طرز تهیه حلوا ارده به روش خانگی با طعمی بی نظیر
شاید در نگاه اول کمی سخت بهنظر برسد، ولی طرز تهیه حلوا ارده سنتی در منزل بسیار آسان است و میتوانید به سادگی و سرعت حلوا ارده درست کنید. حتی میتواند خیالتان راحت باشد که اگر طرز تهیه حلوا ارده سنتی را یاد گرفتید، به راحتی میتوانید طرز تهیه حلوا ارده بروجرد، حلوا ارده با شیره انگور، حلوا ارده با شیر خشک و در یک کلام طرز تهیه حلوا شکری را یاد بگیرید، چون قاعده همه آنها یکی است و تنها در مواد اولیه تغییرات جزیی وجود دارد. حتما میدانید که حلوا ارده در دسته دسرهای ایرانی قرار دارد و معمولا به عنوان صبحانه مصرف میشود. از آنجایی که در حلوا ارده از کنجد بو داده (ارده) استفاده میشود به آن حلوا ارده گفته میشود. پس خود را آماده کنید تا طرز تهیه حلوا ارده سنتی خانگی در منزل را یاد بگیرید و نیازی به خرید حلوا ارده نداشته باشید.
مواد لازم برای ۶ نفر
آرد گندم: ۲۱۰گرم
شکر: ۵۰۰ گرم
ارده: ۱۲۰گرم
آب: ۱ لیوان دستهدار فرانسوی
پودر گردو: ۱۰۰ گرم
پودر نارگیل: ۱۰۰ گرم
گلاب: ۳ قاشق غذا خوری
زعفران دم کرده: ۲ قاشق غذا خوری
کره: به میزان لازم
پودر و خلال پسته: به میزان لازم
پودر هل: ۱ قاشق چای خوری
طرز تهیه
در اولین مرحله آرد را در تابهای مناسب بریزید و روی شعله آرام تفت دهید، در حدی که طعم خامی آن گرفته شود، ولی رنگش تغییر نکند. سپس به آرد، ارده را اضافه کنید و به مدت پنج دقیقه با شعله آرام، تفت دهید. پودر نارگیل و پودر گردو را به مواد درون ماهیتابه، اضافه و با هم مخلوط کنید. وقتی مواد داخل ماهیتابه به خوبی یکدست شدند، شعله را خاموش کنید.
در یک ظرف جدا، شربت مخصوص حلوا ارده را درست کنید. ابتدا آب و شکر را مخلوط کنید و روی شعله بگذارید و به هم بزنید تا با هم حل شوند. بعد از اینکه حرارت آب و شکر بالا رفت، گلاب، زعفران دم کرده و هل را اضافه و زیر ظرف را خاموش کنید.
در صورتی که مواد درون ماهیتابه و شربت به دمای همسان رسیدند، آنها را با هم مخلوط کنید. نگران میزان غلظت حلوا ارده خود نباشید. اگر بیش از حد انتظارتان غلیظ بود، به آن مقداری کره اضافه کنید و در صورتی که رقیقتر از آنچه میخواهید شد، مطمئن باشید که اگر آن را در یخچال بگذارید، خودش را میگیرد و سفت میشود. حلوا ارده تهیه شده را به مدت ۱۲ ساعت در یخچال قرار دهید و سپس به قطعات با اندازه دلخواه برش دهید.
فوت و فنهای طرز تهیه حلوا ارده
*در تهیه حلوا ارده میتوانید بهجای شکر از شیره خرما، شیره انگور یا عسل استفاده کنید.
*در حلوا ارده خانگی میتوان از شکلات، قهوه، وانیل و گلاب هم استفاده کرد. در صورتیکه به آن پسته، بادام، فندق یا دانه کنجد اضافه کنید، حلوا اردهای که درست کردهاید، تردتر و خوشطعمتر خواهد بود.
*حلوا ارده را در محلی خنک و به دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید.
خواص مفید و مضرات حلوا ارده
*حلوا ارده سرشار از پروتئین، چربیهای اشباع نشده، کلسیم، آهن، منیزیم و استرولهای گیاهی است.
*طبع ارده کنجد گرم وتر است و برای افراد سردمزاج مناسب خواهد بود و از آنجایی که خاصیت انرژیزایی بالایی دارد، غذای بسیار خوبی برای فصل زمستان است. همچنین ارده سرشار از کلسیم بوده و سبب استحکام و سلامت استخوانها و دندانها میشود.
*مصرف بیش از حد ارده و حلوا ارده برای افرادی که مزاج گرم دارند زیاد توصیه نمیشود، اما ارده و حلوا ارده برای سردمزاجان یک غذای عالی است.
نکته
ارده و حلوا جزو فرآوردههای کنجدی معروف شهر اردکان و یزد است و تاریخچه حلواسازی در ایران به دوره سلطنت شاه عباس صفویه میرسد. طرز تهیه حلوا ارده اردکان نیز با مدل سنتی که در بالا دستور آن آورده شد، یکسان است. البته طرز تهیه ارده شهرهای شوشتر، ذزفول، بهبهان و قم هم بسیار مشهور است و یک پیشهی قدیمی و خانوادگی در این شهرها محسوب میشود.
طرز تهیه حلوا ارده سنتی
حلوا ارده یکی از انواع حلواهای سنتی و قدیمی ایرانی است که معمولا در کنار موادی مانند کره، خامه و .. به عنوان صبحانه سرو می شود، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه حلوا ارده در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم حلوا ارده
شیر خشک قنادی بدون نمک ۱ پیمانه
پودر قند ¾ پیمانه
ارده ½ پیمانه
خلال پسته به مقدار کافی
طرز تهیه حلوا ارده
مرحله اول
برای تهیه حلوای ارده خانگی ابتدای کار درون یک کاسه مناسب شیر خشک قنادی بدون نمک را به همراه پودر قند اضافه می کنیم، سپس مخلوط می کنیم. در ادامه مخلوط شیر خشک و پودر قند را درون الک می ریزیم.
مرحله دوم
حالا مخلوط شیر خشک و پودر قند را ۳ مرتبه الک می کنیم. در ادامه ارده را به مخلوط شیر خشک و پودر قند اضافه می کنیم و با قاشق مخلوط می کنیم تا مواد به شکل خرده نان در آید، سپس با دست ورز می دهیم.
مرحله سوم
توجه داشته باشید ابتدا ورز دادن مواد خشک و پودری است ولی برای اضافه کردن ارده اضافی عجله نکنید به دلیل این که ارده مواد را شل می کند. در ادامه به مدت ۵ دقیقه به ورز دادن مواد ادامه می دهیم.
مرحله چهارم
حالا در صورتی که مجددا مواد خشک و پودری بود ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری ارده اضافه می کنیم و مجددا ورز می دهیم تا خمیری منسجم و لطیف درست شود. در ادامه یک ظرف مناسب برای قالب دهی انتخاب می کنیم.
مرحله پنجم
در این مرحله کف ظرف را با کیسه فریزر می پوشانیم، سپس درون ظرف مقداری خلال پسته می ریزیم و با قاشق از مواد حلوا ارده درون ظرف می ریزیم و با قاشق فشرده می کنیم تا حلوا ارده منسجم شود.
مرحله ششم
حالا با اضافی کیسه فریزر روی حلوا ارده را می پوشانیم، سپس به مدت ۳ تا ۴ ساعت درون یخچال قرار می دهیم تا استراحت کند. توجه داشته باشید در صورتی که خمیر حلوا ارده شل بود آن را درون یخچال فریزر قرار دهید.
مرحله هفتم
در نهایت پس از گذشت ۴ ساعت حلوا ارده را از یخچال خارج می کنیم، سپس حلوا ارده را درون ظرف مورد نظرمان بر می گردانیم. در آخر حلوا ارده را به اندازه دلخواه برش بزنید، سپس به عنوان صبحانه با نان تازه میل کنید. نوش جان.
طرز تهیه حلوا ارده خوشمزه و خانگی به سبک اردکان یزد برای صبحانه
یکی از دسرهای خوشمزه و قدیمی ایرانی است که امروزه بیشتر به عنوان صبحانه یا شیرینی در کنار چای مورد استفاده قرار می گیرد. این دسر خوشمزه به دلیل وجود موادی مثل کنجد ، شیره خرما ( یا شکر و عسل ) و … بسیار مقوی است. با مقدار موادی که در این دستور قرار گرفته است می توانید برای ۲ نفر حلوا ارده تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقداری کمتر یا بیشتری حلوا ارده تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.
مواد لازم
کنجد | ۱ فنجان |
پودر گردو | به اندازه کافی |
پودر نارگیل | به اندازه کافی |
شیره خرما | ۲ قاشق غذاخوری |
پودر و خلال پسته | به میزان لازم |
کنجد بو داده | ۲ قاشق سوپخوری |
طرز تهیه حلوا ارده
برای تهیه حلوا ارده خانگی ابتدا یک فنجان کنجد خام را در آسیاب می ریزیم تا پودر و کاملا یکدست شود سپس کنجد پودر شده را در کاسه ای مناسب می ریزیم و شیره خرما را به آن می افزاییم و خوب با هم مخلوط می کنیم
و اگر سفت شد به آن مقداری شیر اضافه می کنیم تا رقیق تر شود و کمی از آن را در ظرف مورد نظرمان می ریزیم و روی آن کمی پودر نارگیل،پودر پسته،پودر گردو،کنجد بوداده و خلال پسته می پاشیم و مجددا لایه بعدی مخلوط شیره خرما و کنجد می ریزیم
و لایه بعد مجددا پودر نارگیل و …..می ریزیم و لایه آخر خلال پسته می ریزیم و به مدت ۱ ساعت در یخچال قرار می دهیم تا خودش را خوب بگیرد. البته می توانید برای اینکه حلوا ارده با رنگ روشن و سفید تر داشته باشید
می توانید به جای استفاده از شیره خرما از عسل نیز استفاده کنید و یا می توانید شیره انگور را نیز جایگزین کنید. در آخر ظرف را از یخچال بیرون می آوریم و حلوا ارده را با چاقو برش می دهیم و مصرف می کنید.نوش جان
منبع: صنایع غذایی کشاورز