اقتصادیکسب و کار ایرانیان

محاسبات لازم برای ساخت سوله

گام چهارم، خب رسیدیم به بخش دفترچه محاسبات سوله چیست ، در این گام شما با دفترچه محاسبات سوله آشنا می شوید و از اهمیت آن باخبر می شوید ، و بعد از این به مرحله قرارداد نوشتن برای ساخت سوله می رسیم که بسیار بسیار بخش مهمی است. و تمام ریز و بم قرارداد را به شما میگوییم تا کمکی کرده باشیم که این بازار را بهتر بشناسید و از کلاهبرداران در امان باشید، زیرا احتمال آن زیاد است که اگر اطلاعات کافی نداشته باشید سر شما کلاه گذاشته شود. پس با ما همراه باشید.

قیمت ساخت سوله ۱۴۰۲ |قیمت سوله آماده

شما در گام چهارم و پنجم ساخت سوله هستید ، اگر گام اول و دوم که مربوط به و جرثقیل هست ، و همچنین گام سوم که مربوط به هست را مطالعه نکرده اید  ، توصیه می کنم برگردید و حتما مطالعه فرمایید.

دفترچه محاسبات سوله چیست؟

اگر بخواهم خیلی عامیانه و ساده جواب سوال : ( دفترچه محاسبات سوله چیست ؟ ) را بدهم باید اینطور بگویم که ؛

وقتی یک مهندس طراح و یا یک  با توجه به موقعیت مکانی شما و ابعاد مورد تقاضای شما ، سوله یا سازه ای را طراحی می کند ، باید یک مشخصات فنی در مورد سازه به شما بدهد.

مشخصات فنی شامل محل اجرای سوله ، ابعاد کامل سوله ، کاربری  سوله ، تعداد طبقات سوله ، میزان مقاومت در بارهای مرده ، بار جرثقیل ، بار باد ، بار برف و بارگذاری های ثقلی و جانبی ، متریال مصرفی برای ساخت سوله ، نرم افزارهای استفاده شده برای طراحی نقشه، جزئیات سقف و تیر ریزیها و ….. می باشد. که ، طبق نقشه های سوله مشخص می شود. تمامی این مشخصات را در قالب چندین برگه که در اصطلاح به آن دفترچه محاسبات سوله می گویند به شما تحویل می دهند. و در کل تمام جزئیات مشخصات فنی در آن دفترچه محاسبات قرار می گیرد.

دفترچه محاسبات سوله چیست

منظور از بارها چیست؟

نکته بسیار مهم در ساخت سوله در اصفهان استاندارد و ایمن همین محاسبه بارها می باشد. از جمله بارهای بسیار مهم بار ( برف ، باد ، زلزله و… ) می باشد. برای اینکه بیشتر منظور از بار را متوجه بشید بار برف را توضیح می دهم.

یکی از بارها بار برف می باشد. یکی از وظایف سازمان نظام مهندسی ارائه همین بارها است. مثلا سازمان نظام مهندسی بار برف را برای تهران ۱.۵ متر اعلام کرده. این یعنی اینکه سوله ای که ما در تهران می سازیم باید نشست برف را با ارتفاع ۱.۵ متر را تحمل کند و سوله زیر این بار خراب نشود. حال این ۱.۵ متر از کجا آمده؟ نظام مهندسی برای محاسبه انواع بارهای طبیعی ، تجربه ۳۰ سال گذشته آن منطقه را ملاک قرار می دهد و این یعنی که در تهران و در ۳۰ سال گذشته تا اکنون بیشترین برف در تهران ۱.۵ متر بوده است. حال این بار برف در شهرهای مختلف متفاوت است ، مثلا در دماوند بار برف ۲ متر است، این یعنی اینکه اگر سوله ای با مشخصان تهران ساخته شود برای منطقه دماوند استاندارد نیست و ممکن است با برف بیش از ۱.۵ متر فرو بریزد.

خب این فقط یک مثال برای بار برف بود، انواع دیگر آن هم به همین شکل است.

اهمیت دفترچه محاسبات سوله

اهمیت دفترچه محاسبات سوله بسیار زیاد است ، وقتی شرکت سوله ساز قبل از شروع ساخت سوله ، دفترچه محاسبات سوله را به شما تسلیم نمود شما باید در این مرحله دفترچه محاسبات سوله را به سازمان نظام مهندسی ببرید و در آنجا به کارشناسان ارائه بدهید تا آنها به شما بگویند که آیا ، این سازه یک سازه استاندارد هست یا خیر.

اگر سازه ای استاندارد نباشد ممکن است بعد از ساخت مشکلات بزرگی برای شما ایجاد کند. از جمله یکی از این مشکلات نشست کردن سوله می باشد که مثلا ممکن است ، با بارش یک برف سنگین ، ستونها توان ایستادگی را نداشته باشند و سوله در هم فرو بریزد، و یا با یک باد سنگین سقف سوله مورد آسیب جدی قرار  گیرد. پس به یاد داشته باشید که برای هر سوله ای که قرار است بسازید حتما و حتما باید دفترچه محاسبات را از سوله ساز بگیرید و برای تایید به محل پیش گفته ببرید، زیرا اگر تحصیلاتتان مرتبط نباشد به هیچ عنوان نمی توانید متوجه شوید که آیا واقعا سوله ای که قرار است بسازید استاندارد طراحی شده و یا عملا برای پایین کشیدن قیمت از متریال نامرغوب و سبک سازی غیر اصولی استفاده شده ، تا شما ترغیب به قرارداد بستن شوید.

تخریب سوله ای که غیر استاندارد ساخته شده و فاقد دفترچه محاسبات سوله واقعی بوده

علت ریزش : صحیح نبودن دفترچه محاسبات سوله و عدم عقد قرارداد صحیح

 

نکته: دارا بودن دفترچه محاسبات سوله به تنهایی با ارزش نیست ، دفترچه محاسبات سوله وقتی ارزش دارد که از طرف مراجع ذیصلاح تایید شود. نکته دیگر: دفترچه محاسبات یک با توجه به منطقه اجرای اولیه خودش صادر شده و ممکن است در یک منطقه دیگر ارزش خود را از دست بدهد و در نهایت منجر به خراب شدن و خسارات فراوان شود. زیرا همانطور که در گام های قبلی نیز گفته شده است بار برف و باد و… در شهر های مختلف با هم تفاوت دارد.

( نمونه ای از دفترچه محاسبات سوله )

به سوله ساز ها اطمینان نکنید!!!!

نحوه نوشتن قرارداد صحیح برای ساخت سوله

گام پنجم     نکته بسیار بسیار مهم دیگر نحوه نوشتن قرارداد صحیح برای ساخت سوله می باشد که با دانستن نکات ریزی که در آن هست باعث می شود که شما هیچ آسیبی در نوشتن قرارداد برای ساخت سوله نبینید.

نحوه بستن قراردا سوله

نوشتن قرارداد سوله برای ساخت و اجرای اسکلت فلزی و ساخت اسکلت فلزی باید شامل : ( طراحی – خرید مصالح – ساخت – رنگ آمیزی و اتصالات سازه ( پیچ و مهره و مهار کش) و نصب سازه در محل باشد.

  1. در قرارداد سوله باید در نظر بگیرید که اجزای کامل اسکلت فلزی به طور کامل مشخص شود. ( بیس پلیت – فریم های ستون و سقف – وال پست – استرات – تیر ریزی سقف ( پرلین )  و بادبند کشی کامل ستون و سقف ) باشد.

نکته:

منظور از تیر ریزی سقف همان پرلین می باشد که در اینجا ما به آن تیر ریزی سقف گفته ایم. البته نکته دیگری هم هست، در سازه های تیر ورقی در تیر ریزی سقف سازه از مقطع Z  یا زد استفاده می کنند و باید این نکته را هم در نظر بگیرید اما ما، برای استقامت و استحکام بیشتر بجای استفاده از مقطع z از مقطع پروفیل استفاده می کنیم. لازم به ذکر می باشد که تعدادی کمی از شرکتهایی که هنوز به شیوه ی  بسیار سنتی سوله می سازند ممکن است بجای زد و یا پروفیل از مقطع ناودانی استفاده کنند که این از نظر ما کاملا منسوخ شده می باشد. لازم است که این نکته را هم متذکر شوم که در یک دفترچه محاسبات صحیح باید تمام موارد بالا لحاظ شود.

بند شماه ۱ و ۲ بسیار پر اهمیت میباشد زیرا:

یکی از مرسوم ترین راه های کلاهبرداری قانونی همین بند ۱ و ۲ است. به صورتی که شرکت سازنده در قرارداد هیچ اسمی از اجزای سوله به میان نمی آورد و قطعا شما هم به علت عدم آگاهی از ریز و بم ساخت سوله ممکن است این اشتباه را انجام بدید. کمی بیشتر توضیح می دهم که چطور ممکن است این عمل انجام شود.

مثال:

فرض کنید برای یک سوله با ابعاد مشخص با شرکت نوین سوله تماس می گیرید و به عنوان مثال شرکت نوین سوله با در نظر گرفتن تمام اجزای سوله ( بیس پلیت – فریم های ستون و سقف – وال پست – استرات – تیر ریزی سقف و بادبند کشی کامل ستون و سقف ) و با در نظر گرفتن : (طراحی – خرید مصالح – ساخت – رنگ آمیزی و اتصالات سازه ( پیچ و مهره و مهارکش) و نصب سازه در محل به شما قیمت ۲۰۰ هزار تومان به ازای هر متر را پیشنهاد می دهد، بعد از این شما با شرکت دیگری تماس می گیرید و آن شرکت به شما قیمت ۱۵۰ هزار تومان را به عنوان قیمت سوله پیشنهاد می دهد. در اینجا شما طبیعتا شرکتی را انتخاب می کنید که قیمت پایین تری داده است ( ۱۵۰ هزار تومان )

شما قرارداد را با همین قیمت می بندید، در این قرارداد شرکت سازنده اسمی از وال پس ، استرات ، باد بند کشی کامل ، تیر ریزی سقف  نزده و شروع به ساخت سوله می کند و در نهایت وقتی که تسویه حساب کامل شد به شما میگوید: باید استرات هم بزنی + باد بند ، والپست و تیر ریزی سقف!!!  و قیمت اینها در هر متر می شود ۱۵۰ هزار تومان!!

از آنجایی که در قرارداد هم اسمی از این اجزا به میان نیامده بود قطعا حق شکایت ندارید و از آنجایی هم که شرکت های دیگر سوله نیمه کاره را برای تکمیل قبول نمی کنند شما مجبور می شوید که دوباره برای تکمیل سوله قرارداد را با همان شرکت ببندید و این بار متری ۱۵۰ هزار تومان دیگر بپردازید. و به جای بستن قرارداد ۲۰۰ هزار تومانی با یک شرکت معتبر مثل نوین سوله، شما ۳۰۰ هزار تومان پرداخت کردید به یک شرکت….

راه حل:

در زمان قیمت گرفتن بند ۱ و ۲ را لیست کنید و سپس قیمت بگیرید و در نهایت اینها را در قرارداد هم بیاورید.

۳- در قرارداد سوله مشخص شود که هزینه حمل و کرایه جرثقیل هنگام نصب با است یا کارفرما.

۴- در قرارداد سوله وزن و ابعاد سازه باید قید شود.

۵- باید در قرارداد سوله قید شود که کل مراحل ساخت و متریال مصرفی باید طبق دفترچه محاسبات سوله سازه باشد.

نکته مهم در مورد بند ۵ :

فولاد ها در بازار با گرید های مختلفی عرضه می گردند، یکی از راه کار های قیمت پایین تر دادن این است که مثلا بجای فولاد st7 از فولاد با گرید st33 استفاده شود. اصولا نباید برای ساخت سوله از st33 استفاده کرد چون این فولاد ماهیت نرم تری دارد. ( پس به نوع فولاد حتما دقت کنید )

نکته دیگر شرکت تولید کننده فولاد می باشد، فولاد مصرفی باید از شرکت های معتبر مثل فولاد مبارکه اصفهان باشد. شرکت هایی هستند که برای ساخت سوله از فولاد های بی کیفیتی استفاده می کنند و اینها می توانند تا ۲۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم ارزانتر  این فولاد را تهیه کنند و به همین واسطه در رقابت ارائه قیمت به شما، موفق تر باشند، که البته از نظر ما این کار یک کلاهبرداری می باشد، و عملا با استفاده از این متریال بی کیفیت می توانند قیمت تمام شده خود را به شدت کاهش دهند و با همین تکنیک به شما قیمت پایینتری ارائه دهند. راه حل : ( پس تاکید کنید و بپرسید فولاد از کجا خریداری می شود، اما بهترین راهکار این است که فولاد را خود شما تهیه کنید و به سوله ساز بجای پیش پرداخت تحویل دهید.

یکی دیگر از دلایلی که میگویم حتما از شرکت های معتبر فولاد را تهیه فرمایید این است که، شرکت هایی هستند که ورق هایی با ضخامت های کمتر تولید می کنند، مثلا ورق با ضخامت ۷.۸ تولید می کنند و بجای ۸ میلیمتر به فروش می رسانند، طبیعتا این کار می تواند وزن کل را تغییر دهد و قیمتها را برای شرکت سازنده پایین آورد و به شما وزن را بالاتر اعلام کنند.

راه حل:

در زمان بارگیری سوله از کارخانه به محل شما و در هنگام وزن کردن نهایی نماینده ای را بفرستید که وزن های باسکول را چک کند و مطمئن شوید وزنها را دستکاری نمی کنند.

۶- در قرارداد سوله می بایست قیمت هر کیلوگرم مصالح فلزی ( پروفیل یا ورق ) و هر کیلو اجرت که شامل ( طراحی – اجرا – ساخت – رنگ آمیزی – نصب سازه در محل – اتصالات سازه( پیچ و مهره و مهارکش ) طبق دفترچه محاسبات سوله مشخص شود

۷- قیمت کل هم در قرارداد سوله مشخص شود.

بستن قرارداد سالم برای سوله

نوشتن قرارداد سوله به دو حالت متری یا وزنی

نوشتن قرارداد سوله به دو حالت متری یا وزنی است ، که شما باید یکی را انتخاب کنید و یا اگر شرکت سازنده حق انتخاب به شما نداد باید تبصره هایی بیاورید که به شما آسیبی نرسد.

۱- قرارداد سوله بصورت وزنی:

مثال:

در قرارداد سوله به صورت وزنی ، شرکت سازنده سوله به شما به صورت تقریبی وزنی را اعلام می کند که مشخص می شود ساخت سوله شما در هر متر چند کیلوگرم می شود.  و سپس قیمت هر کیلوگرم مصالح و هر کیلوگرم اجرت را مشخص می کند.

مثال:

( فرض کنید که می خواهید یک سوله سبک خرپایی استاندارد با دفترچه محاسبات صحیح بسازید. با دهانه ۳۵ متر طول ۱۰۰ متر و ارتفاع ۷ )

وزن هر متر مربع ساخت سوله شما با در نظر گرفتن استاندارد ها ۲۸ کیلوگرم می شود ، که قیمت پروفیل به ازای هر کیلوگرم ۹.۵۰۰ و اجرت ساخت هر کیلوگرم ۲.۵۰۰ می باشد ( قیمتهایی که در این مثال هست ممکن است بروز نباشد و در اینجا مهم فقط ماهیت مثال می باشد )

جمع هر کیلوگرم مصالح و هر کیلو اجرت می شود = ۱۲.۰۰۰ تومان

مساحت کل سوله شما = ۳۵۰۰

وزن هر متر ۲۸ کیلوگرم

وزن کل سازه = ۲۸ *۳۵۰۰ = ۹۸.۰۰۰ کیلوگرم

قیمت کل ساخت و نصب می شود ( وزن کل سازه * جمع قیمت هر کیلوگرم مصالح و اجرت )

قیمت کل = ۹۸.۰۰۰  *  ۱۲.۰۰۰ =  ۱.۱۷۶.۰۰۰.۰۰۰تومان هزینه ساخت و نصب در محل

نکته بسیار بسیار مهم در مورد قرارداد وزنی سوله:

وزن اعلامی از طرف هر شرکت سازنده به صورت تقریبی هست و ممکن است در نهایت سازه کمی سبک تر و یا کمی سنگینتر شود . اما نباید در حدی اختلاف داشته باشد که به دفترچه محاسبات آسیبی بزند.

بعضی شرکت ها هستند که زمان صحبتهای اولیه وزن را بصورت خیلی غیر اصولی پایین اعلام می کنند تا در پیش فاکتور قیمت تمام شده پایین بیاید و شما را ترغیب کنند که فقط با آنها قرار داد ببندید و بعد در قرارداد ، بندی را می گذارند که اگر سازه در نهایت با وزن بیشتری ساخته شد، کارفرما موظف است به ازاء هر کیلو اضافه تر شدن  مبلغ هر کیلوگرم مصالح + هر کیلو اجرت را به شرکت سازنده بدهد و یا برعکس این هم صادق است که : سازه در نهایت سبک تر از وزنی که اعلام کرده بودند ساخته می شود و در اینجا هیچ مبلغی طبق قرار داد به کارفرما عودت داده نمی شود !!!!!! ( نوعی کلاهبرداری قانونی )

بودند و هستند شرکت هایی که بعد ساخت تا ۲۵٪ بیشتر از صحبت اولیه با کارفرما ، به صورت کاملا قانونی پول گرفتند ( پول زور )

راه حل :

خب در این شکی نیست که ممکن است در نهایت وزن سازه کمی از پیش بینی اولیه بیشتر و یا کمتر شود ، اما شما باید تبصره ای را در قرار داد قرار دهید و بگویید:

  1. اگر در نهایت وزن سازه کمتر شد شرکت سازنده می بایست مابه تفاوت وزنی را اعم از اجرت و مصالح است را به کارفرما عودت دهد. البته در صورتی که ماهیت دفترچه محاسبات آسیبی نرسد، و اگر وزن کمتر باعث رد شدن استانداردها شد باید سوله ساز رفع نقص کند. البته تا نهایتا، کمتر از یک کیلوگرم ممکن است که سبک شود زیرا بلاخره قسمتی از آهن آلات در برش و….. پرت می شود.
  2. اگر وزن سازه بیشتر از صحبت اولیه شد کارفرما فقط باید قیمت مصالح فولادی ( فقط مصالح فولادی ) را پرداخت کند و برای اجرت ( ساخت – نصب – رنگ آمیزی – پیچ و مهره و کلیه اتصالات ) هیچ مبلغی به شرکت سازنده پرداخت نمی کند.

نکته:

  • اگر این دو بند را در قرارداد خود قرار دهید سوله ساز نمی تواند سر شما کلاه بگذارد.
  • در بند دوم : اگر وزن بالاتر رود ( تا نهایت ۱ کیلو گرم ) شما فقط مبلغ مصالح فولاد خام را می دهید و عملا اجرت که شامل ( رنگ آمیزی – جوشکاری – ساخت – پیچ و مهره و… ) می باشد را پرداخت نمی کنید. و در این حالت اگر سوله ساز، سوله شما را با وزن بیشتری بسازد ضرر کرده است. در ضمن به یاد داشته باشید که اگر وزن بالاتر از ۱ رفت، شما نباید هیچ پولی بابت اضافه وزن بدهید.

کلاهبرداری در سوله سازی

تمام این موارد را برای نوشتن قرار داد رعایت می کند.

۲- قرار داد سوله به صورت متری

در قرار داد متری ، شرکت سازنده سوله به صورت متری قیمت به شما اعلام می کند اگر وزن سازه بالاتر رود هیچ مبلغی نباید از شما بیشتر بگیرد و اگر هم که وزن پایین بیاید ( نهایتا بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم در هر متر ) در صورتی که در محاسبات سوله و استحکام سوله خللی وارد نشود نیز هیچ مبلغی به شما عودت داده نمی شود.

امیدواریم که مطالب مفیدی را به شما ارائه داده باشیم. در ضمن یادتون باشه که اگر برای ما کامنت بگذارید هم مارا خوشحال میکنید و هم کمک میکنید که این مقاله بیشتر دیده بشه و افراد بیشتری آگاه شوند.

راستی مقاله را هم به شما توصیه میکنم. مظالب خوبی در آنجا نوشتم.

پیشنهاد میکنیم که اگر به صورت گام به گام مطالب ما را مطالعه نکرده اید لطفا از طریق لینکهای زیر به گامهای قبلی ما باز گردید.

همچنین بخوانید:

گام اول و دوم :  و جرثقیل

گام سوجهت آشنایی شما با روال طرح ، محاسبات سوله و ساخت و یا گرفتن جواز ساخت از شهرک صنعتی و شهرداری در ادامه توضیح می دهیم. اما شما می توانید برای جزییات تکمیلی با ما تماس بگیرید. سوالاتی که برای طراحی نقشه ، محاسبه سوله  و ساخت ، همچنین هزینه و تعرفه های محاسبات ، طراحی  وجود دارد را پاسخ می دهیم. در هر بخش که سوالات بیشتری داشتید می توانید با ما مشورت کنید.

طراحی و محاسبات سوله

پیش از ساخت سازه های ساختمانی و سوله صنعتی لازم است که ابتدا و محاسبات فنی آن انجام شود. تا فنداسیون و سازه مقاومت و استحکام کافی را در کنار محاسبات اقتصادی داشته باشد. سپس نقشه های طراحی و اجرایی سوله تهیه شود.

لذا بمنظور احداث کارخانه طراحی نقشه سوله انجام شود. برای گرفتن پروانه احداث و جواز نیز پیش از هر چیز طراحی کارخانه ، و سپس  انجام شود.

بطور خلاصه، طراحی سوله فرآیندی است که طی آن مهندس معمار نقشه های معماری و نما ، مهندس سازه نقشه های فنداسیون نقشه اسکلت و دفترچه محاسبات سوله ( نقشه سازه و محاسبات سوله ) و مهندس برق و مکانیک نقشه سیم کشی و نقشه تهویه و تاسیسات مکانیکی تهیه شوند.

به مجموعه این نقشه ها، نقشه سوله گفته می شود که بعد از صدور دستور نقشه برای گرفتن جواز باید تحویل مرجع صدور پروانه داده شود. توجه به طراحی سوله علاوه بر اینکه کیفیت و عمر سازه را افزایش می دهد، در تخمین هزینه احداث و نیز به ما کمک می کند.

هزینه این خدمات طبق تعرفه محاسبات سوله و توسط سازمان نظام مهندسی تعیین شده است. هنگام صدور جواز و پروانه ساخت باید علاوه بر معرفی و ارایه مدارک مهندس محاسب و نقشه های مهر و امضا شده، مهندس ناظر هم مشخص شود.

در شهرک صنعتی یا مناطق شهرداری حتما قبل از شروع عملیات ساخت حتما باید مهندس ناظر تعیین شده باشد. شروع عملیات ساخت سوله بدون تاییدیه کتبی مهندس ناظر سوله تخلف بوده و مرجع صدور پروانه (شهرک صنعتی یا شهرداری) پروژه ساخت را متوقف و تعطیل خواهد کرد. کلیه ساخت و ساز های انجام شده بدون نظر و حضور مهندس ناظر احتمالا باید تخریب شود.

آیا صرفه جویی و کاهش برای شما مهم است؟

آیا بهینه سازی محاسبات و سبک سازی سوله برای شما اهمیت دارد؟

وزن آهن آلات سوله چقدر است و چه مقدار قابل کاهش است؟

طراحی سازه

مهندس معمار طبق دستور نقشه و سطح اشغال مجاز نقشه های معماری فاز یک را ترسیم و به مهندس محاسب تحویل می دهد. مهندس سازه با توجه به نقشه معماری شروع به انجام محاسبه و طراحی سوله می نماید. در پروژه های بزرگ و پیچیده قبل از این مراحل معمولا طراحی مفهومی و فاز صفر انجام می شود.

تضمین کننده ایمنی و استحکام سوله است و نباید آنرا نادیده گرفت. در این مرحله سوله با توجه بار های وارد بر سوله انجام می شود. در نهایت نقشه فنداسیون سوله همچنین نقشه اسکلت سوله بهمراه دفترچه محاسبات توسط مهندس محاسب سازه تهیه می شوند.

طراحی و محاسبات سوله باید بر اساس استانداردها و مقررات ملی ساختمان انجام شود. انجام دارای جزییات متعددی است که در ادامه آن را شرح داده ایم. تا شما با اطلاعات کافی نسبت به عقد قرارداد برای طراحی سوله مورد نظرتان اقدام کنید. مشاوره ما رایگان است و درصورت نیاز می توانید با ما تماس بگیرید.

طراحی و محاسبه سوله صنعتی

یک طراحی و بهینه ، صحیح و اصولی در کاهش هزینه ها و جلوگیری از اشکالات حین ساخت بسیار موثر است. برای طراحی و محاسبات سوله سبک و اقتصادی محاسب باید تجربه کافی جهت بهینه سازی داشته باشد. همچنین محاسبات سوله صنعتی با رعایت نکاتی قابل سبک سازی است.

محاسبات سوله خرپایی هرچند جزییات خاص خود را دربردارد، اما اجرای آن نیازمند سازنده با تجربه تر است. محاسبه سوله خرپایی و بهینه سازی آن اندکی زمانبر تر است. ولی نتیجه گاها اقتصادی و بصرفه خواهد بود.

محاسبات سوله صنعتی ۵ دهانه در شهرک صنعتی

تعیین نحوی برش صحیح ورق و آهن آلات بنحوی که کمترین پرت را داشته باشد در هزینه بسیار موثر است. بعلاوه استفاده از حداقل ضخامت ورق بنحوی که در مقابل بار وارده استقامت مناسب تامین گردد هزینه اسکلت سوله را کاهش می دهد.

با همان تعرفه محاسبات سوله هم می شود محاسبات سوله را سبک و بهینه انجام داد. با این حال اگر کافرما مایل باشد، با پرداخت هزینه جزئی امکان سبک سازی سوله بمیزان حداکثری نیز وجود دارد. تمام جزییات بهینه سازی می تواند در دفترچه محاسبات سوله ثبت گردد.

اما این نقشه محاسبات سوله است که جزییات ساخت سوله بهینه و سبک را دربر خواهد داشت. منظور از  محاسبات سوله سبک این است که در محاسبه و طراحی همه ضوابط استاندارد رعایت شود و وزن و مصرف آهن آلات بهینه باشد.

ضوابط محاسبه و طراحی سوله

محاسبات سوله بر اساس مجموعه ای از استاندارد ها و آیین نامه های طراحی سازه ها انجام می شود. برای اینکار در ایران معمولا از استاندارد های داخلی و مقررات ملی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد که بشرح ذیل می باشند:

  • طراحی ، محاسبات سوله تحت بار باد و برف و زلزله

مبحث ششم (بار های وارد بر ساختمان: باد ، برف ، بار مرده و زنده سوله)

  • (طراحی ساختمان ها در برابر زلزله)
  • محبث هفتم مقررات ملی ساختمان ( طراحی و اجرای پی )
  • مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ( طراحی و اجرای سازه های بتنی )
  • مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ( طراحی و اجرا سازه های فولادی)
  • نشریه 325 ( طراحی و اجرا سالن های صنعتی )

محاسبات بار سوله

بار برف طراحی و محاسبات سوله

تخمین صحیح بار های وارد مهمترین بخش از محاسبات سوله است. میزان بار وارد بر سوله در طراحی و محاسبات بر قیمت تمام شده ساخت اثر مستقیم و موثری دارد. عوامل تعیین کننده محاسبه سوله عمدتا تحت تاثیر بار ناشی از برف و همچنین بار ها باد وارد بر آن است.

دفترچه محاسبات سوله

این دفترچه شامل کلیه جزییات و فرضیات طراحی و محاسبات سوله است.  سوله باید توسط مهندس محاسب سازه با تجربه کافی انجام شود.

تمامی جزییات محاسباتی از جمله تخمین بار های وارد بر سوله از جمله تعیین بار باد و برف وارد بر سوله در دفترچه محاسبات ثبت می شود.

بعلاوه جزییات طراحی و محاسبات اتصالات، جوش و پیچ ، صفحه ستون ها، بولت و بادبند ها همگی در فایل دفترچه محاسبات سوله درج می شوند.

تهیه دفترچه محاسبات سوله

ضمن اینکه دفترچه محاسبات برای اخذ جواز ساخت سوله لازم است. در دسترس بودن دفترچه محاسبات به تغییرات آینده سازه کمک می کند. مثلا در طراحی و محاسبات سوله جرثقیل دار اگر در آینده قصد افزودن یا افزایش تناژ جرثقیل را داشتید.

یا هر تغییر و اضافات دیگری که در هنگام بهره برداری لازم شود. برای تهیه دفترچه محاسبات نیاز به هزینه اضافی نیست.  این خدمات در واقع شامل تعرفه محاسبات سوله است که برای محاسبات پرداخت می کنید. پس از تکمیل محاسبات سوله و طراحی سازه توسط مهندس محاسب ، نقشه های سازه برای سوله تهیه می شوند.

نقشه سوله بطور کلی نشان دهنده  و بطور جزیی شامل نقشه های پی کنی، آرماتور و قالب بندی بندی فنداسیون سوله ، نقشه های اسکلت سوله و سایر جزییات اجرایی نحوی نصب پرلین ، استرات ، پل و تیر حمال جرثقیل ، اتصال ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری سوله جزییات اتصالات، تعداد و سایز پیچ های مصرفی در اسکلت سوله ، بعد جوش اتصالات در ساخت اسکلت فلزی و… می باشد.

نرم افزار محاسبات سوله

طراحی سوله در نرم افزار سپ ۲۰۰۰

نقشه کشی و نقشه شاپ سوله

باید بار نمایش جزییات کامل و اتصالات باشد. تا هنگام ابهامی بوجود نیاید. با توجه به نقشه سوله که ابتدا در اتوکد تهیه شده بود ترسیم و مدلسازی می شوند. نقشه شاپ اسکلت سوله دقت ساخت اسکلت را بسیار افزایش می دهد.

هزینه طراحی و محاسبات سوله و بعلاوه هزینه نقشه کشی سوله حدود 1% از هزینه ساخت سازه می باشد. البته با 1% صرف هزینه بیشتر، از هزینه های اضافی ناشی از دوباره کاری ها جلوگیری می شود. همچنین پرت آهن آلات اسکلت نیز به حداقل می رسد.

عمر و دوام سوله نیز با رعایت ضوابط و مقررات مهندسی که توسط مهندس محاسب لحاظ شده چند برابر می گردد.

مراحل طراحی سوله

نخستین مرحله از کار طراحی سوله یا هر سازه و ساختمان مشابهی طراحی معماری و تهیه نقشه های معماری سوله می باشد. در این فاز از طراحی ابعاد فضا های سوله ، ارتفاع مورد نیاز فضا های مختلف و محل بازشو ها، ابعاد درب و پنجره ها و جانمایی آنها تعیین می گردد.

در این مرحله نقشه پلان معماری سوله و نقشه های برش سوله تهیه می شوند. درصورتیکه هدف ما ساخت سوله تالار پذیرایی یا سالن اجتماعات است اهمیت طراحی معماری دوچندان می شود.

در این صورت علاوه بر نقشه های فوق الذکر معمولا نقشه نما سوله و همچنین طراحی و نقشه های فاز 2 معماری سوله نیز تهیه می شوند.

نقشه های فاز 2 شامل جزییات کاملی از نورپردازی ، جزییات نازک کاری داخلی ، پوشش دیوار ها، پوشش کف و چیدمان فضای داخلی سوله می باشد.

طراحی معماری بیشتر برای سوله کارخانجات با برند بزرگ ، سوله های ورزشی ، تالار و سالن اجتماعات و یا با کاربری اداری آموزشی و امثال آن حایز اهمیت است.

برای کاربری انبار و کارگاه که شکل ظاهری ساختمان اهمیت زیادی ندارد، طراحی معماری و نما از درجه اهمیت کمتری برخوردار است. طراحی معماری علاوه بر تقسیم بندی فضا های داخلی و جزییات نازک کاری ها متناسب با کاربری، استفاده از مصالح متناسب با آن را جهت ساخت معین می کند.

هزینه و تعرفه محاسبات سوله

مشابه طراحی سایر سازه ها، هزینه محاسبات سوله به مشخصات آن از قبیل:  متراژ ، کاربری ، وجود یا عدم وجود جرثقیل ، تناژ جرثقیل ، وجود یا عدم وجود نیم طبقه در سوله و… بستگی دارد.

هزینه محاسبات و طراحی سوله در مقایسه با  بسیار ناچیز است اما کمک قابل توجهی به کاهش هزینه های ساخت می کند. یک طراحی مناسب منجر به کاهش دورریز ورق، جلوگیری از دوباره کاری ها در عملیات ساخت می شود.

تعرفه محاسبات سوله و سازه بر اساس دو روش انجام می شود. روش اول طبق تعرفه اعلامی سازمان نظام مهندسی ساختمان می باشد. تعرفه سازمان نظام مهندسی بطور سالیانه اعلام می گردد.

شیوه دوم تعرفه طراحی سازه و محاسبات طبق دستور العمل حق الزحمه مشاوران است. این دستورالعمل توسط سازمان برنامه و بودجه تدوین شده است.

محاسبات سوله خرپایی

سوله خرپا یی سبک تر از سوله متداول با ورق

بمنظور کاهش هزینه ساخت سوله با ورق ، در مواردی که نیاز به نیم طبقه و جرثقیل در سوله نباشد، امکان طراحی سوله خرپا وجود دارد. البته باید امکانات ساخت اسکلت با خرپا هم فراهم باشد. چون ساخت خرپا نیازمند مهارت ویژه است.

درغیر اینصورت اعواج و تابیدگی در قوطی و اجزا سوله خرپا رخ می دهد. می توانیم طراحی و محاسبات سوله خرپایی را با قوطی ، ناودانی و لوله نیز انجام دهیم.

ممکن است مقدار پرت و دور ریز قوطی بحدی باشد که توجیح اقتصادی نداشته باشد. بعلاوه تغییرات و گسترش امکانات سوله خرپا در آینده محدود های جدی دارد. حداکثر دهانه سوله خرپا که با امکانات معمولی ساخته می شود بهتر است از 15 متر بیشتر نباشد. البته درصورتیکه ساخت زیر نظر افراد خبره و توسط جوشکاران تخصصی انجام می شود ، دهانه سوله خرپا می تواند به یکصد متر هم برسد.

محاسبات سوله با تیرآهن

بمنظور کاهش هزینه ساخت سازه با ورق ، امکان طراحی و ساخت سازه بر اساس محاسبات سوله تیر آهنی نیز وجود دارد. طراحی سوله با تیر آهن نیاز به تجربه دارد. چون ابعاد تیر آهن برای ساخت سوله دارای محدودیت هایی است.

از نظر فنی و اقتصادی ساخت سوله با تیر آهن گزینه بهتری نسبت به سوله خرپا می باشد. بعلاوه طراحی سوله با تیرآهن می تواند دارای جرثقیل و نیم طبقه هم باشد.

محاسبات سوله دو طبقه

اگر به طراحی سوله دو طبقه یا سه طبقه احتیاج دارید، با مشخص بودن کاربری و نحوی بهره برداری ، امکان طراحی و محاسبه سوله دو طبقه و چند طبقه وجود دارد. سوله دو طبقه استاندارد طبق ضوابط مقررات ملی ساختمان قابل طراحی و ساخت است.

برای انجام طراحی نقشه و محاسبات سوله دو طبقه طبق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان بار زنده کف طبقه تعیین می شود. برای کف صنعتی سبک و متوسط به ترتیب حداقل 600 و 1200 کیلوگرم بر متر مربع بار در نظر می گیریم.

برای کف صنعتی سنگین و یا دارای ارتعاش بار زنده برای محاسبات سوله بیش از 2 تن بر متر مربع منظور می کنیم. همچنین برای انبار ها بر اساس ارتفاع بار زنده تخمین زده می شود و سازه بر اساس این بار محاسبه می گردد.

 

آیدا چم سورکی

آیدا چم سورکی هستم متولد 1381 تحصیل کرده در رشته علوم تربیتی و علاقمند به نویسندگی و فعال در شبکه های اجتماعی
دکمه بازگشت به بالا