رئیس اتحادیه صنف صاحبان صنایع دارویی انسانی ایران با اشاره به تأثیرات اجرای طرح «داروسازی» در حوزه تولید، قیمت و وضعیت کمبودهای دارویی، گفت: اگر با ادامه سیاست تخصیص ارز دولتی به دارو، نتیجه آن تعطیلی صنعت دارو در کیشور خواهد بود، اما با اجرای طرح داروسازی، تمامی اجزای تولید دارو برای داروهای تولید داخل، قیمت آن کاهش یافته و در یک تا دو ماه آینده کمبود داروهای مربوط به تولید داخل به حداقل ممکن کاهش می یابد.
دکتر محمد عبدزاده در گفتگو با روابط عمومی، وی با اشاره به اجرای طرح دارویی در کیشور و تاثیر اجرای این طرح بر وضعیت صنعت داروسازی، قیمت دارو و شرایط کمبود دارو، گفت: طرح دارویی طرح خوبی است. به نظر وزارت بهداشت در مورد طراحی و اجرای این طرح تحقیقات زیادی انجام داده اند.
قیمت دارو; بر اساس قیمت شهریور 1400
وی با بیان اینکه این طرح از چند جهت باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: یکی از آنها این است که در بودجه سال 1401 هزینه دارو مشخص و به طور کامل برای دولت مشخص شده است. در عین حال نکته ای که مورد تاکید قرار گرفت این بود که پرداخت از جیب مردم از 1400 شهریور بیشتر نشود. بر این اساس وزارت بهداشت با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه، بیمه ها و … در عین حال مجلس مقننه تک نرخی شدن ارز را انجام داده است.پرداخت از جیب بیمار. به مبلغ 1400 ماند. بر این اساس در عمل بیماران مجبور به پرداخت بیشتر از جیب خود نیستند و در عین حال مابه التفاوت قیمت نسبت به برنامه و بودجه سازمان متعهد به پرداخت بیمه است.
مشکلات ارز 4200 تومانی و تولیدی بود که دیگر سودی نداشت
ردیف های طولانی برای ارز دولتی
عبدالزاده با بیان اینکه با اجرای این طرح قیمت داروها کاهش یافت و این اقدام به نفع صنعت داروسازی است، تصریح کرد: نیمی از آن متاثر از ارز است و تنها یک قلم داروی موثر 4200 تومان است که به همین دلیل است. صنعت تحت فشار شدید است و کمبود دارو روز به روز در حال افزایش است. بنابراین از آنجایی که تولید دارو توجیهی نداشت، بسیاری از همکاران ما در رابطه با خرید مواد اولیه اقدامی نکردند. از سوی دیگر، ردیف های طولانی ارز ترجیحی داشتیم که علاوه بر ایجاد زمینه رانت و آشوب و… باعث کمبود دارو نیز می شد.
در آن زمان، صنعت داروسازی کیشور در آستانه تعطیلی قرار داشت
رئیس سندیکای صنعت گران داروهای انسانی ایران با بیان اینکه وزارت بهداشت در حوزه پزشکی کار بزرگی انجام داده است، گفت: علاوه بر این برای اولین بار پیشنهادی را شاهد بودیم که همزمان با با تغییر قیمت، پوشش بیمه افزایش یافت.” پس خوب بود البته ممکن است در اجرای برخی سیستم ها و … مشکلات کوچکی ایجاد شود اما کل کار درست و واقعا ضروری است. هیچ راه فراری از اصلاحات سیاسی وجود نداشت. چرا که در این شرایط باید چند قیمتی شد به جز کمبودها و قاچاق معکوس و … که در حوزه دارو اتفاق می افتد که در نتیجه سایر صنایع دارویی تعطیل شد.
عبدزاده تاکید کرد: در تولید دارو همه اجزا ارز ترجیحی دریافت نکردند اما ارز 4200 تومانی فقط به ماده دارویی موثر اختصاص یافت و 70 درصد هزینه های تولید نصف ارز تامین شد. نکته دیگر اینکه علاوه بر هزینه های مستقیم تولید مواد، هزینه های غیرمستقیم تولید در پزشکی نیز مانند سایر صنایع وجود دارد. وقتی حقوق کارگر 57 درصد افزایش پیدا کند، قیمت تمام شده نیز گران می شود. زمانی که هزینه های مواد بسته بندی، مواد کمکی و … بین 40 تا 50 درصد افزایش یابد، هزینه های تولید نیز افزایش می یابد. نمیتوانم بگویم چون بری یک کلم مده مفتره میدیهم ارز دولتی است، بنابراین قیمت دارو تغییر نمیکند. نتیجه چنین اقداماتی کمبود دارو و تعطیلی کارخانه ها و … است. بنابراین قیمت 4200 به تمام اجزای تولید تعلق نگرفت. ضمن اینکه تخصیص ارز دولتی به همین ماده موثر هم هزار و یک مشکل داشت. در کل راه درست است، اقتصاد شفاف است و ارز فقط یک قیمت دارد و راه دیگری نیست.
تا 2 ماهگی کمبود دارو نداریم
وی با بیان اینکه با اجرای طرح دارویی تولید تمامی اجزای داروهای تولید داخل به نصف می رسد، ادامه داد: بنابراین با این بحث کمبود دارو نیز برطرف می شود و پیش بینی می کنم دارو وجود داشته باشد. کمبودها در یک تا دو ماه آینده وجود دارد. در حال حاضر طبق آنچه در سامانه وزارت بهداشت اعلام شده، کل کمبود دارو حدود 90 قلم است.
عبدالزاده با تشکر از وزارت بهداشت، شورای اسلامی، بیمه، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و… گفت: امیدوارم در آینده نیز این طرح ادامه داشته باشد و بودجه سازمان های بیمه گر تامین شود. به موقع و چرخه نقدینگی آسیب نمی بیند و تخصیص ارزهای نیمه ارزی نیز تسریع می شود تا بتوانیم خدمات بیشتری به مردم ارائه دهیم.
نحوه دریافت پول نقد از داروهای داخلی
وی همچنین گفت: در حال حاضر در حال همکاری با بانک مرکزی برای تامین نقدینگی صنعت دارو هستیم و این موضوع در حال نهایی شدن است. بخشی از این تسهیلات که ضروری است پیشنهاد شده است و می تواند به این صورت باشد که شرکت هایی که اکنون سفارش می دهند و نیاز به ریال دارند، از 20 درصد سفارش شروع کنند، سفارش دهند و 20 درصد ریال را ارائه دهند. . پس از آن 80 درصد ریال در هنگام ورود کالا به گمرک پرداخت می شود. مثلا وقتی می خواهیم کالا وارد کنیم باید در سامانه جامع تجارت ثبت سفارش کنیم و بعد از تایید وزارت بهداشت برای تامین ارز به بانک مرکزی مراجعه کنیم. الان وقتی می خواهیم معادل دلار را از بانک مرکزی بخریم باید ریالی آن را پرداخت کنیم تا پول را به طرف خارجی منتقل کنند. در این زمینه توافق کردیم که 20 درصد ریال را صنعت پرداخت کند و مابقی را سیستم بانکی پرداخت کند و با ورود کالا به گمرک، ریال باقی مانده پرداخت شود. این اقدام به مدت چهار تا پنج ماه به شرکت ها کمک می کند و در این مدت نقدینگی آنها تامین می شود. این اقدامات در حال نهایی شدن است.
عبدزاده گفت: از سوی دیگر وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه متعهد شدند 8 هزار میلیارد تومان از محل بدهی مراکز دولتی به شرکت های پخش و در نتیجه توزیع کنندگان به تولیدکنندگان تامین کنند و در صورت این امر. 8000 میلیارد تومان کاورهای نقدی زیاد تولید می شود بخشی دیگر نیز مربوط به برخی بدهی های سازمان های بیمه گر به ویژه تامین اجتماعی است که طبق وعده آنها در این ایام تسویه خواهد شد و این اقدامات باعث کاهش نیاز به نقدینگی می شود.
پیام پایانی