ریزش مو شدید در خانم ها چگونه درمان می شود؟
ریزش مو مشکل بزرگی نیست که نتوان آن را درمان کرد البته برای درمان صحیح آن ابتدا باید به درستی علت ریزش مو را بشناسید. ریزش و ریزش مو طبیعی است. کافی است دست خود را در موهای خود قرار دهید و به آرامی تار را بکشید. همیشه مقداری مو روی دست ها باقی می ماند.
طبق مطالعات علمی، ریزش 80 تا 100 مو در روز طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. ریزش روزانه کمک بزرگی به پوست سر شما برای ایجاد چرخه رشد موی سالم است تا موهای جدید جایگزین موهای قدیمی شود.
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که بیشتر در آقایان اتفاق می افتد و معمولا از ابتدای میانسالی شروع می شود، اما در خانم هایی که سن بالایی دارند و منتظر بازنشستگی هستند نیز دیده می شود، ریزش مو یک امر طبیعی است. اما زمانی که اگر هنوز جوان هستید و به دنبال نام هستید، حتی ریزش مو می تواند شما را نگران کند و سوال هایی مانند، ریزش مو تا چه حدی طبیعی است؟ ریزش مو شدید دارم چگونه درمانش کنم؟ و… ذهن شما را درگیر کند. نگران نباشید و تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
ریزش مو با الگوی زنانه چیست؟
طاسی الگوی زنانه معمولاً زمانی تشخیص داده می شود که فرد به طور غیرمنتظره موهای زیادی از دست بدهد. به طور طبیعی همه ما روزانه 50 تا 100 تار مو از دست می دهیم. ریزش مو بخشی از چرخه طبیعی رشد مو است. موهای قدیمی می ریزند تا جا برای موهای جدید باز شود. زمانی که تعادل بین رشد موهای جدید و ریزش موهای قدیمی به هم بخورد، با مشکل ریزش مو یا طاسی مواجه می شویم. ریزش بیش از حد مو در پزشکی به آن آلوپسی یا طاسی می گویند.
چرخه رشد بدن و پوست سر معمولاً از سه مرحله تشکیل شده است:
فاز آناژن (مرحله رشد) این مرحله بین 2 تا 8 سال طول می کشد. در واقع 85 تا 90 درصد موهای سر ما در این مرحله هستند.
– فاز کاتاژن (فاز کوتاه مدت): این مرحله 2 تا 3 هفته طول می کشد و فولیکول ها کوچک می شوند.
– فاز تلوژن (مرحله استراحت): این مرحله ۲ تا ۴ ماه طول می کشد و در پایان موها می ریزند.
ریزش مو در زنان چقدر شایع است؟
بسیاری از ما فکر می کنیم که طاسی و ریزش مو فقط مختص آقایان است. البته اینطور نیست. حدود نیمی از زنان در طول زندگی خود ریزش موی قابل توجهی را تجربه می کنند. شایع ترین علت ریزش مو در زنان، طاسی الگوی زنانه یا آلوپسی آندروژنتیک است که حدود 30 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
مشکلات ریزش مو در زنان
علل ریزش مو در مردان و زنان متفاوت است. برای سهولت کار، این علل را به 4 دسته تقسیم می کنیم: آلوپسی، سبک زندگی، علل بالینی و تغییرات هورمونی. این دلایل ریزش مو در زنان می تواند به تنهایی یا با هم ظاهر شود. از آنجایی که ریزش مو می تواند ناشی از یک بیماری زمینه ای خطرناک باشد، توصیه می کنیم در صورت بروز این مشکل به پزشک مراجعه کنید.
آلوپسی
آلوپسی یا طاسی نوعی ریزش مو است که مسری نیست و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از دلایل ژنتیکی گرفته تا پیوندهای قوی مو یا هر چیز دیگری که سیستم ایمنی شما را بیش از حد تحریک می کند.
آلوپسی آندروژنتیک
طاسی الگوی زنانه یا آلوپسی آندروژنتیک، شایع ترین علت ریزش مو در زنان است که ژنتیکی یا ارثی است. یعنی اگر فردی در خانواده شما آلوپسی آندروژنتیک داشته باشد، احتمال ابتلا به آن بیشتر است.
ریزش 100 تار مو در روز طبیعی است
ریزش مو برای همه افراد طبیعی است، در مجموع 50-100 تار مو در روز می ریزد. این بدان معناست که میزان ریزش مو برای تعجب کافی نیست، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. اما اگر هر بار که موهایتان را لمس می کنید مقداری از آن می ریزد، اگر موهایتان نازک یا نازک است یا اگر پوست سرتان مشخص است، باید برای درمان ریزش مو اقداماتی انجام دهید. قبل از اینکه حجم مو خیلی کم شود، پوست سر ظاهر می شود، زیرا در این صورت درمان آن سخت تر و طولانی تر است.
مهمترین عامل ریزش مو در جوانی
اما مهمترین دلایل ریزش مو در جوانان عبارتند از:
1- مشکلات هورمونی، علت شایع در زنان
از آنجایی که زنان بیش از مردان در معرض تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، قاعدگی، استفاده از قرص های ضدبارداری، یائسگی و … هستند، ریزش موی ناشی از مشکلات هورمونی بین آنها بیشتر دیده می شود. البته در شرایط خاصی ریزش مو برای خانم ها کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. به عنوان مثال، اگر در دوران بارداری یا مدتی پس از زایمان دچار ریزش مو شده اید، جای نگرانی نیست، اما اگر این مشکل برای مدت طولانی پس از زایمان ادامه داشت، باید برای رفع مشکل به پزشک مراجعه کنید.
2- استرس عامل اصلی ریزش مو در جوانی است
ریزش موی ناشی از استرس در هیچ سنی و در هر شرایط جسمی مرد، زن یا سن را نمی شناسد، اگر استرس شدید داشته باشید، ریزش مو را تجربه خواهید کرد. وقتی استرس شدیدی را تجربه می کنید، هورمون های مختلفی در بدن شما ترشح می شود تا شرایط عادی شود و این باعث می شود تعادل هورمونی بدن شما به هم بخورد.
اگر برای مدت طولانی در یک موقعیت استرس زا هستید یا همیشه در آن می مانید. موها نازک می شوند و می ریزند. البته این مشکل معمولاً با بازگشت وضعیت به حالت عادی برطرف می شود. اما این مشکل می تواند برای جوانانی که با استرس های مداوم ناشی از تحصیل، کار و شرایط خانوادگی مواجه هستند، ادامه یابد.
3- رژیم غذایی نامنظم، عامل طاسی زودرس
غذایی که می خورید منبع اصلی ویتامین ها و پروتئین مورد نیاز برای رشد و استحکام مو است. اگر قصد کاهش یا افزایش وزن دارید. بهتر است از متخصص تغذیه کمک بگیرید. متخصصان به شما کمک می کنند تا مقدار مناسبی از غذای سالم مصرف کنید تا بدن شما به آن نیاز دارد. اگر مدام غذاهای دردناک و بی فایده می خورید، شما باید خیلی سریعتر از میانسالی زمین بخورید. بنابراین بهتر است به حفظ موهای سر به اندازه آب شدن چربی ها فکر کنید.
4- سیگار و قلیان دشمن ریه و پوست و موی شماست
بهتر است بین تفریحات ناسالم، دوستان اشتباه و موهایتان یکی را انتخاب کنید! اگر هر روز صبح موهای برس خود را بشمارید، سیگار و قلیان را متقاطع کنید. زیرا مطمئناً تا زمانی که به استفاده از نیکوتین ادامه دهید، خیلی زودتر از آنچه فکر می کنید به برس نیاز نخواهید داشت.
5- میراث خانوادگی مشکل بدون فرار
قبل از رفتن به دکتر برای ریزش موی نوجوانان، نگاهی به اطرافیان خود بیندازید. اگر پدر، برادر، عمو یا پسر عموی شما ریزش مو یا طاسی دارد، خودتان می توانید علت این مشکل را پیدا کنید. البته داشتن ژن طاسی در خانواده به این معنی نیست که حتماً طاسی خواهید شد، اما یکی از دلایلی که معمولاً ریزش مو در سنین پایین رخ می دهد این است که شما حامل ژن طاسی هستید.
6- مراقبت نادرست از مو یک بلای خودساخته است
ریزش مو در جوانی اغلب یک فاجعه است. اگر می خواهید حداقل تا زمان میانسالی موهای پرپشتی داشته باشید، باید به درستی از موهای خود مراقبت کنید. استفاده از شامپوهای نامناسب، تعویض مکرر شامپوها، عدم شستشوی صحیح موها، شانه نکردن صحیح و مداوم همه مواردی هستند که می توانند به موهای شما آسیب برسانند. اگر به مراقبت نکردن از موهای خود ادامه دهید، به زودی با مشکلاتی بزرگتر از ریزش مو مانند کرم حلقوی مواجه خواهید شد.
توجه داشته باشید که منظور از مراقبت ضعیف از مو فقط از شستشوی نادرست نیست. اگر به طور مرتب از رنگهای شیمیایی یا سفیدکننده استفاده میکنید، با موهای خیس میخوابید، موهایتان را هر روز صبح خشک میکنید یا اتو میکنید، یا وقتی آنها را میبندید، آنها را محکم میکشید، باید انتظار داشته باشید که در سنین پایین ریزش مو را تجربه کنید. فراموش نکنید که این مشکل فقط توسط شما قابل حل است و هیچ کس دیگری نمی تواند شما را مجبور به مراقبت از موهایتان کند.
7. مصرف مواد مخدر یک مشکل اجتناب ناپذیر است
متاسفانه بسیاری از داروهایی که برای درمان بیماری های مختلف تجویز می شوند باعث ریزش مو می شوند. از جمله این داروها می توان به داروهای شیمی درمانی، داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی اشاره کرد. در چنین شرایطی چاره ای جز مواجهه با این مشکل ندارید. زیرا نمی توانید سلامتی خود را با زیبایی خود عوض کنید.
8- بیماری ها، دشمنان درونی و پنهان
در بسیاری از موارد یکی از دلایل ریزش مو در سنین پایین وجود بیماری است که شما نمی دانید. به عنوان مثال، تیروئید، کم خونی، مشکلات سیستم گوارشی، قارچ های پوستی و غیره می توانند از علل پنهان ریزش مو باشند که باعث ریزش مو می شود نباید پنهان بماند در بسیاری از موارد بیماری های خودایمنی مانند لوپوس یا سایر بیماری ها مانند دیابت، کبد چرب می توانند باعث ریزش مو در جوانان شوند.
9- مشکلات عصبی، علت اصلی
در برخی موارد ممکن است شوک عصبی باعث شروع روند ریزش مو شود. این شوک ممکن است یک شوک بسیار بزرگ باشد، مانند غم و اندوه ناشی از مرگ یکی از عزیزان یا ممکن است ناشی از استرس زیاد باشد. ریزش مو عمدتاً با مشکلات عصبی مرتبط است که منجر به افسردگی یا اضطراب در فرد می شود. لطفا توجه داشته باشید که ریزش موی ناشی از این مشکلات موقتی است و پس از رفع مشکل، موهای شما به حالت عادی باز می گردد. با این حال، اگر دوره مشکلات عصبی طولانی شود، موهای شما ممکن است دیگر مانند روز اول نباشد.
10- استفاده زیاد از نرم کننده مو، زیبایی موقت و ریزش دائمی
یکی از شایع ترین علل ریزش مو در دوران کودکی استفاده مکرر از ژل، ماسک و روغن مو است. این مواد تقریباً موها را برای حالت دادن به آن از بین می برند. ترکیبات موجود در این مواد اغلب شیمیایی هستند و برای ساقه و ریشه مو مناسب نیستند. مشکل استفاده از این مواد زمانی تشدید می شود که بدون برداشتن آنها از موهای خود به رختخواب می روید و صبح روز بعد دوباره از آنها استفاده می کنید. در چنین مواقعی باید در سنین پایین برای موهای زیبای خود فاتحه بخوانید.
روش های درمان ریزش مو
درمان با داروهای خوراکی
یکی از راه های درمان ریزش مو در مردان و زنان استفاده از داروهای شیمیایی است. این داروهای خوراکی عبارتند از ماینوکسیدیل، کتوکونازول، اسپیرونولاکتون، فیناستراید، آنتی آندروژن ها و کورتیکواستروئیدها. این داروها به صورت خوراکی مصرف می شوند و طبق دستور پزشک باید در زمان های مشخصی مصرف شوند.
درمان با داروهای داخلی
در بسیاری از موارد، داروهای خوراکی به تنهایی نمی توانند به درمان ریزش مو کمک کنند. بنابراین پزشکان با تجویز داروهای موضعی کمک زیادی به درمان ریزش مو می کنند. یکی از مهم ترین داروهای مورد استفاده در مراقبت از مو، ماینوکسیدیل است. استفاده از ماینوکسیدیل همراه با داروهای خوراکی می تواند از ریزش مو جلوگیری کرده و باعث تقویت موها شود.
مزوتراپی مو
مزوتراپی مو یکی از کم تهاجمی ترین روش های درمان ریزش مو است. در این روش، پزشک ابتدا مخلوطی از چند ماده مهم برای بازسازی مو را در پوست سر قرار می دهد. این ترکیب حاوی عصاره های گیاهی، ویتامین ها، آنزیم ها و هورمون های لازم برای رشد مو است و می تواند در درمان ریزش مو بسیار مفید باشد.