غذاهای اردبیل: طعم های سنتی و خوشمزه سرزمین سبلان

اردبیل |گردشگری

غذاهای اردبیل، یک سمفونی خوش طعم و خوش بو: سفری دل انگیز به سرزمین طعم های اصیل آذری

اردبیل، سرزمینی که نه تنها طبیعت بکر و تاریخ پربار دارد، بلکه با هر عطر و طعم غذایش، داستانی از اصالت و مهمان نوازی را روایت می کند. گفته می شود هر کس به اردبیل سفر کند، در این دیار با غذاهای اردبیل که یک سمفونی خوش طعم و خوش بو را می نوازند، روبرو خواهد شد و این سمفونی، به خوبی گویای تنوع و هارمونی بی بدیل آشپزی این خطه است. تأثیر اقلیم سرد و فرهنگ غنی آذربایجان بر شکل گیری این غذاهای مقوی، لذیذ و متنوع، از طعم های ترش و ملس گرفته تا شیرین و تند، انکارناپذیر است. این مقاله شما را به سفری مجازی برای کشف شاهکارهای آشپزی اردبیل دعوت می کند تا هر یک از این طعم های ماندگار را از نزدیک لمس کنید.

وقتی به اردبیل سفر می شود، داستان ها و تجربه های فراوانی از مردمانش شنیده می شود. اما یکی از برجسته ترین این تجربه ها، بی تردید چشیدن غذاهای سنتی اردبیل است. از آش های گرم و دل چسب که در سرمای کوهستان پناهگاهی برای روح و جسم می شوند، تا پلوها و خورش های پرمایه که هر کدام حکایتی از تاریخ و هنر آشپزی این سرزمین را بازگو می کنند. فرهنگ غذایی اردبیل تنها به معنای سیر کردن شکم نیست؛ بلکه دعوتی است به سفری عمیق در دل آداب و رسوم، مهرورزی و اصالت مردمی که با هر لقمه غذا، بخشی از وجود خود را با مهمانانشان شریک می شوند.

نغمه های گرم و دلنشین: آش های اردبیل

در سرزمین اردبیل، آش ها نقشی محوری در سفره ها ایفا می کنند. آن ها نه تنها در فصول سرد سال، بلکه در گرم ترین روزها نیز با طعم های منحصربه فرد خود، جایگاهی ویژه دارند. آش ها در فرهنگ دورهمی های خانوادگی و مناسبت های گوناگون، گرمابخش لحظات و یادآور خاطرات شیرین هستند. هر آش در اردبیل، داستانی برای خود دارد و با مواد اولیه بومی و روش های پخت خاص، به یک اثر هنری تبدیل می شود.

آش دوغ اردبیل (آیرانلی آش)

شاید در شهرهای دیگر نیز نام آش دوغ به گوشتان خورده باشد، اما آش دوغ اردبیل تجربه ای کاملاً متفاوت است. این آش، که در گویش محلی به آن «آیرانلی آش» می گویند، با دوغ ترش محلی و سبزیجات خاصی نظیر تره، گشنیز و برگ سیر تازه تهیه می شود که طعمی بی بدیل به آن می بخشد. نخود و برنج نیز از دیگر مواد اصلی آن هستند. بسیاری از مسافران توصیه می کنند که حتماً این آش را در گردنه حیران امتحان کنند، جایی که هوا خنک و مه آلود است و طعم ترش و دلپذیر آش، به معنای واقعی کلمه، می تواند فرد را حیران کند. گفته می شود راز غلظت و طعم بی نظیر این آش، در کیفیت دوغ و نحوه هم زدن مداوم آن نهفته است.

آش میوه (اریشت آشی)

آش میوه اردبیل، با رنگارنگی و طعم های ترش و شیرین خود، آشی مغذی و جذاب است. این آش به واسطه استفاده از انواع میوه های خشک مانند آلو، آلبالو، قیسی و زردآلو، در کنار رشته آشی و حبوبات، به یک غذای کامل تبدیل می شود. گاهی اوقات برای غنی تر شدن طعم، گوشت چرخ کرده نیز به آن اضافه می کنند. آش میوه نه تنها یک غذای روزمره، بلکه از سنت های دیرینه چهارشنبه سوری و نذری های محلی است. کسانی که این آش را چشیده اند، از فواید گوارشی و طعم متعادل آن، که نه بیش از حد ترش است و نه شیرین، ستایش می کنند.

آش یارما (آش بلغور)

آش یارما، یا همان آش بلغور، از غذاهای محلی اردبیل و بسیار مقوی است که با بلغور گندم تهیه می شود. این آش با لوبیا قرمز، سبزی آش، گوجه فرنگی و آبغوره طعم دار می شود و به دلیل داشتن بلغور گندم، منبعی غنی از فیبر و ویتامین ها به شمار می آید. این آش به ویژه در اواخر بهار و تابستان، غذایی پرطرفدار در اردبیل است که نه تنها سیرکننده است بلکه انرژی لازم را برای فعالیت های روزانه فراهم می آورد. عطر پیاز داغ و نعنا داغ که روی آن می ریزند، اشتهای هر کسی را باز می کند.

آش اوماج

آش اوماج با خمیرهای کوچک و مخصوصی به نام اوماج تهیه می شود که به آن هویتی خاص می بخشد. این خمیرها از آرد و کمی آب تهیه شده و سپس خشک می شوند. آش اوماج، غذایی سنتی برای سرماخوردگی و تقویت بدن است. عدس، سبزیجات معطر، پیاز و آب قلم از مواد اصلی این آش هستند. بافت متفاوت اوماج در آش، تجربه ای دلنشین و خاص را برای هر کسی که آن را می چشد، رقم می زند.

آش گیلدیک (با گل نسترن)

یکی از غذاهای سنتی اردبیل که کمتر شناخته شده و بسیار منحصر به فرد است، آش گیلدیک نام دارد. این آش با استفاده از گل نسترن کوهی تهیه می شود که خواص دارویی فراوانی دارد. گل نسترن، برنج، حبوبات، مغز گردو و کوفته قلقلی از اجزای اصلی این آش هستند. آماده سازی آش گیلدیک مراحل طولانی دارد و گاهی از سه روز قبل برای تهیه آن برنامه ریزی می شود، اما نتیجه، آشی با طعمی بی نظیر و عطر خاص گل نسترن است که ارزش این انتظار را دارد.

آش رشته اردبیلی (اریشته آشی)

آش رشته اردبیلی، که به آن «اریشته آشی» نیز می گویند، شباهت هایی با آش رشته متداول در ایران دارد، اما تفاوت های ظریفی در طعم و مواد اولیه آن دیده می شود. این آش که غالباً در مناسبت های مذهبی و نذری ها پخته می شود، با رشته آشی، حبوبات، آلو و گاهی سرکه و کوفته قلقلی تهیه می گردد. طعم ملس و عطر مطبوع این آش، آن را به یکی از محبوب ترین غذاهای اردبیل در میان بومیان و گردشگران تبدیل کرده است.

آش شیر (سوتلو آش)

آش شیر یا «سوتلو آش»، یک آش شیرین و بسیار مقوی است که می تواند به عنوان صبحانه یا یک دسر دلچسب سرو شود. این آش با شیر، گندم پوست کنده و نخود تهیه می شود و معمولاً با بادام، کشمش و دارچین تزئین می گردد. برخی از مردم اردبیل، آش شیر را همراه با فالوده خانگی می خورند که ترکیبی بی نظیر از طعم ها را ایجاد می کند. این آش، غذایی پر انرژی است که به خصوص در فصول سرد، گرمابخش بدن است.

شوربای عدس (مرجی شوربا سی)

شوربای عدس یا «مرجی شوربا سی»، آشی مقوی و خوش طعم است که با عدس، گوشت دنده و آلو مراغه ای تهیه می شود. این ترکیب، طعمی ترش و ملس به آش می بخشد و آن را به یک وعده غذایی کامل و دلچسب تبدیل می کند. شوربای عدس به خصوص در فصول سرد، با عطر دلنشین و بافت غنی خود، یکی از انتخاب های محبوب در میان غذاهای محلی اردبیل است.

نغمه های پرمایه و اصیل: پلوها و خورش های اردبیل

پلوها و خورش ها، ستون اصلی سفره اردبیلی ها را تشکیل می دهند و هر کدام با ترکیبات منحصر به فرد خود، داستانی از غنای آشپزی این سرزمین را روایت می کنند. این غذاها نشان دهنده هنر و ذوق مردمان اردبیل در ترکیب مواد اولیه بومی و خلق طعم های فراموش نشدنی هستند.

باسترما پلو (باسدیرما)

باسترما پلو، که در گویش محلی «باسدیرما» نامیده می شود، غذایی مجلسی و بسیار مشهور است که نام آن به معنای «فشرده شده» است. این غذا شباهت هایی به ته چین دارد و با لایه هایی از برنج، مرغ یا گوشت، آلوی خورشتی، گردو، رب انار و سیب زمینی تهیه می شود. ویژگی برجسته آن، نحوه طبخ لایه ای و سرو برگردانده آن است که زیبایی خاصی به سفره می بخشد. عطر زعفران و طعم ملس رب انار، باسترما پلو را به یکی از بهترین غذاهای اردبیل تبدیل کرده است که در مهمانی ها و مجالس رسمی جایگاه ویژه ای دارد.

پیچاق قیمه (خورش بادام)

پیچاق قیمه، یا همان خورش بادام، خورش بسیار معطر و اصیل اردبیلی است. این خورش با خلال بادام فراوان، گوشت گوسفندی، پیاز، تخم مرغ، زعفران و هل تهیه می شود. عطر دلنشین هل و بادام، این خورش را به یک غذای خاص و خوشبو تبدیل می کند. پیچاق قیمه غذای ثابت مهمانی های رسمی و نذری هاست و هر کس که آن را چشیده باشد، از طعم و بوی فراموش نشدنی اش سخن می گوید. گفته می شود که ترکیب خلال بادام و تخم مرغ، بافت و طعمی غنی و متفاوت به این خورش می بخشد.

پیچاق قیمه نه تنها یک غذا، بلکه نمادی از مهمان نوازی اصیل اردبیلی است که با هر لقمه، داستانی از هنر آشپزی این دیار را روایت می کند و عطر آن، تا مدت ها در خاطر مهمانان باقی می ماند.

خورش ترشی قورمه (ترشی گورما)

خورش ترشی قورمه، که در زبان ترکی «ترشی گورما» نام دارد، خورشتی با طعم ترش غالب است که شباهت ظاهری به قیمه دارد، اما طعم آن کاملاً متفاوت است. این خورش با لوبیا چشم بلبلی، گوشت گوسفندی، آلوی خورشتی و آبغوره تهیه می شود. خورش ترشی قورمه پای ثابت سفره های افطار و سحر در ماه مبارک رمضان است و به دلیل غلظت مناسب و طعم منحصر به فردش، بسیار محبوب است. کسانی که به طعم های ترش علاقه دارند، از این خورش لذت فراوانی می برند.

شیر پلو (سوتی پلو)

شیر پلو یا «سوتی پلو»، پلویی خاص است که به جای آب، با شیر پخته می شود. برنج، شیر، زعفران، هل و گلاب مواد اصلی این پلو را تشکیل می دهند. شیر پلو غالباً در مناسبت هایی مانند چهارشنبه سوری و شب عید تهیه می شود و معمولاً با خورش های شیرین مانند فسنجان یا خورش هویج، و گاهی با ماهی دودی سرو می گردد. طعم ملایم و عطر مطبوع شیر پلو، آن را به گزینه ای عالی برای کسانی تبدیل می کند که به دنبال طعم های جدید و متفاوت هستند.

رشته پلو

رشته پلو یکی دیگر از غذاهای سنتی اردبیل است که نه تنها در این شهر بلکه در بسیاری از مناطق ایران نیز پرطرفدار است. این پلو با برنج، رشته پلویی، گوشت قلقلی، کشمش و خرما تهیه می شود. رشته پلو به عنوان یک غذای مغذی و کامل شناخته می شود و در اردبیل، رسم است که آن را در سال نو میل کنند، با این باور که سالی پربرکت را به ارمغان می آورد. طعم شیرین کشمش و خرما در کنار گوشت، ترکیبی دلنشین و انرژی بخش ایجاد می کند.

قیسی پلو

قیسی پلو، پلویی شیرین و انرژی زا است که با برنج، قیسی، گوشت، دارچین و جوز هندی تهیه می شود. این پلو با خورش قیسی شمالی تفاوت دارد و به دلیل استفاده از قیسی، منبع غنی از فیبر و ویتامین هاست. طعم شیرین قیسی در کنار عطر دارچین، قیسی پلو را به یک غذای خاص و پر انرژی تبدیل کرده که می تواند در فصول سرد، گرمابخش سفره ها باشد.

دمی یارما

دمی یارما، یک نوع «دمی» خاص است که برنج ندارد و با بلغور گندم تهیه می شود. این غذا با بلغور گندم، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، هویج و رب گوجه فرنگی پخته می شود. دمی یارما غذایی بسیار مقوی و کامل است که به تنهایی سرو می شود و نیازی به خورش ندارد. این غذا نشان دهنده استفاده هوشمندانه از مواد اولیه بومی و خلق غذاهای پر انرژی در اقلیم سرد اردبیل است.

خورش کنگر

خورش کنگر، خورشتی خوش طعم است که با سبزی کوهی کنگر تهیه می شود. کنگر که در طبیعت اردبیل به فراوانی یافت می شود، خواص دارویی بسیاری دارد. این خورش با گوشت خورشی، نعناع و جعفری و لیمو عمانی پخته می شود. طعم خاص کنگر در کنار عطر سبزیجات معطر، این خورش را به یکی از غذاهای اردبیل با طعم های بی نظیر تبدیل کرده است. آماده سازی کنگر به دلیل تیغ های آن کمی دشوار است، اما نتیجه نهایی، خورشتی بی نظیر است.

یرکوکی خورشی (خورش هویج آذری)

یرکوکی خورشی، یا خورش هویج آذری، خورشتی با طعم ملس است که از ترکیب هویج و آلو به دست می آید. این خورش با هویج، گوشت قرمز، آلو، زعفران و آبلیمو یا آبغوره تهیه می شود. رنگ نارنجی زیبای هویج در کنار طعم ملس آلو، این خورش را به یکی از غذاهای محلی اردبیل با ظاهری جذاب و طعمی فراموش نشدنی تبدیل کرده است. این خورش را معمولاً با برنج سرو می کنند و ترکیب آن با شیر پلو، تجربه ای عالی را رقم می زند.

قیمه خشکه

قیمه خشکه، خورشی بدون آب و غلیظ است که در اردبیل بسیار محبوب است. این خورش با گوشت چرخ کرده، لپه، زرشک و آبلیمو تهیه می شود. قیمه خشکه معمولاً در شب چهارشنبه سوری و شب عید سرو می شود و می توان آن را با برنج زعفرانی یا حتی با نان میل کرد. طعم ترش و ملس زرشک در کنار گوشت، به این قیمه طعمی خاص می بخشد و آن را از سایر قیمه ها متمایز می کند.

نغمه های قوی و هیجان انگیز: کباب ها و غذاهای خاص اردبیل

آشپزی آذری، به خصوص در اردبیل، به کباب های بی نظیر و غذاهای خاص خود شهرت دارد. این بخش به معرفی چند نمونه از این شاهکارها می پردازد که هر کدام با روش پخت و مواد اولیه خاص خود، تجربه ای هیجان انگیز را برای ذائقه ها به ارمغان می آورند.

ساج کباب (ساج ایچی/ساج قورما)

ساج کباب، که با نام های «ساج ایچی» یا «ساج قورما» نیز شناخته می شود، کبابی عشایری و بسیار لذیذ است. این کباب بر روی ماهیتابه ای مخصوص به نام «ساج» پخته می شود که طعم و بافتی متفاوت به آن می بخشد. گوشت گوسفندی، پیاز، سیر، ماست محلی و نان لواش خشک، مواد اصلی این کباب را تشکیل می دهند. سرو ساج کباب با ماست و سیر، تجربه ای بی نظیر از طعم های اصیل و سنتی را برای هر کسی که به دنبال بهترین غذاهای اردبیل است، فراهم می آورد. گفته می شود که طبخ روی ساج، گوشت را بسیار نرم و آبدار نگه می دارد.

کاسه کباب

کاسه کباب، یکی از هیجان انگیزترین و پرطرفدارترین کباب های اردبیل است که در رستوران های این شهر شهرت فراوانی دارد. این غذا ترکیبی از چندین نوع کباب مانند چنجه، جوجه و کوبیده است که در یک کاسه سرو می شود. فیله گوسفند، مرغ، گوشت کوبیده، دل و جگر و قلوه، فلفل و گوجه فرنگی از اجزای این کباب مجلسی هستند. کاسه کباب با ظاهر جذاب و طعم های متنوع خود، نه تنها یک وعده غذایی، بلکه یک جشن طعم و رنگ است که هر مسافری باید آن را تجربه کند.

تاس کباب (مرغ اردبیلی)

تاس کباب اردبیلی، نوعی تاس کباب خاص است که با مرغ و ادویه های معطر تهیه می شود. سینه و ران مرغ، زنجبیل، سیر، موسیر، عسل، گردو و زعفران از مواد اصلی این تاس کباب هستند. این غذا غالباً در فر پخته می شود و طعم و عطری متفاوت و مجلسی دارد. شیرینی عسل در کنار تندی زنجبیل و سیر، ترکیبی بی نظیر از طعم ها را ایجاد می کند که تاس کباب اردبیلی را به یکی از غذاهای خاص اردبیل تبدیل کرده است.

چیغیرتما

چیغیرتما، غذایی سریع الپخت و بسیار خوش طعم است که شباهت زیادی به املت مرغ دارد. مرغ پخته، تخم مرغ، گوجه فرنگی و سیب زمینی از مواد اصلی آن هستند. این غذا را می توان هم با نان و هم با برنج سرو کرد و به دلیل سرعت پخت و طعم دلپذیرش، انتخاب مناسبی برای وعده های غذایی مختلف است. چیغیرتما نشان دهنده سادگی و در عین حال خلاقیت در آشپزی سنتی اردبیل است.

آبگوشت بزباش اردبیل

آبگوشت بزباش، یکی از انواع مشهور آبگوشت های ایرانی است که در اردبیل نیز به سبکی خاص تهیه می شود. این آبگوشت با گوشت سر دست با استخوان، لوبیا (سفید یا چشم بلبلی)، سبزیجاتی نظیر تره، جعفری و شنبلیله، و لیمو عمانی پخته می شود. طعم ترش لیمو عمانی و عطر سبزیجات معطر، آبگوشت بزباش اردبیل را به یک غذای مقوی و دلچسب تبدیل کرده است که به خصوص در فصول سرد، بسیار محبوب است.

لونگی اردک (شکم پر)

لونگی اردک، غذایی مجلسی و مخصوص مهمانی هاست که در آن اردک یا مرغ به صورت شکم پر تهیه می شود. مغز گردو، رب انار، آلو یا قیسی و زرشک از مواد اصلی شکم این پرنده هستند. پخت لونگی اردک به دلیل پیچیدگی هایش، نشان دهنده هنر و مهارت آشپزان اردبیلی است. این غذا با طعم بی نظیر و ظاهر اشتهابرانگیز خود، هر سفره ای را باشکوه و به یادماندنی می کند و از غذاهای خاص اردبیل به شمار می رود.

یومورتا کوفته سی (کتلت تخم مرغ)

یومورتا کوفته سی، یا همان کتلت تخم مرغ، نوعی کوفته یا کتلت خوش طعم است که با تخم مرغ تهیه می شود. لپه، برنج، تخم مرغ و سبزیجات معطر مانند تره، گشنیز و جعفری از مواد اصلی این غذا هستند. یومورتا کوفته سی با بافت نرم و طعم خاص سبزیجات، غذایی مقوی و دلچسب است که به خصوص برای کودکان و کسانی که به دنبال طعم های ملایم تر هستند، مناسب است.

خینگل عشایر مغان

خینگل، غذایی خاص و اصیل از عشایر مغان در استان اردبیل است. این غذا با خمیر مخصوص، گوشت چرخ کرده، پیاز، ماست و سیر تهیه می شود. خینگل، با سادگی و اصالت خود، نمادی از زندگی عشایری و استفاده از مواد اولیه موجود در طبیعت است. چشیدن خینگل، تجربه ای منحصر به فرد از غذاهای محلی اردبیل را به ارمغان می آورد و هر کس را با فرهنگ غذایی عشایر مغان آشنا می کند.

نغمه های شیرین و انرژی زا: صبحانه ها و دسرهای اردبیل

فرهنگ غذایی اردبیل تنها به وعده های اصلی محدود نمی شود، بلکه شامل خوراک های مقوی و شیرین برای شروع روز یا پایان یک وعده غذایی نیز هست. این بخش به معرفی برخی از این خوراک های دلپذیر می پردازد که هر کدام با طعم و خواص خود، بخشی از هویت غذایی اردبیل را شکل می دهند.

خشیل

خشیل، صبحانه یا دسری بسیار مقوی است که به خصوص در فصول سرد و شب یلدا، جایگاه ویژه ای در سفره اردبیلی ها دارد. این خوراک با بلغور گندم، آرد، شیر، کره و عسل یا شیره انگور تهیه می شود. خشیل غذایی پرکالری و انرژی زا است که به مقاومت بدن در برابر سرمای کوهستان کمک می کند. گفته می شود خشیل، نه تنها یک وعده غذایی، بلکه یک سنت دیرینه است که گرمای خانواده را در شب های سرد زمستان دوچندان می کند.

قیساوا (خرما تخم مرغی)

قیساوا، صبحانه ای مقوی و شیرین است که با خرما، تخم مرغ، گردو و شیر تهیه می شود. این غذا به سرعت آماده می شود و معمولاً با نان سنگک سرو می گردد. قیساوا با ترکیب شیرینی خرما و پروتئین تخم مرغ، یک شروع پر انرژی برای روز است و به خصوص در فصول سرد، بسیار دلچسب و مغذی است. طعم گرم و دلنشین آن، یادآور خاطرات شیرین از آشپزخانه های مادربزرگ هاست.

کوکو اردبیلی (کوکو مجلسی)

کوکو اردبیلی، که به آن کوکو مجلسی نیز می گویند، با ترکیبی متفاوت از سایر کوکوها تهیه می شود و برای مهمانی ها بسیار مناسب است. این کوکو با گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، اسفناج، گردو و تخم مرغ پخته می شود. طعم و بافت غنی آن، این کوکو را به یکی از غذاهای خاص اردبیل تبدیل کرده است که نه تنها ظاهر زیبایی دارد، بلکه طعمی دلپذیر و متفاوت را به ارمغان می آورد.

سوغان سو

سوغان سو، غذایی ساده و سریع الپخت است که غالباً برای شام تهیه می شود. این غذا با پیاز، تخم مرغ، رشته و آب پخته می شود. سوغان سو به شیوه ای مشابه آبگوشت سرو می شود؛ ابتدا آب و تلیت آن خورده می شود و سپس مواد اصلی آن میل می گردد. سادگی و در عین حال طعم دلپذیر سوغان سو، آن را به یکی از غذاهای محلی اردبیل تبدیل کرده که در زمان کم و با مواد اولیه در دسترس، می توان آن را تهیه کرد.

دسرهای سنتی اردبیل

اردبیل، علاوه بر غذاهای اصلی، دسرهای سنتی و خوشمزه ای نیز دارد که هر کدام شیرینی خاص خود را دارند:

  • قیقاناق (خاگینه): دسری شیرین و لذیذ که از آرد، ماست، تخم مرغ، شکر و گلاب تهیه می شود و معمولاً با شیره یا پودر قند سرو می گردد.
  • قویماق (کاچی): کاچی مقوی که با آرد برنج یا گندم، کره، شکر، گلاب و زعفران تهیه می شود و برای تقویت بدن به خصوص پس از زایمان، بسیار مفید است.
  • انواع حلوا: اردبیل به حلواهای متنوع و خاص خود شهرت دارد، از جمله حلوای زنجبیل، حلوای سیاه اردبیل و حلوای زرد که هر کدام با مواد اولیه و روش های پخت منحصر به فرد، طعمی بی بدیل دارند. حلوای سیاه اردبیل به خصوص، با طعم غنی و مغذی خود، شهرت فراوانی دارد.

تجربه چشیدن این دسرهای شیرین، پایان دلنشینی برای یک وعده غذایی اصیل اردبیلی است و شیرینی لحظات سفر را دوچندان می کند. هر یک از این خوراکی ها، نه تنها طعمی دلپذیر دارند، بلکه بخشی از فرهنگ و سنت های کهن این دیار را نیز به تصویر می کشند.

جمع بندی: سفر به سرزمین طعم های بی پایان

اردبیل، با طبیعت بکر و تاریخ کهن خود، گنجینه ای از غذاهای سنتی اردبیل را در دل خود جای داده است. از آش های گرم و دل چسب گرفته تا پلوهای مجلسی، خورش های پرمایه و دسرهای شیرین، هر یک از غذاهای اردبیل یک نغمه از یک سمفونی خوش طعم و خوش بو هستند که هر ذائقه ای را راضی می کنند. این تنوع بی نظیر، نه تنها نتیجه اقلیم و موقعیت جغرافیایی این منطقه است، بلکه حاصل سال ها تجربه، ذوق و هنر آشپزان اردبیلی است که میراثی گران بها از طعم ها را برای ما به ارمغان آورده اند.

تجربه چشیدن این غذاهای محلی اردبیل، فراتر از سیر کردن شکم است؛ این یک سفر فرهنگی و حسی بی نظیر است که شما را با اصالت، مهمان نوازی و روح زندگی مردم این سرزمین آشنا می کند. با هر لقمه، شما نه تنها طعمی جدید را تجربه می کنید، بلکه داستانی از گذشته، عشق و هنر را می شنوید. پس پیشنهاد می شود در سفر بعدی خود به ایران، حتماً اردبیل را در لیست مقاصد خود قرار دهید و خود را در این سمفونی بی بدیل طعم ها غرق کنید. فرصت را از دست ندهید و به این سرزمین زیبا سفر کنید تا این تجربه ی بی نظیر را از نزدیک لمس کنید و خاطره ای شیرین و به یادماندنی از غذاهای اردبیل را در ذهن خود حک کنید.

دکمه بازگشت به بالا