانون مجازات اسلامی با هم متفاوت است و برای محاسبه رقم دقیق آن باید شرایطی که قانونگذار در نظر گرفته بررسی شود.
طبق قانون، دیه زن و مرد به شرط یکسان بودن در اعضاء و منافع کمتر از یک سوم دیه کامل انسان است؛ اما در صورتی که منافع بیشتر از یک سوم باشد، دیه زن برابر نصف دیه مرد میشود.
در صورتی که دیه طبق حد ارش مشخص شود و مبلغ دیه تعیین شده برای ارش زن بیشتر از دیه اعضا و منافع او نباشد، مبلغ دیه ارش محاسبه شده برای جراحات وارد شده به بدن زن و مرد نیز یکسان خواهد بود.
مبلغ دیه در ماه حرام
مبلغی که به عنوان دیه در ماههای حرام در نظر گرفته میشود با ماههای دیگر سال متفاوت است. طبق قانون مجازات اسلامی، ماههای محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه به عنوان ماه حرام شناخته میشود. دیه در این ماهها برابر با دیه کامل یک سوم دیه خواهد بود؛ یعنی در سال ۱۴۰۱، با توجه به اینکه مبلغ دیه کامل برابر با ۶۰۰ میلیون تومان است، مبلغ دیه ماههای حرام برابر با ۸۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته میشود.
توجه به این نکته ضروری است که دیه ماههای حرام تنها برای قتل عمد یا غیرعمد افزایش پیدا میکند و رقم دیه اعضای بدن در این ماهها تغییر نخواهد داشت. همچنین، برای محاسبه دیه ماه حرام باید جنایت در همین ماهها اتفاق افتاده باشد، در غیر این صورت مبلغ دیه طبق قانون و بر اساس دیه کامل محاسبه خواهد شد.
دیه چشم
بر اساس شدت جراحت وارده به این عضو و درآوردن دو چشم، درآوردن یک چشم، ایجاد لکه در چشمها یا از بین رفتن پلک و جراحت پلک و چشم با هم محاسبه میشود. با توجه به اینکه شدت آسیب وارده به چشمها چقدر است، مبلغ دیه چشم بر اساس دیه کامل که در سال ۱۴۰۱ برابر ۶۰۰ میلیون تومان است محاسبه خواهد شد.
در صورتی که علاوه بر چشمها صدمه به قسمت پایینی صورت و لبها نیز رسیده باشد، مبلغی به عنوان دیه لب در نظر گرفته میشود و باید نیز توسط فردی که مرتکب جرم شده پرداخت شود.
اگر زن دچار عسر و حرج شده باشد یا فردی مدام در برابر ضرب و شتم قرار داشته باشد، قاضی مبلغ دیه را طبق دیه اعضای بدن و نظر پزشک قانونی تعیین خواهد کرد.
دیه بینی
با توجه به اینکه بینی نیز یکی از اعضای بدن محسوب میشود، اگر صدمهای به این عضو وارد شود، فرد آسیب دیده مشمول دریافت خواهد بود. اگر علاوه بر بینی لاله گوش هم صدمه دیده باشد، لازم است که محاسبه دیه لاله گوش نیز انجام شود. سپس فردی که موجب جراحت شده باید هر دو دیه را با هم بپردازد.
دیه ستون فقرات و نشیمنگاه
یکی از نواحی بدن که امکان دارد در اثر تصادف یا جراحت دچار صدمه شود ناحیه ستون فقرات و نشیمنگاه یا اندام تناسلی فرد است. اگر ناحیهای صدمه دیده ستون فقرات باشد، مبلغ طبق آنچه در قانون مشخص شده برای این صدمه در نظر گرفته میشود.
اما در صورتی که علاوه بر ستون فقرات ناحیه تناسلی مرد یا زن نیز دچار صدمه شده باشد، باید دیه اندام تناسلی به فردی که صدمه دیده پرداخت شود. حتی در شرایطی که یکی از اعضای بدن همراه با ستون فقرات و اندام تناسلی دچار جراحت شده باشد نیز دیه آن عضو هم در مبلغ نهایی دیه اضافه خواهد شد.
اگر اندام تناسلی آسیب دیده متعلق به یک زن باشد و پستان یا سینه او نیز در درگیری صدمه دیده باشد، باید بر اساس میزان جراحت مشخص شود.
دیه دنده و ترقوه
موقع محاسبه دیه باید آسیبهای که به ناحیه دنده و ترقوه وارد شده بررسی شوند. اگر فقط پوست این ناحیه خراشیده شده باشد، مبلغ مشخص شده برای آن با وقتی که ترقوه شکسته باشد متفاوت خواهد بود.
جدول دیه اعضای بدن سال ۱۴۰۲
در ادامه جدول دیه اعضای بدن را در سال ۱۴۰۲ به صورت کلی ارائه کردهایم. تا دید مناسبی درباره میزان دیه تعیین شده برای اعضای مهم بدن به دست بیاورید.
عضو بدن | مبلغ دیه |
دیه زبان | دیه کامل یا ۶۰۰ میلیون تومان |
دیه اعضای جفت مانند چشم، گوش، دست و پا | دیه هر کدام از اعضا ۵۰ درصد دیه کامل و از بین بردن هر دو عضو یک دیه کامل |
دیه اعضای غیر جفت مانند بینی | دیه کامل یا ۶۰۰ میلیون تومان |
دیه اندام تناسلی | دیه کامل یا ۶۰۰ میلیون تومان |
دیه سرخ شدن اعضای بدن | ۴۵۰ هزار تومان |
دیه دامیه سر و صورت | دوصدم دیه کامل یا ۱۲ میلیون تومان |
دیه متلاحمه | سهصدم دیه کامل یا ۱۸ میلیون تومان |
دیه موضعه | پنجصدم دیه کامل یا ۳۰ میلیون تومان |
دیه منقله | پانزده صدم دیه کامل یا ۹۰ میلیون تومان |
شبکه طلا و ارز اعلام کرد نرخ طلا رو به افزایش است
جمع بندی
هر صدمهای که به اعضای بدن وارد شود موجب پرداخت دیه مشخص شده در قانون مجازات اسلامی است. با توجه به اینکه دیه عضو مد نظر در قانون تعیین شده یا نه، مبلغ دیه مشخص خواهد شد.
اگر مبلغ دیه اعضای بدن مانند دیه نخاع و نشیمنگاه توسط قانونگذار تعیین نشده باشد، قاضی طبق نظر پزشکی قاضی و بر اساس حد ارش مبلغ دیه را مشخص خواهد کرد. برای محاسبه دقیق رقم دیه باید از وکلای متخصص در این حوزه کمک بگیرید.