اسپرسو چیست؟
اسپرسو در واقع روشی برای تهیه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از ، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود. یک شات اسپرسو Espresso حجمی حدود ۲۵-۳۰ میلی لیتر دارد که به آن سینگل اسپرسو single espresso یا یک شات اسپرسو گفته می شود. برای خرید قهوه ساز با بهترین قیمت و کیفیت به لینکهای زیر مراجعه فرمایید:
روش های تهیه اسپرسو:
روش های مختلف درست کردن اسپرسو ممکن است افراد، به ویژه آن هایی که به تازگی به جمع قهوه نوش ها وارد شده اند را دچار سردرگمی کند. به همین دلیل بهتر است روش هایی که در زیر به شما یاد می دهیم به درستی فرا گرفته و آن ها را بارها مرور کنید تا به خوبی در ذهنتان جای گیرند.
با یک دستگاه اسپرسو ساز شما به راحتی می توانید در هر زمان، یک شات اسپرسو البته با دانه قهوههای منتخب خودتان نوش جان کنید اما این نکته را بدانید: اسپرسو دستگاهی که در یک کافی شاپ، روزانه صدها اسپرسو می گیرد کیفیت نسبتا بهتری به اسپرسو دستگاه خانگی دارد. اگر دستگاه اسپرسوساز ندارید میتوانید انجام دهید. قبل از آموزش و با دستگاه این نکته را عرض کنیم که اسپرسو متد و روشی برای تهیه قهوه است این بدان معنی است که قهوهای به نام اسپرسو نداریم. در این روش باید فعالیتها و فیلترهایی را رعایت کنیم تا نوشیدنی ما اسپرسو نام گیرد فیلترهایی چون:
- استفاده از دستگاه اسپرسو ساز یا (بعضا )
- درجه آسیاب متناسب پرتافیلتر
- معمولا ملایم رو به تیره و تیره
(این نکته را هم بدانید: عملکرد و دستگاه اسپرسوساز تا حدودی مشابه هم است اما نام نوشیدنی اسپرسو نیست، اما به صورت عامیانه به آن اسپرسو گفته می شود، در اصل اسپرسو، نام نوشیدنی دستگاه اسپرسو ساز است.) متدهای دیگری نیز برای وجود دارد، چون ، ، یا … هر کدام به طور جداگانه، فیلترهای مخصوص به خود را دارند. برای آموزش طرز تهیه اسپرسو با دستگاه پیشنهاد می کنیم ابتدا بخشها و قطعاتش را بشناسید! و اما طرز تهیه اسپرسو.
طرز تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز:
الف) دانه یا پودر قهوه با برشتگی مورد نیاز:
بهتر است دانه را قبل از استفاده آسیاب کنید تا از تازگی بیشتری بهره مند شوید. تازگی قهوه یکی از فاکتورهای بسیار مهم در هنگام خرید است پس سعی کنید از برشته استفاده کنید یا اگر از قهوه های بسته بندی استفاده می کنید حتما به تاریخ آن دقت کنید. هم چنین به مقداری خریداری کنید که محصول، قبل از اتمام، تازگی خود را از دست ندهد. برای تهیه اسپرسو، معمولا از دانه با رست مدیوم و تیره استفاده می شود. میزان آسیاب برای دستگاه های اسپرسو خانگی و حرفهای کمی متفاوت است، اما به طور کلی همه خیلی ریز آسیاب میشوند. برای اطلاعات بیشتر به مطلب مراجعه کنید.
ب) آماده سازی ماشین اسپرسوساز و پرتافیلتر:
۱– ماشین را از دقایقی قبل روشن کنید تا گرم شود.
۲– مخزن آب دستگاه:
مخزن آب را پر کنید. اگر دستگاه به منبع آب متصل نیست آب تصفیه شده را به صورت دستی به آن اضافه کنید. دمای آب در نهایت به ۱۹۷-۲۰۴ درجه فارنهایت یا ۹۶-۹۲ درجه سانتی گراد می رسد. در عصاره گیری از ترکیبات قهوه دمای آب بسیار مهم است.
۳– پرتافیلتر:
پس از هر بار مصرف، پرتافیلتر را تمیز کنید
پرتافیلتر را ازدستگاه جدا کرده و آن را با یک پارچه مرطوب، تمیز و سپس خشک کنید.
۴– میزان پودر اسپرسو:
اگر می خواهید تک شات اسپرسو بگیرید (۲۵-۳۰ میلی لیتر) از ۷ گرم پودر قهوه و اگر یک (۵۰-۶۰ میلی لیتر) می خواهید از ۱۴-۱۸ گرم پودر استفاده کنید. تهیه اسپرسو دابل همانند اسپرسو تک شات است اما برای اطلاعات بیشتر به مطلب مراجعه کنید.
۵– فشرده کردن اسپرسو:
بعد از ریختن پودر قهوه در پرتافیلتر، سطح آن را با دست صاف کنید تا همه پودر قهوه، هم سطح پرتافیلتر شود حالا با یک کوبه قهوه یا تامپر، قهوهتان را فشرده کنید (تامپر ابزاری برای فشردن یا کوبیدن پودر قهوه است). سعی کنید فشار به طور یکسان به تمام پودر قهوه وارد شود تا آب نیز به طور یکسان از آن عبور کند.
دست را به حالت ۹۰ درجه بگیرید
برای انجام این کار، پرتافیلتر را روی یک سطح صاف قرار دهید و به طور مساوی با فشار ۳۰ پوندی (۱۳٫۵ کیلوگرم) توسط تامپر، پودر قهوه را فشرده کنید.
ج) گرفتن شات اسپرسو
۱– اتصال پرتافیلتر به هد گروپ:
قبل از اتصال پرتافیلتر، هد گروپ را روشن کنید تا آب از آن عبور کنید این کار باعث می شود که اگر قهوه ای از عصاره گیری قبلی، بر روی گروپ باقی مانده بود پاک شود تا طعم اسپرسو جدید را خراب نکند سپس پرتافیلتر را به هد گروپ وصل کنید.
۲– شروع شات گیری:
اسپرسو خانگی میتونه خیلی لذت بخش تر باشه!
قدم بعد در درست كردن قهوه اسپرسو این است که باید پس از روشن کردن دستگاه، دکمه گرفتن شات را بزنید البته در این حین حواس تان به زمان هم باشد. گرفتن یک شات اسپرسو حدود ۲۵ ثانیه به طول می انجامد. اسپرسو نسبتا غلیظ، همراه با یا خامه ای کرمی رنگ بر روی آن است.
۳– پایان شات گیری:
میزان کافئین:
احتمالا شما هم مثل همه قهوه نوش ها به این فکر میکنید که میزان کفئین کدام نوشیدنی بیشتر است؟ ما در مطلب اختصاصی این موضوع را برایتان مورد بررسی قرار داده ایم پیشنهاد میکنیم مطالعه نمایید.
د) سرو اسپرسو و تمیز کردن ماشین اسپرسوساز:
نکته نهایی که در خصوص درست كردن قهوه اسپرسو باید به آن توجه کنید این است که اسپرسو بلافاصله پس از ریخته شدن در فنجان باید سرو شود. در کنار اسپرسو معمولا یک شکلات کوچک و یک فنجان آب سرو می شود. می توانید آب را پیش از اسپرسو نوش جان کنید تا طعم آن را کاملا درک کنید.
نکات تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز:
نکاتی که در زیر بیان می کنیم از جمله مهم ترین مواردی هستند که در هنگام درست کردن اسپرسو باید به آن ها توجه کنید؛ در غیراینصورت ممکن است طعم قهوه تا اندازه زیادی تغییر کند و از طعم دلخواه شما فاصله بگیرید.
- در پرتافیلتر غیر از پودر قهوه، افزودنی دیگری مانند شکر یا … نریزید.
- فنجان های تان را از پیش با آب داغ گرم کنید این کار از سرد شدن سریع قهوهتان جلوگیری میکند.
- ترجیحا از آب شیر برای تهیه اسپرسو استفاده نکنید زیرا املاح آن باعث رسوب در ماشین اسپرسو شما می شود.
- اگر در خانه دستگاه آسیاب ندارید، در هنگام خرید مطرح کنید که دانه قهوه برای چه دستگاهی آسیاب شود.
- اگر دانههایتان درشت آسیاب شده باشد آب با سرعت بیشتر و زمان کمتری از آن عبور می کند و در نتیجه اسپرسو رقیق و بدون طعم خواهید داشت و برعکس اگر دانههایتان ریز آسیاب شده باشد زمان گرفتن شات افزایش می باید و در پایان نیز اسپرسوتان به تلخی می زند
مواد اولیه و تجهیزات لازم
آب
بسیاری از افراد به کیفیت آب استفاده شده در فرایند تهیه اسپرسو توجه نمیکنند و اهمیت آن را نادیده میگیرند. در دنیای آشپزی میگویند: «اگر شما مواد اولیه نامناسبی داشته باشید، هر چقدر هم مهارت در آشپزی داشته باشید خروجی خوبی نخواهید داشت.»
آب عنصری مهم در تهیه اسپرسو به حساب میآید و به همین خاطر شما باید از کیفیت آبی که استفاده میکنید اطمینان داشته باشید. در صورتی که آب کیفیت لازم را نداشته باشد طعمهای ناخوشایندی را به قهوه شما اضافه میکند.
قهوه عنصر اصلی تهیه قهوه اسپرسو است. نوع قهوه و نوع آسیاب شدن آن اهمیت بسیار زیادی دارد. قهوه مخصوص برای اسپرسو باید به روش درستی آسیاب شود و در غیر این صورت کیفیت مورد نظر را نخواهد داشت.
اگر پس از تهیه قهوه در زمان خالی کردن پُرتافیلتر ، ذرات قهوه به طور یکدست و منسجم به یکدیگر متصل بودند،میزان آسیاب قهوه شما مناسب بوده است.
یک دستگاه اسپرسوساز برقی خانگی برای شروع کار کفایت میکند و روند انجام کار در دستگاه های نیمه صنعتی و صنعتی هم تقریبا به همین صورت خواهد بود. مهمترین ویژگی یک اسپرسوساز برقی خوب فشار پمپ آب آن میباشد که در مشخصات فنی دستگاه ذکر شده است.
آسیاب قهوه
اگر شما در خانه از آسیاب برای آسیاب کردن قهوه استفاده میکنید، سعی کنید قهوه را به اندازه ای آسیاب کنید که در زیر انگشتان دست به اندازه دانههای شکر لمس شود.
تمپر
تِمپِر وسیله ای است که به کمک آن قهوه موجود در پُرتافیلتر را باید فشرده کنید . عمل تمپر کردن بسیار حائز اهمیت است زیرا اگر مقدار آن کم یا زیاد باشد در کیفیت نهایی اسپرسو شما تاثیر گذار خواهد بود .
ناک باکس Knock Box
این وسیله برای خارج کردن و دور ریختن پودر قهوه استفاده میشود. اگر در منزل قهوه اسپرسو آماده می کنید اشکال ندارد که شما ناک باکس نداشته باشید . ولی دقت کنید در زمان خارج کردن تفاله قهوه ، فیلتر جدا شونده داخل سطل زباله انداخته نشود .
مرحله اول
اگر دستگاه شما مخزن آب دارد به میزان کافی مخزن دستگاه را با آب تصفیه شده پُر کنید. معمولا دستگاهها یک خط برای تعیین میزان آب مورد نیاز قرار دادهاند. توجه داشته باشید که دمای آب به اندازه دمای اتاق باشد و از ریختن آب داغ یا جوش درون آن خودداری کنید.
توصیه میشود از آب مقطر برای دستگاه استفاده نکنید زیرا به دستگاه آسیب میرساند. از آب شیر برای دستگاه استفاده نکنید چون املاح آن باعث میشود در طول زمان دستگاه جرم بگیرد و کیفیت اسپرسو شما روز به روز پایینتر بیاید.
اگر از آب شیر استفاده میکنید، باید حتما به صورت مرتب دستگاه را تمیز و جرمگیری کنید. توصیه میکنیم اگر آبی که استفاده میکنید کیفیت ندارد، بهتر است آن را بجوشانید و پس از سرد شدن درون دستگاه بریزید و یا از دستگاه تصفیه آب استفاده کنید.
مرحله دوم
5 دقیقه (برای دستگاه های صنعتی تا 15 دقیقه) قبل از اینکه بخواهید از دستگاه استفاده کنید، آن را روشن کنید ، پُرتافیلتر را بر روی هد گروپ ببندید و دکمه خروج آب را بزنید تا آب و پودر قهوه باقی مانده درون آن و هد گروپ خالی شود و پرتافیلتر نیز تمیز شود .
پس از این کار پرتافیلتر را باز کنید و با یک دستمال کاغذی داخل سبد آن را خشک کنید.
دستگاههای اسپرسوساز با هم متفاوت هستند و به همین دلیل طرز تهیه قهوه اسپرسو با هر کدام از آنها ممکن است کمی متفاوت باشد، بنابراین طرز استفاده از دستگاه خود را از دفترچه راهنمای آن مطالعه کنید.
مرحله سوم
شما میتوانید از انواع قهوه با درجه رُست اسپرسو ، بسته به سلیقه خود، استفاده کنید.البته اینکه حتما از قهوه هایی با درجه رُست اسپرسو (مدیوم دارک) استفاده کنید صرفا یک استاندارد است و شما میتوانید با توجه به ذائقه خودتان درجه رُست را انتخاب کنید.
در زمان به زمان رُست قهوه و آمادهسازی آن توجه ویژه ای داشته باشید زیرا دُرست است که تازگی قهوه بسیار مهم است اما قهوههایی که یک یا دو روز از زمان رُست آن ها میگذرد، هنوز کربن دی اکسید از خود آزاد میکنند و برای سلامتی مضر هستند.
علاوه بر مورد ذکر شده طبق تجربه کرما کمتری در زمان تهیه روی اسپرسو شما ایجاد میکنند پس بهتر است دانه یا پودر قهوهای که خریداری میکنید 5 تا 10 روز قبل آماده شده باشد.
اگر خودتان دانه های قهوه را آسیاب میکنید،طبق موردی که در بالا ذکر شد حتما به میزان آسیاب آن توجه داشته باشید.
اگر میزان پودر اسپرسو تهیه شده زیاد بود، آن را در یک بسته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. پودر اسپرسو را در یخچال و فریزر نگهداری نکنید چون رطوبت به آن آسیب خواهد رساند.
مرحله چهارم
پُرتافیلتر را از داخل دستگاه بردارید و بین 15 تا 21 گرم (18 گرم میزان استاندارد میباشد) پودر قهوه را اندازهگیری کرده و درون سبد آن بریزید. پودر اسپرسویی که در پرتافیلتر ریختهاید را به وسیله یک تمپر (Tamper) فشرده کنید. سعی کنید به صورت یکنواخت و متمرکز به تمپر فشار وارد کنید که همه پودر به صورت یکسان فشرده شود. دقت کنید که فشار شما آنقدر نباید زیاد باشد که عبور آببا مشکل مواجه شود ، فشاری متوسط برای دستگاه های خانگی کافی است.
قبل از شروع به تهیه قهوه ، فنجان یا فنجان های تان را زیر دستگاه قرار دهید و درون آن ها آب جوش بریزید ، به این عمل پیش گرم کردن فنجان گفته می شود . انجام این کار سبب میشود که قهوهتان پس از ورود به فنجان سریعا سرد نشده و در نتیجه کف روی آن بیشتر باقی بماند.
پس از این کار آب درون فنجانها را خالی کنید و به صورت برعکس بر روی سینی گرم کن دستگاه قرار دهید.
مرحله پنجم
حال پرتافیلتر را سر جای خود (درون هد گروپ) قرار دهید و آن را ببندید ، پس از بستن فنجان را زیر خروجی پرتافیلتر قرار داده و دکمه خروج آب را بزنید .
دستگاه شروع به کار میکند، در این مرحله قهوه خروجی از دستگاه باید به صورت یکنواخت و آرام درون فنجان بریزد و نباید به صورت چکه چکه از دستگاه خارج شود .
اگر خروج اسپرسو به صورت چکه چکه است به احتمال زیاد در زمان تمپر کردن ، فشار زیادی وارد کرده اید. اگر این روند ادامه داشت خروج آب را متوقف کرده ، قهوه را دور بریزید و بار دیگر فرایند را تکرار کنید.
اگر خروج اسپرسو به صورت یکنواخت و مناسب بود ، تا پر شدن فنجان اسپرسوتان (یا اگر میخواهید حرفه ای و دقیق عمل کنید تا زمانی که مقدار اسپرسو خروجی به 36 گرم برسد، که البته باید قبل از شروع زیر فنجان یک ترازو قرار دهید) صبر کنید و سپس جریان آب را قطع کنید.
مرحله ششم
معمولا افراد قهوه اسپرسو را بدون هیچ مکملی استفاده میکنند اما سرو کردن قهوه اسپرسو با شکلات تلخ هم تجربه بسیار خوبی است. در زمان سرو قهوه اسپرسو حتما یک فنجان آب هم در سینی یا بشقاب قرار دهید تا پس از سرو کردن قهوه حتما آب سرو شود.
اگر به یادگیری در مورد این قهوه دوست داشتنی علاقه مند هستید میتوانید به ویکی پدیا انگلیسی هم سری بزنید.
در زمان تهیه قهوه اسپرسو با اسپرسوساز برقی بیشتر باید به نکات گوناگونی توجه داشت تا کیفیت نهایی قهوه ایده آل شود، به همین دلیل تا هر روز تهیه قهوه را تمرین نکنید و تجارب مختلفی بدست نیاورید در تهیه آن حرفه ای نخواهید شد.
منبع: vervecoffee.com