آشنایی با مراحل انجام طلاق توسط وکیل

عناوین نوشته پنهان سازی عناوین
5 سوالات متداول

مراحل قانونی تقاضای طلاق

در طلاق به درخواست مرد وی می‌تواند بدون دلیل موجه و با ارائه مدارک مورد نیاز ازجمله عقدنامه یا کپی مصدق آن، اصل شناسنامه و کارت ملی و با مراجعه به دفتر خدمات قضایی نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام نماید. متعاقباً به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع داده می‌شوند. در این نوع از طلاق دادگاه طرفین را برای ایجاد صلح و سازش به داوری ارجاع می دهد .پس از صدور گواهی عدم امکان سازش با ارائه آن ظرف سه ماه به دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق و پس از پرداخت مطالبات مالی زن ازجمله مهریه و نفقه و… یا توافق بر سر آن صیغه طلاق جاری می شود. در این موارد بهتر است از نظر کارشناسی وکیل طلاق نیز بهره مند شوید.

بهترین وکلای طلاق در تهران |درخواست طلاق از طرف زن

آیا می توان به حکم دادگاه در خصوص طلاق اعتراض کرد؟

باید خاطرنشان کرد که زن می‌تواند نسبت به رأی دادگاه اعتراض (تجدیدنظرخواهی) نماید، مهلت این اعتراض بیست روز از تاریخ صدور رای از دادگاه نخستین است. همچنین می‌توان نسبت به رأیی که از دادگاه تجدیدنظر صادر می شود در دیوان‌عالی کشور اعتراض کند. در طلاق به درخواست زن پس از طی مراحل فوق و ارائه دلایل موجه و اثبات آن، دادگاه حکم الزام زوج به طلاق را صادر می‌کند. در طلاق توافقی به ارجاع به داوری و تعیین داور نیازی نیست. در این نوع طلاق طرفین ابتدائاً باید در سامانه تصمیم ثبت‌نام نمایند و نسبت به انتخاب روز و مرکز غربالگری اقدام کنند. در مرکز مذکور پس از انجام اقدامات مورد نیاز، برای انجام مشاوره به مراکز انتخابی معرفی می‌شوند.

پس از انجام این مراحل و جمع آوری استشهاد محلی؛ مشاور نظر خود را درخصوص دلایل عدم انصراف طرفین از طلاق ارائه می‌دهد. سپس زوجین می‌توانند با مراجعه به دفتر خدمات قضایی نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام نمایند. پس از تعیین شعبه دادگاه، باید در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر شوند. درصورتی که حق تجدیدنظر و فرجام‌خواهی را ساقط کرده باشند رأی دادگاه قطعی می‌شود. برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن باید به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه نمایند. البته درصورتی که زوجین وکیل انتخاب کرده باشند تمام مراحل بدون حضور زوجین و در کوتاه‌ترین زمان ممکن، انجام می شود.

مراحل طلاق از کجا شروع می شود؟

برای انجام طلاق توافقی در اولین قدم باید به سامانه تصمیم مراجعه نموده ، زوجین مشخصات خود را ثبت کرده و برای اخذ نوبت مشاوره اقدام می نمایند سپس روز، ساعت و مرکز مشاوره را در این سامانه انتخاب می کنند. قاضی با بررسی نظر کارشناس مشاوره، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می کند که زوجین باید این گواهی را تا سه ماه از تاریخ صدور، به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق برده و اجرای صیغه طلاق و ثبت آن را تقاضا کنند. اگر طلاق توافقی نیست و اگر وکالت در طلاق(حق طلاق) از همسر ندارید باید دادخواست طلاق از طرف زوجه  به دادگاه خانواده تقدیم کنید. زوجه هم می تواند در دادگاه خانواده شهری که هم اکنون ساکن است و یا در دادگاه خانواده محل اقامت شوهر دادخواست بدهد.

برای شروع و ثبت مراحل طلاق زوجه بایستی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست خود را ثبت کند و سپس به دادگاه خانواده فرستاده و ارجاع می شود. در صورتی که حکم دادگاه اول (بدوی) به ضرر آن ها باشد می توانند نسبت به آن در فرصت 20 روزه تجدید نظر خواهی کنند. بدیهی است که پرونده پس از تبادل لوایح به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده می شود و در ادامه پس از صدور رای توسط شعبه دادگاه تجدید نظرکه غالبا بدون حضور زوجین و تشکیل جلسه می شود در مهلت 20 روزه هر کدام از طرفین که رای به ضرر او باشد می تواند فرجام خواهی کند.

در این صورت پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می گردد که ممکن است دیوان از رای دادگاه تجدید نظر نقص بگیرد و یا نقض کند و مجددا پرونده به دادگاه تجدید نظر اعاده شود که در این صورت پس از صدور حکم مجدد از سوی شعبه دادگاه تجدید نظر باز هم امکان فرجام خواهی مجدد مهیا است.

راه های جلوگیری از طلاق

زن و شوهر باید به حرف های هم گوش دهند و منظور همدیگر را درک کنند. مهم این است که بتوانیم حرف هایمان را بزنیم، نه این که آن ها را به کرسی بنشانیم. کافی است همسرمان فقط به حرف هایمان گوش کند و منظور ما را درک کند و به اندیشه هایه مان پی ببرد. موارد اختلاف باید دقیقاً روشن شود.

باید درباره آن ها توافق به عمل آید. گاه تعریف و مشخص کردن مسائل دشوار است، بناربراین لازم است موارد به صورت مکتوب درآورده شود. زن و شوهر باید بدانند که کجا می توانند کوتاه بیایند و کجا نمی توانند. در این مرحله می توانند از اختلافات موجود بهره برداری مثبت کنند و در جهت تغییر، تمایل نشان دهند تا به نتیجه ای برسند که مورد توافق طرفین باشد. از یکدیگر به دلیل درایتی که در حل مسائل نشان می دهند سپاسگزاری کنند. برای رفع تک تک اختلافات، باید تمرین های طولانی انجام دهند. باید به خواسته های یکدیگر توجه کنند و پس از مدتی، مجدداً به گفت و گو بپردازند.

سوالات متداول

درخواست طلاق از طرف زن چگونه است ؟

زن میتواند اگر یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد را داشته باشید و یا با اثبات عسر و حرج زن به استناد ماده 1130 قانون مدنی می توانید برای طلاق اقدام کنید.

ویژگی های بهترین وکیل طلاق چیست؟

وکیل طلاق ماهر کسی است که دارای سال ها تجربه در زمینه دعاوی خانوادگی و انواع طلاق باشد و بتواند در کوتاه ترین زمان ممکن، عُسر و حَرَج را ثابت کند. همچنین در صورت داشتن اموال بتواند سریعا آنها را برای پرداخت مهریه و نفقه توقیف کند. دریافت حق الوکاله به صورت اقساطی یکی از مزیت های خوب وکیل طلاق است. به تمام امور مربوطه از جمله مهریه، اجرت المثل، جهیزیه، حضانت فرزندان، انواع طلاق و فسخ نکاح و شرایط و آثار آن ها، عده زن، حق رجوع مرد و مسائلی از این دست آشنایی کافی داشته باشد.

آیا برای طلاق توافقی نیاز به وکیل دارم؟

اگر شما و همسرتان در تمام مراحل طلاق به توافق برسید، می توانید بدون کمک وکیل درخواست بدهید. با اینحال توصیه می شود که حداقل از یک وکیل کمک بگیرید تا در روند جدایی خود اختلاف نظر نداشته باشید. همچنین مطمئن شوید از تمامی حق و حقوق شما محافظت می شود. وکیل طلاق به شما کمک می کند تا از پذیرش درخواست شما به دادگاه اطمینان حاصل کنید و از موارد بسیاری که در این امر اختلال به وجود می آورند و آن را به تاخیر می اندازند جلوگیری کنید.

آیا برای اینکه مرد بتواند تقاضای طلاق کند، باید دلیل موجهی داشته باشد؟

در قوانین و مقررات موجود، اعم از قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده این مسئله که مرد باید برای طلاق از همسر خود دلیل موجهی داشته باشد، مطرح نشده است. بنابراین مرد قادر می باشد همسر خود را به دلایل موجه یا بدون این دلایل طلاق دهد. اگر طلاق توسط مرد نیازمند دلایلی موجه بود، قانون گذار ملزم به بیان این دلایل میشد. همانطور که در مورد تقاضای طلاق توسط زن این موارد بیان شده است. در نهایت میتوان نتیجه گرفت عدم بیان دلایل طلاق توسط مرد نشان دهنده ی این موضوع است که طلاق توسط مرد به موارد خاصی محدود نمی شود.

در ارجاع زوجین به داوری، اگر فردِ واجد شرایطی، در میان اقارب وجود نداشته باشد و یا به آنان دسترسی وجود نداشته باشد یا ایشان از پذیرش داوری خودداری کنند، زن یا مرد باید چه کنند؟

مطابق تبصره ۲ ماده ۲۸ قانون حمایت از خانواده، هر کدام از زن و مرد می تواند داور واجد صلاحیت خود را خارج از اقارب انتخاب و به دادگاه معرفی نماید. چنانچه زن یا مرد از معرفی داور خود امتناع کند یا توانایی معرفی داور واجد صلاحیت را نداشته باشد، دادگاه به نظر خود یا به درخواست هریک از طرفین نسبت به تعیین داور اقدام می کند.

اگر نظر داوران این باشد که مرد بهانه جویی می کند و نباید طلاق صورت گیرد، آیا دادگاه باید طبق نظر داوران، تقاضای طلاق زوج را رد کند؟

اگر مرد به انجام طلاق اصرار بورزد، دادگاه نمی تواند تقاضای طلاق او را با استناد به رأی داوران رد کند.

اگر مردی در زمان انعقاد نکاح یک قطعه زمین به ارزش ده میلیون تومان داشته باشد.این ملک را بعدا بفروشد و با پول آن شرکتی راه اندازی کند که در زمان طلاق ارزش آن به صد میلیارد تومان برسد؛چه میزان از این دارایی صد میلیاردی ناشی از نرخ تورم بوده و چه میزان ارزش افزوده محسوب میشود؟ آیا دادگاه صد میلیارد را منهای ده میلیون کرده و آن را ملاک عمل خود قرار میدهد؟

خیر؛در این صورت دادگاه ابتدا ده میلیون را به نرخ شاخص تعدیل می کند، سپس آن را از یکصد میلیارد کسر میکند. به نظر این راه به اصول حقوقی نزدیک تر می باشد.

اگر زن و شوهر هنگام طلاق در مورد این موضوع که آیا اقلام معینی مثل یخچال فریزر جزء جهیزیه است یا نه، اختلاف پیدا کنند، چگونه باید این اختلاف را حل کنند؟

در بسیاری از موارد جهیزیه زن قبل از مراسم عروسی صورت برداری شده و به امضا و تایید زن و مرد و شهود می رسد. این سند در تشخیص اقلام جهیزیه به صورت شفاف و بدون شک و شبهه بسیار کمک کننده خواهد بود. اما اگر دلیلی بر مالکیت زن یا مرد نسبت به اقلام مورد اختلاف وجود نداشته باشد، در صورتی که زن و مرد هر دو دارای درآمد مستقل بوده و احتمال خرید این اقلام توسط هر دو وجود داشته باشد، اقلام مورد اختلاف میان زن و مرد نصف می شود. اما اگر شواهد بیانگر این مسئله باشد که تنها یکی از طرفین دارای درآمد بوده و احتمال خرید اقلام ذکر شده را داشته است، این اقلام با سوگند به او اختصاص می یابند.

اگر خانمی در سال ۹۹ برای دریافت نفقه خود دادخواست داده باشد در حالی که مرد از سال ۹۷ به او نفقه ای نپرداخته است، آیا نفقه هر سه سال به او پرداخت میشود یا فقط نفقه سال۹۹ به وی تعلق میگیرد؟

زمانی که مرد نفقه گذشته زن را نپرداخته باشد، زن مستحق دریافت نفقه معوقه خواهد بود؛ نفقه معوقه زن به نفقه ای گفته می شود که در گذشته به زوجه تعلق می گرفته است اما مرد با وجود دارا بودن شرایط پرداخت نفقه، آن را به زن نپرداخته است. بنابراین نفقه سال های ۹۷ و ۹۸ نفقه معوقه یا نفقه ایام گذشته زن نام دارد. نفقه سال۹۹ زن (از زمان دادخواست)، نفقه حال حاضر زن یا نفقه آینده نام دارد.زن در حالت عادی مستحق دریافت نفقه هر سه سال می باشد مگر اینکه زن تمکین نکرده باشد که در این صورت در آن مدت، از نفقه محروم خواهد بود.

اگر زن در زمان طلاق حامله باشد، برای نفقه چه حالتی پیش می آید؟

زن در زمان عده طلاق (یعنی تا وضع حمل) مستحق نفقه خواهد بود.

در طلاق رجعی، برای نفقه چه حالتی پیش می آید؟

مطابق ماده ۱۱۰۹ مرد موظف به پرداخت نفقه عده رجعی می باشد. نفقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد. ( نشوز در زن به معنای سرپیچی از درخواست های واجب همسر مانند تمکین نکردن، خارج شدن از منزل بدون اجازه همسر و… می باشد ) البته مطابق ماده ۳۸ قانون حمایت از خانواده در طلاق رجعی، مرد علاوه بر پرداخت نفقه ایام عده رجعيه، موظف است زوجه مطلقه را در منزل مشترک ساکن کند مگر اینکه زوجه به نحوه ی دیگری رضایت دهد.

منبع مقاله: صدای وکیل

دکمه بازگشت به بالا