مراقبت های بعد از برداشتن ارتودنسی

مهم‌ترین مراقبت های بعد از ارتودنسی

داشتن اطلاعات در مورد مراقبت های بعد از ارتودنسی بسیار مهم است چون باید بدانیم بعد از برداشتن ارتودنسی چه باید کرد تا سلامت دندان‌هایتان به خطر نیفتد. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید!

اصولا از انواع بریس ارتودنسی ثابت و متحرک برای صاف کردن و اصلاح موقعیت دندان‌های نامرتب استفاده می‌شود. در واقع در طی چند ماه تا چند سال، بریس به‌آرامی به دندان‌های شما فشار وارد می‌کند تا در موقعیت صحیح قرار گیرند. هر زمانی‌که دندانپزشک متخصص ارتودنسی صلاح بداند و از مرتب شدن دندان‌ها مطمئن شود، برای برداشتن کامل بریس اقدام می‌کند دقیقا از این مرحله مراقبت های بعد از برداشتن ارتودنسی شروع می‌شود.

معمولا در زمان برداشتن بریس ثابت، به‌خصوص سیم و براکت‌های آن، کمی احساس درد خواهید کرد و دندان‌ها نیز کمی حساس خواهند بود. کل فرآیند برداشتن بریس، تمیز کردن دندان‌ها و احتمالا قرار دادن پلاک نگهدارنده (ریتینر)، حدود یک ساعت طول می‌کشد.

علاوه‌بر توجه به اصول آمادگی قبل از برداشتن ارتودنسی مانند مسواک زدن دندان‌ها و تمیز کردن بریس، نکاتی نیز در زمینه مراقبت‌های بعد از برداشتن ارتودنسی وجود دارند که باید آن‌ها را در نظر بگیرید. این کار علاوه‌بر کمک به کسب بهترین نتایج، در حفظ سلامت دهان، دندان‌ها و لثه‌های شما نیز موثر است.

مهم‌ترین موارد مراقبت های بعد از ارتودنسی چیست؟

در پایان ارتودنسی دندان، مراقبت های بعد از برداشتن ارتودنسی اهمیت زیادی دارد. این مراقبت‌ها پس از برداشتن بریس‌ها اغاز می‌شود که به حفظ و سلامت دندان‌ها کمک می‌کند. رعایت بهداشت دهان و دندان، مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی در تهران و رعایت رژیم غذایی صحیح از مهم‌ترین موارد مراقبت های بعد از برداشتن ارتودنسی است.

اکنون که دندان‌های شما صاف شده و در یک راستا قرار گرفته‌اند و از ظاهر لبخند خود راضی هستید، بهتر است برای حفظ این وضعیت، به نکات زیر توجه کنید.

·         برای مراجعه دوباره به دندانپزشک خود برنامه‌ریزی کنید

چند روز بعد از اینکه بریس ارتودنسی برداشته شد، لازم است به دندانپزشک خود مراجعه کنید. معمولا این کار برای معاینه دقیق دندان‌ها، بافت لثه و استخوان فک انجام می‌شود.

    اگر مشکلاتی مانند پوسیدگی و عفونت دندان، التهاب لثه و غیره وجود داشته باشند، به سرعت برطرف می‌شوند تا در آینده منجر به از دست دادن زودرس دندان‌های دائمی نشوند.

    با توجه به اینکه احتمال آسیب‌پذیرتر شدن بافت دهان و دندان‌ها در طی ارتودنسی وجود دارد که جزئی از عوارض ارتودنسی است، این مورد از اصول مراقبت های بعد از ارتودنسی را نادیده نگیرید!

·         در صورت صلاح‌دید دندانپزشک، از نگهدارنده استفاده کنید

اگر ارتودنتیست بعد از برداشتن بریس برای شما یک نگهدارنده قرار داده است، حتما طبق دستور از آن استفاده کنید. در غیر این صورت، ممکن است دندان‌های شما به موقعیت اولیه خود بازگردند و دوباره به بریس نیاز داشته باشید!

اصولا استفاده از نگهدارنده به مدت یک سال، برای کمک به تثبیت دندان‌ها در آرایش جدیدشان لازم است. زمانی از روز را به تمیز کردن نگهدارنده با یک مسواک آغشته به جوش شیرین و آب اختصاص دهید. زیرا می‌تواند به محل رشد باکتری‌ها تبدیل شود و شما را مستعد عفونت‌های دهانی کند.

·         مصرف برخی از مواد غذایی را کاهش دهید یا متوقف کنید

طبق اصول مراقبت‌های بعد از برداشتن ارتودنسی، اگر دندان‌هایتان بعد از برداشتن بریس‌ دردناک یا بیش‌ازحد حساس شده‌اند، بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

البته این کار به بهبود سریع‌تر بافت لثه و استخوان فک نیز کمک می‌کند. زیرا بریس‌های دندانی برای مدت طولانی در اطراف سطوح لثه قرار می‌گیرند. این مسئله بافت‌های لثه را جمع می‌کند و سطوح آنها را به عقب می‌راند و منجر به تحلیل لثه و نمایان شدن نواحی داخلی دندان می‌شود. گاهی اوقات فشاری که با بریس به دندان‌ها وارد می‌شود، باعث احساس درد در فک و عضلات اطراف آن نیز می‌شود.

·         از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به‌صورت روزانه غافل نشوید

با برداشتن بریس‌ها، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دیگر دردسری برای شما نخواهد داشت. پس برای پیشگیری از بروز بیماری‌های احتمالی، به رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت دهید و چند دقیقه از روز را به آن اختصاص دهید.

نکات مهم بعد از پایان ارتودنسی

ارتودنسی یک درمان طولانی مدت است که اول از هر چیزی به صبوری بیمار و همراهی وی، بستگی دارد. اگر شما تا پایان درمان صبور باشید، بی شک به نتیجه دلخواه خود خواهید رسید. اولین چیزی که برای شما بعد از اتمام ارتودنسی کمی عجیب است و شاید تا چند روز به آن عادت نداشته باشید، عدم وجود تجهیزات ارتودنسی در دهانتان است.

حدوداً دو تا سه سال با این تجهیزات زندگی کرده‌اید و به یک باره، وسایل ارتودنسی کوله بار خود را برای همیشه بسته اند و می‌روند. کمی طول می‌کشد تا زندگی شما به روال سابق بازگردد. احساس می‌کنید که فضای بیشتری در دهانتان دارید و زمانی که دندان‌هایتان را با زبان لمس می‌کنید، نرمی و صافی آن ها را مشاهده می‌کنید. دیگر خبری از سیم و براکت و کش و دیگر تجهیزات ارتودنسی نیست اما با موارد دیگری مواجه هستید که در این دوران باید مدیریت کنید تا درمان ارتودنسی شما کامل شود.

استفاده از نگهدارنده ها یا ریتینر

بعد از اتمام دوره ارتودنسی، ارتودنتیست به بیمار، ریتینر یا نگهدارنده را تجویز می‌کند تا ادامه درمان ارتودنسی تکمیل شود. درواقع نگهدارنده ها مهمترین عامل برای ثابت شدن دندان‌های ارتودنسی شده اند. از آن جایی که دندان‌ها و ریشه هایشان در طول این دو تا سه سال، چندین بار حرکت کرده اند، هنوز ریشه های دندان‌ها در میان استخوان‌های فک، به ثبات نرسیده‌اند.

از این رو ریتینرها پا به میان گذاشته اند تا با ثابت نگاه داشتن دندان‌ها، بعد از درمان ارتودنسی، این فرایند را تکمیل کنند. استفاده از ریتینرها آسان است. طبق دستور پزشک باید در زمان‌های خاصی از آن ها استفاده کنید و پس از مدتی، تنها در طول شب، باید از آن ها استفاده کنید. ریتینرها را در جایگاه مشخصی هنگام خروج از دهان قرار دهید. هنگام غذا خوردن آن ها را از دهان خارج کنید و بعد از مسواک زدن، مجدداً آن ها را بر روی دندان‌ها قرار دهید.

ایجاد پوسیدگی در دندان‌ها

یکی دیگر از مواردی که در پایان ارتودنسی گاهی مشاهده می‌شود، وجود پوسیدگی دندان‌ها است. رعایت بهداشت دهان در دوره ارتودنسی بسیار اهمیت دارد و در صورتی که این بهداشت به خوبی رعایت نشود، شاهد پوسیدگی دندان‌ها هستیم. برای این افراد انجام جرم گیری و ترمیم بعد از دوران ارتودنسی، بسیار اهمیت دارد. حال اگر فردی در این دوره بهداشت دهان خود را رعایت کند، باز هم معمولاً بعد از برداشت ارتودنسی، شاهد دندان‌های زرد و لکه دار خواهد بود. در این مورد، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید و دندان‌های صاف و یکدست خود را به صورت حرفه ای سفید کنید.

حساس شدن دندان‌ها

بعد از برداشتن تجهیزات ارتودنسی، ممکن است دندان‌هایتان کمی حساس شود. این حساسیت به مینای دندان و گاهی موارد ریشه دندان‌ها باز می‌گردد. از آنجایی که براکت ها روی مینای دندان قرار می گرفت، به عنوان یک محافظ روی مینای دندان عمل می‌کرد. با برداشتن براکت ها، دندان‌ها دچار حساسیت می‌شوند. ریشه دندان‌ها نیز به دلیل جابجایی‌هایی که در این دوره داشته است، کمی حساس خواهد شد. همه این موارد بعد از چند روز بر طرف می‌شود. تنها کاری که باید انجام دهید، مراقبت از دندان‌هایتان پس از اتمام دوره ارتودنسی است.

تحلیل لثه پس از درمان

در موارد بسیار کمی پس از اتمام دوره ارتودنسی، شاهد تحلیل لثه خواهیم بود. تحلیل لثه به دلیل افت بافت‌های اطراف لثه ایجاد می‌شود و در این صورت ممکن است، ریشه دندان مشخص شود. اگر چنین علائمی را مشاهده می‌کنید، حتماً به یک متخصص لثه مراجعه کنید تا با راهکارهایی که ارائه می‌دهد، از این مشکل رهایی یابید. استفاده از مسواک‌های الکتریکی با موی نرم، برای این افراد توصیه می‌شود.

ویزیت‌های منظم و مراجعه به دندانپزشک

پس از اتمام دوره ارتودنسی، حتماً باید در زمان‌های مشخصی به ارتودنتیست مراجعه کنید تا ارتودنتیست، وضعیت کلی دندان‌هایتان را بررسی کند. مراجعه به دندانپزشک هر چند ماه یکبار برای ایجاد اطمینان از نتیجه درمان، ضروری است. در این صورت اگر تغییرات ناخواسته ای ایجاد شود، می‌توانید از همان ابتدا، از هر گونه اختلال پیشگیری کنید.

خروج از نسخه موبایل