گاریدو در مسیر مربیان لالیگایی؛ آب‌وهوای ایران به اسپانیایی‌ها نمی‌سازد!

سعید آقایی: قصه پرسپولیس و خوان کارلوس گاریدو سرمربی اسپانیایی سرانجام به انتها رسید و این مربی نامدار هنوز به نیم فصل نرسید از جمع سرخ ها جدا شد تا شاهد ناکامی یک اسپانیایی دیگر در فوتبال ایران باشیم. اتفاقی که در چند فصل اخیر به کرات تکرار شده تا این انگاره ثابت شود که آب و هوای ایران به اسپانیایی ها نمی سازد!

مربیان اسپانیایی در میان مربیان اروپایی خواها بیشتری دارند و موفقیت های زنجیروار این کشور در فوتبال جهان سبب شده تا بسیاری از کشورها به سراغ مربیان اسپانیایی رفته و از این مکتب برنده مربی استخدام کنند. میانگین دستمزد دریافتی بالایی دارند و در واقع جزو گرانترین‌ها هستند و فوتبال ایران به تاسی از سایر کشورهای دیگر همین مسیر را پیموده اما دستاورد این مربیان در فوتبال ایران یک هیچ بزرگ و ناکامی محض بوده است.

طی چند فصل اخیر چند سرمربی اسپانیایی با سابقه حضور در لالیگا وارد فوتبال ایران شده‌اند ولی اغلب آن‌ها پس از مدتی کوتاه و با کسب نتایج ضعیف به کشورشان برگشتند. میراث حضور مربیان اسپانیایی در ایران طی سال‌های اخیر، بسیار بد بوده. مجموع تعداد روز همکاری 5 مربیانی اسپانیایی شاغل در لیگ برتر ما 912 روز و مجموع تعداد بازی‌های حاضر روی نیمکت ماتادورها 85 بازی (37 پیروزی، 20 مساوی و 28 شکست) بوده. این آمار نشان می دهد که فوتبال ایران هیچ سنخیتی با فوتبال مکتب ماتادورها ندارد و نمی تواند با مربیان این مکتب موفق باشد. فراموش نباید کرد اغلب مربیان اسپانیایی وارداتی فوتبال ایران نیز جزو مربیان لول پایین این کشور بوده اند که درصد ناکامی هایشان بسیار بیشتر از موفقیت ها بوده و به نوعی شکست ایران از پیش قابل پیش بینی بوده است. سیاهه زیر عملکرد 5 مربی اسپانیایی شاغل در ایران با میزبان برد و باخت ها و درصد امتیازگیری آنها را نشان می دهد.

گاریدو در مسیر مربیان لالیگایی؛ آب‌وهوای ایران به اسپانیایی‌ها نمی‌سازد!

پاکو خمس

تنها موردی که عملکرد نسبتا قابل قبولی در فوتبال ایران داشت، پاکو خمس، سرمربی 54 ساله‌ای بود که در نیم‌فصل نخست لیگ برتر بیست‌ودوم وارد فوتبال ایران شده و جانشین قربان بردیف روسی شد. حضور خمز در تراکتور تا پایان آن فصل خوب پیش رفت تا قرارداد وی برای فصل بعدی هم تمدید شود اما پاکو در لیگ بیست و سوم شدیداً تحت این انتقاد قرار داشت که توان برد تیم‌های مدعی را ندارد تا در نهایت مرد اسپانیایی بدون رسیدن به عنوان خاصی با تراکتور به پایان همکاری برسد. خمس که سابقه حضور در لاس‌پالماس و رایووایکانو را داشت، با تراکتور نتایج خوبی کسب کرد ولی ناکامی در بازی‌های بزرگ در نهایت باعث شد بدون کسب جام از سمت خود برکنار شود. او طی 45 بازی روی نیمکت تراکتور، 24 برد، 8 تساوی و 13 شکست و میانگین امتیازی 1.78 را ثبت کرد. پاکو خمس سرمربی تراکتور با 497 روز همکاری، بیشترین تعداد روز همکاری با تیم‌های ایرانی را در مقایسه با دیگر هموطنانش داشت.

کارلوس هرناندز

در لیگ بیست‌ودوم تیم نساجی هم از یک سرمربی اسپانیایی استفاده کرد ولی نتیجه آن چیزی جز شکست مطلق نبود. کارلوس هرناندز 40 ساله با سابقه حضور در الشباب عربستان پس از نتایج ضعیف حمید مطهری اواخر هدایت نساجی را بر عهده گرفت و قرار بود در لیگ بیست‌وسوم هم سرمربی این تیم باشد ولی به‌قدری بد نتیجه گرفت که در پایان فصل از نساجی جدا شد. هرناندز تنها 52 روز در نساجی دوام آورد و نساجی با این سرمربی طی 7 بازی به یک برد، 2 تساوی و 4 شکست رسید تا او با میانگین امتیازی 0.71 ایران را ترک کند. 

لوکاس آلکارس

نساجی فصل گذشته هم پس از نتایج ضعیف مهدی رحمتی، باز هم سراغ یک سرمربی اسپانیایی رفت که این بار هم نتیجه جالبی در پی نداشت. این بار لوکاس آلکارس، سرمربی 54 ساله و سابق تیم‌های ایبیزا، آلباسته، ساراگوسا، لوانته، تیم ملی الجزایر، گرانادا و آلمریا راهی قائمشهر شد تا نساجی را از سقوط نجات دهد. با این حال آلکاراس حتی از هموطن خود هم عملکرد ضعیف‌تری داشت و پس از 4 بازی در لیگ برتر و جام حذفی و کسب 3 شکست و یک تساوی برکنار شد. کارلوس آلکاراس هم با 32 روز همکاری بدون اینکه بتواند کسب پیروزی داشته باشد با 3 شکست و یک مساوی و با کسب میانگین امتیاز 0.25 از هر بازی،  چمدان‌هایش را بست و از ایران رفت. با جدایی آلکاراس، نساجی با هدایت ساکت الهامی کاملا متحول شد و توانست در لیگ برتر بماند.

خوان ایگناسیو مارتینس

فصل گذشته تیم فولاد هم پس از نتایج ضعیف علیرضا منصوریان به سراغ یک سرمربی اسپانیایی رفت. خوان ایگناسیو مارتینس، سرمربی 60 ساله با سابقه کار در سالامانکا، کارتاخنا، لوانته، وایادولید، آلمریا، شانگهای شنژین، العربی کویت و ساراگوسا راهی اهواز شد تا شرایط فولاد بحران‌زده را تغییر دهد اما نتوانست. مارتنیس در حالی به فولاد آمد که در ویترین افتخاراتش جامی نداشت و یک سال و 4 ماه پیش از عقد قرارداد با این تیم بیکار بود! این مربی نتوانست فولاد بحران‌زده را نجات بدهد و بعد از عقد قرارداد در 10 بازی تنها 4 پیروزی کسب کرد.

فولاد که تا قبل از حضور مارتینس هیچ بردی کسب نکرده بود، در 12 بازی لیگ برتر و جام حذفی زیر نظر او با 4 برد، 3 تساوی و 5 شکست رسید و با کسب 15 امتیاز از انتهای جدول جدا شد. با این حال اختلافات مارتینس با مدیران فولاد باعث شد او پیش از شروع نیم‌فصل دوم جدا شود. این مربی اسپانیایی در نهایت 162 روز در اهواز حضور داشت و با میانگین 1.25 امتیاز از هر بازی ایران را ترک کرد. فولاد تا چندین هفته پس از جدایی مارتینس موفق به کسب پیروزی نشده بود و در آخرین هفته توانست خودش را در لیگ برتر حفظ کند.

خوان کارلوس گاریدو

خوان کارلوس گاریدو، سرمربی 55 ساله اسپانیایی در ابتدای فصل به پرسپولیس آمد و جانشین اوسمار ویرا برزیلی شده بود که در با سرخ ها به قهرمانی رسیده بود. گاریدو سابقه هدایت تیم‌هایی چون ویارئال و رئال بتیس اسپانیا، کلوب بروژ بلژیک، الاهلی مصر، الاتفاق عربستان، رجا کازابلانکا و وداد مراکش، العین امارات و اتحاد الجزایر را در کارنامه داشت و به نظر گزینه مطلوبی می رسید. گاریدو البته با پرسپولیس استارت امیدوارکننده ای داشت و با برد در دربی به صدر جدول هم رسید اما ماه عسل سرمربی بی ثبات اسپانیایی خیلی زود به پایان رسید. ناکامی های سریالی در آسیا و 3 شکست متوالی در لیگ برابر نساجی و مس قعرنشین و سپاهان مدعی او را خیلی زود به انتهای خط رساند.

همانطور که از سابقه عملکرد گاریدو مشخص بود او بعد از شروع همکاری با العین تجربه همکاری نیمه تمام کم نداشت و پرسپولیس هم به این کارنامه بد و شکست خورده اضافه شد. خوان کارلوس گاریدو در نهایت 169 روز در ایران دوام آورد و سرانجام بدون آنکه برف زمستان را ببیند، تهران را ترک کرد. مرد اسپانیایی با 9 پیروزی، 5 تساوی و 6 شکست و با کسب میانگین امتیاز 1.60 از هر بازی در ورزشگاه کاظمی گودبای پارتی برگزار کرد، در حالی که بازیکنان، پیشکسوتان و عوامل پرسپولیس نسبت به تغییرات ترکیب ناراضی بودند.

بیشتر بخوانید:

253 258

خروج از نسخه موبایل