پارکی که در آتش سوخت و مرد
روابط عمومی – اهواز : خرداد ماه سال 99 بود که بخشی از پارک 42 هکتاری(سابق) طعمه حریق شد، این حادثه توسط افرادی ناشناس و با قرار دادن لاستیک زیر وسایل بازی و به آتش کشیدن آنها رخ داده بود. عمدی بودن حادثه توسط آتش نشانی تایید شد اما درنهایت نه مقصران حادثه پیدا شدند ونه اقدامی در جهت بازسازی پارک صورت گرفت و به همین راحتی این امکانات(نه چندان کامل) نیز از چرخه استفاده شهروندان خارج گردید.
وسایل بازی وارداتی از آلمان طی چند سال به دلیل عدم نگهداری ، حالا تبدیل به زباله هایی چوبی و زوائد بصری شده اند که صرفا باید دور انداخته شوند. آثار عدم نگهداری از این وسایل در عکس ها کامل مشهود است و بیت المال اینگونه است که هرز میرود.
پارک یا فضای بازمانده شهری در اهواز
اکثر فضاهایی که به عنوان فضای پارکی در اهواز معرفی شده اند امروزه چیزی جز یک فضای بازمانده و رها شده شهری نیستند.
امروز که به پارک 42 هکتاری اهواز قدم میگذاریم ، تنها نشانه هایی از وسایل بازی این پارک را که در زمان تاسیس نصب شده بودند می توان در آن مشاهده کرد. وسایل بازی که به نوبه خود در کشور از بهترین متریال موجود در دنیا ساخته و اجرا شده بودند ، اما در فاز نگهداری و تعمیرات قرار نگرفته و در مدار استفاده تنها چند سال دوام آوردند و بقایای آنها براحتی سر از انبارهای اسقاطی شهرداری ، ماشین های حمل زباله یا بقایای یک جسد در محل جنایت به حال خود رها شده اند.
با مشاهده و مقایسه تصاویر هوایی از سال 2014 و 2015 میلادی با تصاویر امروزی و مواردی همچون عدم وجود محل های نشستن برای مردم تا وضعیت نامطلوب و تعطیلی سرویس های بهداشتی و مستهلک شدن و از مدار خارج شدن بسیاری از وسایل و مبلمان پارکی و بازی درمی یابیم که این پروژه صرفا مانند لباسی در ویترین بوده است که به مرور زمان، سرنوشتی بهتر از پوشیده شدن با غبار و پوسیدگی در انتظارش نبوده است.
صرف آبیاری چمن و فضای سبز نمی توان مدعی داشتن یک پارک بود ان هم پارکی که به عنوان بیلبورد کلانشهراهواز در حال خودنمایی برای اکثر مهمانان ورودی به اهواز است. این پارک حالا بیشتر شبیه یک زمین تقریبا سبز آن هم به لطف رسیدن فصل پاییز و بارش های چند باره شده است تا یک پارک 42 هکتاری .
وظایف شهرداران درباره پارک ها و توسعه فضای سبز
بخشی از وظایف شهرداران مربوط به ایجاد فضاهای سبز جدید و حفظ فضاهای موجود و رفع نواقص پارکهای موجود می باشد. چراکه در برابر ایجاد فضاهای جدید، حفظ و نگهداری فضاهای سبزی که پیش از این ایجاد شده، می تواند در تمامی هزینه های اقتصادی و انسانی موجب صرفه جویی و کاهش گردد..
افزایش سرانه فضای سبز ، کمربند سبز شهر اهواز ، نگهداری فضای سبز موجود از دیگر مسائل فراموش شده ای هستند که حین تهیه این گزارش به نها برخورد کردیم.
شهردار اهواز و سایر شهرداران مناطق 8 گانه باید بدانند مشکل اهواز و مناطق آن در موضوع فضای سبز تعداد پارک زیاد به دلیل بالا بردن عددی سرانه فضای سبز روی کاغذ نیست ، بلکه قابل استفاده بودن ، سبز بودن ، امنیت و وجود وسایل تفریحی، بازی و مبلمان سالم و سایر نیازهای موجود در آن است که ماهیت و معنای پارک بودن را تعریف میکند ، وگرنه بسیاری از فضاهایی که در مناطق مختلف اسم پارک را یدک می کشند عملا یک زمین خالی یا یک زمین با چند درخت و بدون استفاده هستند.
این همه پارک بعد از پارک 42 هکتاری ساخته شد اما چقدر به همان 42هکتار رسیدگی شد؟
حفاظت و صیانت از آن انجام گرفت؟
چقدر به توسعه و بهسازی آن فکر شد؟
مشهود است که برای مدیران بالا بردن آمار و اعداد واجب تر از کیفیت و ماندگاری پارک های موجود بوده است .
مشکلات پارک 42 هکتاری اهواز
جاگذاری سیم های برق هوایی بصورت زیر زمینی
نصب تابلوهای جدید
طراحی و بهسازی ورودی های پارک
ایجاد مجموعه قوانین برای برگزاری نمایشگاه ها و مراسمات مختلف
ساماندهی و نصب وسایل بازی مختلف و جدید
بهسازی و احداث مجدد زمین های ورزشی
نصب ست های متفاوت بازی کودکان
جمع آوری زواید غیر قابل استفاده
احداث سرویس های بهداشتی جدید برای دسترسی بهتر شهروندان در پارک
تعمیر درب ها و شیرهای آب در سرویس بهداشتی
رفع معایب روشنایی
فقدان گلدان های مخصوص درخت و درختچه که خاصیت جابه جایی داشته و میتوان در هر هفته و بدون هزینه ، فضای بصری پارک را برای شهروندان تغییر داد.
برش و حذف برخی از لوله های فلزی بجا مانده از اتصالات رو زمینی و زیر زمینی
ساماندهی ظاهری و محتوایی دکه هایی که در پارک اجاره داده شده اند و التزام آنها به رعایت قوانین و منع از فروش برخی مواد دخانی و ممنوعه
بهسازی پیاده روها ، بازسازی و کاشت چمن در نقاط مختلف پارک
نصب المان های مرتبط با موضوعات فرهنگی و اسلامی و نیز مرتبط با فرهنگ اقوام مختلف ساکن در اهواز
بهسازی ساحل و حذف علف زارهای موجود در کنار رودخانه
هرس درختان موجود در پارک و پیاده روهای مشرف به جاده ساحلی
تامین تجهیزات مورد نیاز آب نماهای موجود
حذف موانع فیزیکی و خطرسازبتنی و فلزی
راه اندازی واحد انتظامات پارک با وظایف مشخص و جدید برای بالا بردن امنیت و جلوگیری از وارد آمدن هرگونه آسیب توسط هنجارشکنان اجتماعی
خارج کردن زائده های جا مانده از وسایل قبلی
رسیدگی به وضعیت تابلوهای برق
خارج کردن نیمکت یا سکوهای نشستن از داخل چمن(سابق) و جاگذاری آنها در مکان های مناسب تر
ترمیم سطل های زباله و باربیکیوها
راه اندازی آبخوری ها با اب تصفیه و خنک
اجرای برنامه جمع آوری زباله های پارک راس ساعات مشخص تنها بخش کوچکی از نیازهای موجود در پارک 42 هکتاری است.
امید است که شهرداری اهواز طی این مدت زمان باقی مانده تا عید 1403 بتواند تحولاتی اساسی در پارک 42 هکتاری انجام دهد در غیر اینصورت باید مزایده واگذاری آن را برای کشاورزی برگزار نماید یا اینکه منتظر تشکیل اتحادیه صنف قلیان فروشان سیار در این پارک باشد.
گزارش و عکس : نوید احمدپور