ابتدا به معنی کلمات وکیل و موکل میپردازیم و سپس در با معرفی انواع وکیل برای شما دید روشن و بهتری نسبت به این مسائل در اختیار شما قرار میدهیم .
وکیل کیست :
وکیل به شخصی گفته می شود که از طرف فرد دیگری اعم از حقوقی یا حقیقی به موجب عقدنامه وکالت برای انجام کاری مامور می شود .
درواقع وکالت در لغت به معنای واگذار کردن است و در اصطلاح حقوقی ، عقدی است که با انعقاد آن یکی از طرفین ، دیگری را برای انجام کاری به جای خود مامور می نماید .
ماده 656 قانون مدنی ایران در خصوص معنای وکالت بیان کرده :
وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین ، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود قرار می دهد .
لازم به ذکر است هر قراردادی دارای دو طرف است ، قرارداد وکالت نیز به همین شکل است و از دو طرف وکیل و موکل تشکیل می شود .
موکل کیست :
همانطور که پیش تر بیان شد هر قرارداد وکالت به وسیله حضور و رضایت دو طرف منعقد می شود .
بنابراین طبق توضیحاتی که پیش تر بیان شد وکیل به شخصی گفته می شود که از جانب شخص دیگری که طرف مقابل او در قرارداد وجود دارد برای انجام امور او به واسطه عقد قرارداد وکالت مامور شود .
در نهایت موکل به شخصی گفته می شود که به واسطه عقد قرارداد وکالت اختیاراتی را به طرف مقابل خود یا همان وکیل اعطا می نماید تا وکیل بتواند با تکیه برآن قراردادی که بین آن ها منعقد شده ، امور مربوطه و مشخص شده را در جهت پیش بردن پرونده انجام دهد .
نکته دیگری که به آن می پردازیم این است که وکالت یک عقد است و برای منعقد شدن نیاز به ایجاب موکل و قبول وکیل دارد .
وکالت نیز انواعی دارد که در ادامه به آن می پردازیم :
1 – وکالت مطلق :
وکالت مطلق به این معناست که شخصی را برای تمام امور وکیل کند .
این به این معناست که به طور مثال امور مالی و اداری از قبیل خرید و فروش و یا پرداخت یکسری هزینه های مربوط به خانواده جزء این دسته قرار می گیرند .
2 – وکالت مقید :
در وکالت مقید ، موارد مشخص شده و تعیین شده هستند و وکیل باید طبق همان موارد عمل کند و نمی تواند بیشتر از حدی که در قرارداد مشخص شده ، بدون اجازه موکل خود پیش برود .
البته لازم به ذکر است که وکالت ازجهات مختلف و متعددی بررسی می شود که پیش تر به یکی از آن جهات پرداختیم و اگر بخواهیم وکالت را از جهت شکل بررسی کنیم باید گفت که وکالت از جهت شکل به رسمی ، عادی وشفاهی تقسیم می شود .
انواع وکیل :
پیش تر بیان شد که به شخصی که از جانب شخص دیگری به موجب عقد قرارداد برای انجام اموری مشخص شده ، مامور می شود ، وکیل می گویند .
درواقع وکیل به واسطه قرارداد ی که با طرف مقابل یا همان موکل خود منعقد شده که به آن وکالت نامه می گویند ، نسبت به موکل یک سری اختیاراتی پیدا می کند .
به بیانی دیگر با منعقد شدن عقد قرارداد میان وکیل و موکل ، علاوه بر این که طرفین نسبت به یکدیگر از حقوقی برخوردار می شوند بلکه وظایف و مسئولیت هایی در مقابل یکدیگر پیدا می کنند .
اگر بخواهیم انواع وکیل را بررسی کنیم ، بسیار گسترده و دارای دسته بندی ها ی متعددی است که ما به مهم ترین آنها می پردازیم :
وکیل پایه یک دادگستری :
وکیل پایه یک دادگستری به شخصی گفته می شود که در رشته حقوق تحصیل کرده و حداقل لیسانس خود را در این رشته اخذ کرده و پس از آن در آزمون وکالت شرکت کرده و پذیرفته شده و پس از آن دوره کارآموزی خود را سپری کرده و در نهایت در آزمون اختبار که در دو مرحله شفاهی و کتبی برگزار می شود ، پذیرفته شده و پروانه وکالت خود را اخذ کرده ، به چنین شخصی وکیل پایه یک دادگستری می گویند . برای ارتباط با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران اینجا کلیک کنید .
وکیل معاضدتی :
طبق قانون مدنی همه افراد می توانند برای خود وکیل اختیار کنند اما در برخی مواقع اشخاص به دلایلی چون عدم توانایی مالی یا دلایلی دیگر نمی توانند برای خود وکیل بگیرند که در این مواقع در صورتی که دادگاه صلاح بداند ، برای او به صورت رایگان وکیلی در نظر گرفته می شود تا از حقوق شخص در دادگاه دفاع کند ، به این وکیل ، وکیل معاضدتی می گویند .
وکیل تسخیری :
وکیل تسخیری در واقع همان وکیل معاضدتی است اما تنها در پرونده و دعاوی کیفری مطرح می شود .
این به این معناست که زمانی که شخصی درگیر دعاوی کیفری باشد اما از لحاظ مالی یا دلایل دیگر توانایی اخذ وکیل را نداشته باشد ، دادگاه در صورت صلاح برای آن شخص وکیل رایگانی را مشخص می کند .
وکیل کارآموز :
وکیل کارآموز به شخصی گفته می شود که پس از تحصیل در رشته حقوق و اخذ مدرک کارشناسی و شرکت در آزمون وکالت و پذیرفته شدن در آن ، در مرحله گذراندن دوره کارآموزی خود می باشد .
وکلایی که در مرحله کارآموزی می باشند می توانند برخی وکالت برخی پرونده های حقوقی را که در قانون مشخص شده به عهده بگیرند و به بررسی آن ها بپردازند .
وکیل ایثارگران :
در تعریف انواع وکلا می توان به وکیل ایثارگران اشاره کرد .
زمانی که بسیجیان و افراد ایثارگر درگیر مشکلات حقوقی و قضائی می شوند ، وکلای قضائی که از دفتر حمایت قضایی پروانه دریافت نموده اند می توانند به عنوان وکیل ایثارگران و بسیجیان در مراجع قضایی حاضر شده و خود را وکیل حمایتی معرفی نمایند .
در نهایت بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که بهتر است موکل زمانی که قصد اعطای وکالت به شخصی را دارد باید نکاتی را اعم از رسمی یا عادی بودن وکالتنامه ، اطلاعات هویتی وکیل ، اختیارات اعطایی به وکیل و … رعایت کند تا از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری کند .
حال عده ای به دلیل عدم رضایت از وکیل خود قصد عزل وکیل را دارند که برای مطالعه برای عزل وکیل چه باید کرد اینجا کلیک کنید .
منبع : فرهنگ تفاهم