عمومیکسب و کار ایرانیان

انواع سنگ های ساختمان کدامند و هرکدام چه ویژگی‌هایی دارند؟

سنگ تراونیکس ساختمانی چیست؟ و در کدام قسمت های ساختمان میتوان از آن استفاده کرد؟

در بین سنگهای ساختمانی، سنگ تراورتن از بزرگترین خانواده های این گروه از مصالح طبیعی به حساب می آید. زیرا علاوه بر اینکه خود، به تنهایی یک دسته از سنگها را تشکیل می دهد، در تشکیل شدن سنگهای طبیعی دیگر هم نقش دارد. سنگ تراونیکس هم یکی از این سنگهای طبیعی می باشد. حتما وقتی صحبت از سنگهای ساختمانی باشد، نام سنگهای تراونیکس را شنیده اید. اما نمی دانی که این سنگها از چه نوعی هستند؟ یا حتی اگر میدانید اطلاعات کمی درموردشان دارید. اگر هم قصد شیک کردن دکوراسیون خانه تان را دارید، ادامه مقاله را مطالعه نمایید.

سنگ تراونیکس چیست؟

سنگهای تراورتن سنگهای رسوبی هستند و سنگهای مرمر، سنگهای رسوبی دگرگون شده. از این عبارت نتیجه میگیریم که سنگهای مرمر همان سنگهای تراورتن هستند که ترکیبات آن براساس فعل و انفعالاتی دگرگون شده و درنهایت به سنگ مرمر تبدیل شده است. این تبدیل شدن به سختی و در دراز مدت انجام می شود. حال اگر در این زمان، سنگ از زمین جدا شود یا اگر سنگ مرمر در شرایط کامل تشکیل نشود، سنگ طبیعی ای به وجود می آید به نام سنگ تراونیکس.

تراونیکس سنگی است که برخی ویژگی های سنگ تراورتن را دارد، مانند دارا بودن تخلخل. و برخی از مشخصات سنگ مرمر را دارد، مانند خاصیت عبور دادن نور از خود (البته رگه های پر رنگ در این سنگ، نور را از خود عبور نمی دهند، اما بابقی سطح نور را عبور میدهد). همچنین این سنگ دارای رگه هایی مانند مرمر ها در بافت خود دارد. و هم بصورت موج دار و هم به صورت بی موج برش داده می شود. به همین دلیل ابعاد اسلب این سنگ زیبایی بسیار جذاب و خیره کننده ای خواهد داشت.

کاربرد سنگ تراونیکس

از آنجایی که این سنگ یک سنگ نیمه تراورتن است پس از مقاومت قابل قبول رو به خوب برخودار است. یعنی دربرابر ضربه، فشار، تابش نور خورشید، مواد شیمیایی، جذب آب و رطوبت، … مقاوم است. بر این اساس از تراونیکس میتوان در دیوار های داخلی، کابینت و کانتر آشپزخانه، روشویی، کفپوش، پله و پاگرد، مصنوعات سنگی مانند ستون و مجسمه، و حتی برای نمای خارجی ساختمان هم استفاده کرد. همچنین این سنگ زیبا دارای عمر طولانی ای می باشد. حال اگر راغب شدید سنگهای بیشتری از این خانواده را ببینید، حتما به سایت کالا ساخت مراجعه کنید یا به فروشگاه این مجموعه سر بزنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین ما تماس بگیرید.

سنگ مرمریت چیست؟

سنگ مرمریت(مرمر) که در لاتین بنام ماربل Marble می شناسند، نوع سنگی کربناتی دگرگونی که به علت تبلور مجدد تحت حرارت و فشار در دوره متامورف، دارای بافت بلوری مشخصی است و عمدتا از کانی های کلسیت و دولومیت، یا ترکیبی از آنها تشکیل شده است. تفاوت ظاهری آن با سنگ تراورتن که بشود به لحاظ تجربی مشاهده کرد این است که اگر به پشت سنگ نگاه کنیم متوجه می شویم که مرمریت برخلاف تراورتن خلل و فرج ندارد و بصورت رگه هایی در آن مشاهده می کنیم.

نحوه بوجود آمدن سنگ مرمریت چگونه است؟

مرمریت سنگی دگرگون شده است که با تبلور مجدد سنگ آهک به وجود می آید، بدین گونه که به مرور زمان و تحت فشار و حرارت، بافت و ساخت سنگ آهک دگرگون شده، مجددا تبلور یافته و یک کلسیت بزرگ، زبر و رگه دار را به وجود می آورد.

معادن سنگ مرمریت در کجاها قرار دارد؟

در ایران معادن بسیار زیادی شناسایی شده و در حال بهره برداری میباشند. البته قطعا معادن فراوانی هم از سنگ مرمریت در کشور عزیزمان ایران وجود دارد که در حال حاضر شناسایی نشده و یا اگر شناسایی هم شده باشند مورد بهره برداری قرار نگرفته اند. سنگ مرمریت در طیف های رنگی وسیعی در کشور ایران تولید و فرآوری میشود

سنگ مرمریت چه طرح ها و رنگ هایی دارد؟

این سنگ دارای زنجیره‌هایی به نام استیلولیت می‌باشد که مانند نوار قلب در بافت سنگ مشاهده می‌شود.

مرمریت خالص دارای رنگ سفید و درخشانی است. رنگ خاکستری روشن تا سیاه، توسط مواد کربن دار به وجود می آید. رنگ های سبز معمولا توسط کلریت یا سیلیکات های دیگر تولید می شوند. رنگ صورتی و قرمز به علت وجود ذرات بسیار ریز پراکنده هموتیت یا کربنات منگنز و رنگ زرد و کرم بر اثر وجود لیمونیت است

سنگ مرمریت پرشین سیلک یا سیلک امپرادور با زمینه طوسی می باشد.

سنگ مرمریت مهکام با زمینه رنگی قهوه ای می باشد.

سنگ مرمریت دهبید شایان و نمین با زمینه رنگی کرم می باشد.

سنگ مرمریت سبزوار و کاشمر با زمینه رنگی سفید می باشد.

سنگ مرمریت نجف آباد، سنگ مرمریت گلدن بلک، سنگ مرمریت مشکی دهبید و سنگ مرمریت مشکی بیرجند با زمینه رنگی مشکی می باشد.

سنگ مرمریت بوانات ، سنگ مرمریت انارک و سنگ مرمریت بجستان با زمینه رنگی قرمز می باشد.

مطلب مفید: تفاوت سنگ های مرمریت و تراورتن

کاربرد سنگ مرمریت در کجای ساختمان است؟

برخی از سنگ‌های مرمریت به علّت ماهیت آهکی که دارند دارای جذب آب بسیار بالایی می‌باشند. به همین علّت آنها را اکیداً در جاهایی که آبریزش فراوان دارد مانند سرویس بهداشتی، دستشویی، آشپزخانه و حمام نباید استفاده کرد. این سنگ در برابر عوامل طبیعی مثل باران، سرما و گرما و هوازدگی مانند تراورتن نمیباشد و ضعیف‌تر است. بنابراین سنگ‌های مرمریت اگر در مکان هایی که در معرض انقباض و انبساط قرار می‌گیرند استفاده شوند، دچار خردگی می‌شوند.

در کل سنگ این سنگ انتخاب بسیار مناسبی جهت فضاهای خارجی نمی باشد مگر اینکه دارای ضخامت بسیار زیادی باشد که بتواند سبب عدم نفوذ آب و خوردگی سنگ شود و همچنین موجب تاخیر در ترکهای عمیق گردد و یا اینکه سطح آن ساب خورده نباشد. همانطور که قبلا نیز اشاره نمودیم این سنگ ایده آل ترین انتخاب جهت استفاده در فضای داخلی است و از طرفی تنوع رنگ بالا و امکان پیاده سازی نقش ها بر روی این سنگ و ساب پذیری آن توانسته آن را از دیگر سنگ ها متمایز نماید. می توان سنگ مرمریت را توسط ماستیک ها و رزین های مخصوص آن فرآوری نمود که تا حد زیادی قابلیتها و طول عمر آن را نیز افزایش می دهد.

نمای سنگی ساختمان، در پروژه های لوکس اجرا شده

نمای خارجی: یکی از مصالحی که این روز ها به وفور در نمای ساختمان ها مشاهده می شود، سنگ است. سنگ از دید معماری و زیبائی بنا را سنگین و دارای انسجام می کند و به ساختمان های شهر هویت معنا داری می بخشد. سنگ از مصالحی است که با توجه به آلودگی های شهری، دیرتر از بقیه مصالح کثیف شده و تمیز کردن آن هم نسبت به بقیه مصالح ساده تر است.

پرکاربردترین مصالح نمای ساختمانی در دهه ی گذشته سنگ ها بودند و سبک نمای رومی یا کلاسیک بیشترین تقاضای طراحی را در ساختمان های مسکونی و تجاری ایران داشته است. داشتن ظاهری لوکس و پر زرق و برق در کنار ماندگاری بالا باعث شده تا نمای سنگی در بیشتر شهرهای کشور مرسوم شود. در این بین مانند هر سبک دیگری که در آن افراطی گری رسوخ می کند طرح هایی نا متناسب با سبک معماری و ضوابط طراحی نیز اجرا شدند اما عمر زیادی نداشتند و از رده خارج شدند.

طراحی اصولی نمای ساختمانی مساله بسیار مهمی است اما مهمتر از آن نحوه ی اجرا و دقت در جزییات است که یک نمای سنگی را چشگیر می کند. در این مقاله چند نمونه از پروژه های طراحی و اجرای نمای ساختمانی گروه مهندسی کالا ساخت را باهم مشاهده می کنیم، همراه ما باشید تا نکاتی را درباره ی نماهای سنگی و پرکاربردترین آنها با شما درمیان بگذاریم.

انواع نماهای سنگی ساختمان

نمای بیرونی ساختمان تاثیر زیادی در شناخت و ماندگاری آن بنا در میان مردم دارد در این راستا همان گونه که طرح انتخابی بسیار مهم است، برگزیدن نوع مصالح نما نیز از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. انتخاب سنگ به عنوان مصالح نمای ساختمانی و اجرای طرحی کلاسیک یا مدرن، به دلیل ماهیت مصالح سنگی باعث ایجاد بنایی با عظمت می شود. به همین دلیل در سراسر دنیا بسیاری از ساختمان های تجاری و یا مسکونی لوکس دارای نمای سنگی با طرح های کلاسیک یا رومی هستند تا ظاهری مجلل و باشکوه داشته باشند. برای انتخاب نمای سنگی در هر ساختمان نکات با اهمیتی وجود دارند که باید قبل از طراحی مورد توجه قرار بگیرد، عوامل مهمی که در تعیین نوع سنگ نما تاثیرگذار هستند عبارتند از؛

  • آب و هوای منطقه
  • کاربری ساختمان
  • موجود بودن سنگ
  • نوع طرح اجرایی
  • بودجه پروژه اجرایی
  • وجود تکسنین با تجربه

ساختمان های نما سنگی از طرح های ساده و بدون جزییات تا نماهای لوکس رومی یا کلاسیک و مدرن، با توجه به بودجه و سلیقه افراد اجرا می شوند. در این بین طرح های نمای رومی بیشترین طرفدار را بین افراد داشته و در ایجاد ظاهری شیک و باشکوه برای ساختمان های تجاری یا ویلاهای شخصی موثر هستند.

نمای رومی یا کلاسیک چه ویژگی دارد؟

نمایی که پر از جزییات است و به هر گوشه ای از آن که نگاه کنیم انگار یک اثر هنری را مشاهده می کنیم، ستون هایی بلند و باعظمت، المان های پر زرق و برق و لوکس در ورودی، نقش برجسته های ظریف و کنده کاری شده، اگر این توصیفات با خانه رویایی شما همخوانی دارد پس حتما عاشق نمای سبک کلاسیک می شوید. نمای رومی یا کلاسیک که امروزه در ایران اجرا می شود الهام گرفته از سبک معماری نئوکلاسیک است و با ترکیب المان های معماری یونان مانند سرستون های گرد، قوس و آرک های عریض، سنتوری و نیم ستون های دیواری تزیینی تلاش در ایجاد نمایی شاخص و با ابهت دارد. یکی از قدیمی ترین نمادهای این سبک فواره تروی شهر رم است که تماما با سنگ تراورتن کار شده و پس از سالیان دراز ظاهری بسیار مجلل دارد.

کاربرد سنگ تراورتن در نمای کلاسیک

بیشترین کاربرد سنگ تراورتن در اجرای نماهای کلاسیک ساختمانی می باشد. تراورتن نوعی سنگ رسوبی آهکی است و به دلیل وجود بافت متخلخل و حفره  های سطحی که در حین تشکیل سنگ ایجاد شده اند چسبندگی خوبی به ملات و دیوار دارد. هرچه رنگ سنگ تراورتن روشن تر باشد از مرغوبیت بیشتری برخوردار است.

قابلیت جذب آب این سنگ ها نسبت به انواع دیگر بالاتر می باشد که با پوشش اپوکسی این نقص را کاهش داده اند اما کاربرد آنها در آب و هوای بسیار سرد و یخبندان مناسب نیست. انتخاب سنگ تراورتن با توجه به چسبندگی خوب، شکل پذیری و مقاومت بالا در نماسازی ساختمانی در محاسبه نهایی مقرون به صرفه است و در اجرای نماهای رومی و کلاسیک به آسانی قابل استفاده است. سنگ تراورتن در اجرای المان های سه بعدی نماهای کلاسیک، مجسمه ها و آب نماها بسیار محبوب است.

دوام و ماندگاری سنگ تراورتن

سنگ تراورتن مقاومت بالایی در برابر رطوبت هوا، اشعه خورشید، باران های اسیدی دارد که در شهرهای صنعتی بسیار با اهمیت است. برش پذیری خوب و فرم گیری مناسب در زوایای مختلف باعث شده تراورتن در اجرای نماهای مدرن و کلاسیک با المان های حجمی ظاهری زیبا ایجاد کند و بسیار مورد توجه قرار گیرد.

تنوع طرح و رنگ سنگ تراورتن

سنگ تراورتن دارای رگه های رنگی می باشد که اکسید آهن موجب تشکیل آنها می شود. درجه شفافیت سنگ تراورتن از کدر تا شفاف با توجه به نحوه فرآوری متغیر است و در انواع ساییده، مات و یا آنتیک یافت می شود. رنگ های سفید، کرم و گردویی و قرمز بیشترین مصرف را در طراحی نما، لابی و محوطه سازی ساختمان ها دارد.

نکات اجرایی نماهای سنگی

با توجه به وزن بالای سنگ و خطر ریزش از ارتفاع در معابر باید در اجرا نمای سنگی ساختمان ها نکات ایمنی را رعایت کرد تا از بروز هرگونه حادثه جلوگیری به عمل بیاید. در هنگام سنگ تراورتن باید سنگ و بستر نصب هردو خشک باشند و قبل از اجرا حتما یک دور طرح مورد نظر روی زمین کنار هم چیده شود تا از بروز خطا در هنگام نصب جلوگیری شود.

کاربرد سنگ در دکوراسیون داخلی

برای داشتن خانه ای لوکس و شیک مسلما نمای ساختمان تنها عامل دستیابی به خواسته شما نیست، طراحی داخلی ساختمان از لابی و ورودی تا راه پله ها، کف سازی داخلی و دکوراسیون پذیرایی، آشپزخانه و سرویس بهداشتی همه در شکل گیری خانه رویایی شما موثر هستند. یکی از سنگ هایی که هم در دکوراسیون داخلی و هم المان های دکوراتیو کاربرد دارد سنگ مرمر می باشد. سنگ مرمر نیز نوعی سنگی آهکی می باشد که هم به صورت یکدست و هم رگه دار و رنگی در بازار موجود است. تنوع رنگ های این سنگ به واسطه ی وجود موادی چون اکسید آهن، سیلیس و مواد آهکی متغیر می باشد. به دلیل صیقل پذیری بالا و تنوع رنگی بیشتر در طراحی داخلی ساختمان ها، تزیینات دیواری، مجسمه و سردیس و سایر آثار هنری کاربرد دارد.

این سنگ هم به واسطه مواد تشکیل دهنده آن در رنگ های بسیار متنوعی یافت می شود که سایر سنگ ها این رنگ ها را دارا نمی باشند، مرمرهای سفید، سبز، زرد، عسلی، صورتی و خاکستری انواع رنگ های این نوع سنگ می باشد. از سنگ مرمر در تولید انواع محصولات دکوراتیو همچون قاب آینه و کنسول، سینک روشویی، مجسمه و سردیس و سایر طرح های سه بعدی برای تزیینات ساختمان استفاده می شود. شرکت رهسا به وسیله دستگاه CNC و ابزارهای تخصصی محصولات سنگی متنوعی را با توجه به سفارش و سلیقه شما تولید می کنند که نمونه هایی از آنها را در ادامه مشاهده خواهید کرد.

مزایا و معایب نماهای سنگی

انتخاب سنگ به عنوان مصالح نمای ساختمان برای شما مانند یک سرمایه گذاری بلند می باشد زیرا یکی از مصالحی است که در گذر زمان نیاز کمتری به نگهداری و ترمیم دارد. سنگ ها در شهرهای صنعتی با آلودگی هوا و باران های اسیدی یکی از با دوام ترین مصالح هستند و در بیشتر موارد عایق صوت و حرارت بوده و در مقابل آتش سوزی مقاوم هستند.

یکی دیگر از مزایای نماهای سنگی در صورت اجرای با ظرافت این است که توجه خریداران بیشتری را نسبت به خود جلب می کند یک ساختمان با نمای سنگی زیبا سریع تر از باقی ساختمان ها به فروش می رسد. از معایب انتخاب سنگ برای نما می توان به زمانبر بودن نصب سنگ ها و عدم چسبندگی بعضی سنگ ها به ملات اشاره کرد. معضل دیگر استفاده از سنگ ها شرایط سخت آب و هوایی در زمان اجرای نما می باشد که در دمای هوای منفی صفر امکان نصب سنگ وجود ندارد.

عوامل موثر در تعیین قیمت سنگ نما

عوامل متعددی در تعیین قیمت سنگ نمای ساختمانی موثر هستند که اگر بخواهیم در حالت کلی آنها را بررسی کنیم می توان به چند مورد اشاره کرد تا در هنگام انتخاب و خرید سنگ برای درک بهتر قیمت آن مورد توجه قرار دهید.

  • نوع سنگ انتخابی
  • درجه و رنگ سنگ
  • ضخامت سنگ انتخابی
  • موج یا رگه دار بودن سنگ
  • کیفیت تولید و نحوه فرآوری
  • ابعاد مورد نیاز سنگ

سخن پایانی

در انتهای این مبحث لازم است یک بار دیگر اشاره کنیم که اجرای اصولی و با ظرافت نمای ساختمان تاثیر بسیاری در زیبایی ظاهری و دوام و ماندگاری ساختمان دارد، زیرا اگر نماسازی توسط افراد غیر متخصص انجام شود بعد از مدتی ممکن است سنگ از بدنه جدا شوند به خصوص در نماهای کلاسیک که دارای المان های حجمی الحاقی هستند.

دکمه بازگشت به بالا