چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم؟

از جمله اصلی‌ترین مسائلی که بعد از طلاق و یا حتی در طول روند دریافت حکم طلاق عنوان می‌گردد مرتبط با حضانت فرزندان است. به طور معمول از جمله مواردی که در دادگاه منجر به نزاع میان پدر و مادر می‌گردد، مضاف بر جدایی، حضانت فرزندان است که هر کدام قصد دارند آن را از آن خویش نمایند. در صورتی که تحت عنوان یک مادر تصمیم دارید حضانت فرزند خود را بگیرید و نمی‌دانید که چگونه حضانت فرزند خود را از پدر بگیرید در این مطلب با ما همراه باشید.

حامد امیری وکیل خوب برای طلاق در اصفهان به صورت کامل به این سوال پاسخ خواهد داد. پس به منظور دریافت پاسخ سوال خود مبنی بر چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم به هیچ عنوان مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

چگونه حضانت فرزند زیر ۷ سال را از پدر بگیریم ؟

در صورتی که فرزند زیر هفت سال دارید و تصمیم به گرفتن طلاق دارید و دغدغه فرزند خود و حضانت آن را دارید، بایستی بگوییم که به هیچ وجه نگران این مسئله نباشید. حضانت فرزند کمتر از ۷ سال از جمله اصلی‌ترین قوانین قانون مدنی  است که از جهات متعددی به نفع مادر پیش بینی شده است. با در نظر گرفتن ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی که مربوط به حضانت فرزند کمتر از ۷ سال است به هیچ وجه نبایستی نگران چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم، بود.

در این ماده که در واقع اصللاحیه بر حضانت فرزند است چنین بیان شده است :

به منظور اخذ حضانت و نگهداری کودکی که والدین وی از یکدیگر جدا زندگی می‌کنند، تا سن هفت سالگی مادر در اولویت است و پس از آن با پدر خواهد بود.

اگر چه در ظاهر ماده مذکور به صورت مطلق به نظر می‌رسد و این نگرانی را که چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم بر طرف می‌سازد، ولی دارای شرایطی که لازم است رعایت شود در غیر این حالت حضانت فرزند از مادر سلب خواهد شد. این شرایط از قرار زیر است:

مادری که حق حضانت فرزند خود را دریافت می‌کند، حق ندارد ازدواج مجدد کند. با وجود ازدواج مجدد پدر کودک قادر خواهد بود حق حضانت فرزند را حتی در صورت کمتر از ۷ سال از وی بگیرد. در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی این موضوع تصریح داشته شده است: «اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا با دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود.»

نکته مهم دیگری که در ذیل این ماده به آن پرداخته شده است مرتبط با شرایط عقلی مادر می‌باشد. به این معنی که چنانچه مادر به جنون مبتلا باشد و توان عقلی مراقبت و نگهداری از فرزند خود را نداشته باشد،  قاضی حضانت را از وی سلب کرده و به پدر اعطا می‌نماید. لازم به ذکر می‌باشد که اثبات عدم توانایی عقلی و جنون مادر بر ذمه مدعی که همان پدر است، می‌باشد.

سوالی که در خصوص ماده مذکور مطرح می‌گردد این می‌باشد که چنانچه در نتیجه ازدواج مجدد حضانت کودک خود را از دست دهیم  در حالت طلاق از شوهر جدید خود چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم ؟

به این سوال قانون‌گذار به صورت صریح پاسخ داده است. بر اساس ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی، اصل بر این خواهد بود که حضانت فرزند کمتر از ۷ سال با مادر است. بنابراین چنانچه بر اساس هر کدام از شرایط انحلال ازدواج مادر از شود خود جدا گردد این امکان برای وی وجود خواهد داشت که با تقاضا از مراجع ذی‌صلاح مجددا حضانت فرزند خود را دریافت نماید.

البته ناگفته نماند که اولویت دادگاه مصلحت کودک بوده و شرایط کودک شما را در اولویت قرار می‌دهد و با بررسی آن حضانت واگذار خواهد شد.

چگونه حضانت فرزند بیشتر از ۷ سال را از پدر بگیریم ؟

مسلم هر مادری است که حضانت فرزند کمتر از ۷ سال خود را داشته باشد جز آنکه شرایطی برخلاف آن وجود داشته باشد. ولی بعد از سن هفت سالگی چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم ؟

در تبصره ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی که فوقا آن را بیان کردین چنین مقرر گردیده است :«بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت فرزند با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می‌باشد.»

به موجب این ماده بعد از گذشت کودک از سن هفت سالگی در شرایطی که پدر تقاضای اخذ حضانت فرزند را داشته باشد، دادگاهی در رابطه با بررسی مصلحت طفل تشکیل می‌گردد و در شرایطی که مصلحت ایجاب نماید حضانت به پدر خواهد رسید. ولی نکته قابل توجهی که در این خصوص وجود دارد این می‌باشد که مصلحت فرزند صرفا بر حسب شرایط مالی و فراهم کردن یک زندگی پر رفاه نیست. بلکه در درجه نخست میزان وابستگی فرزند به طرفین و شرایط روحی وی مد نظر قرار خواهد گرفت.

در صورتی که به حکم دادگاه مبتنی بر حضانت فرزند پس از ۷ سالگی اعتراض دارید، پیشنهاد می‌کنیم از طریق وکیل خوب خانواده در اصفهان نسبت به اعتراض به حکم اقدام نمایید و با تسلین مدارک  و مستندات بیشتر سعی در اعاده حضانت کنید.

در چه شرایطی و چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم ؟

اما بعضا جدای از سن، حضانت فرزند در اختیار پدر می‌باشد. در این شرایط این سوال پیش می‌آید که در چه شرایطی می‌توان حضانت فرزند را از پدر بگیریم ؟ در ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی جواب این سوال چنین بیان شده است: «هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.»

موارد ذیل از جمله مصادیق عدم مراقبت و یا انحطاط اخلاقی کدام یک از والدین می‌باشد:

۱) اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار.

۲) اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء.

۳) ابتلا به بیماری‌های روانی به تشخیص پزشکی قانونی.

۴) سوء استفاده از کودک یا الزام وی به ورود در مشاغل ضد اخلاقی همچون فساد و فحشاء، تکدی گری و قاچاق.

۵) تکرار ضرب و جرح بیشتر از حد متعارف.

در صورتی که هر کدام از موارد مذکور صورت بگیرد، مادر حق دارد با اثبات آن از دادگاه درخواست اخذ حضانت فرزند خود را نماید.

مدارک لازم برای دریافت حضانت

ضمانت‌های اجرایی حضانت

نکات مهم و پایانی

سخن پایانی

در این مطلب سعی نمودیم که به صورت کامل به سوال چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم پاسخ دهیم. شما خواهید توانست به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط پرونده خود و انجام مشاوره حقوقی با وکیل طلاق در اصفهان تماس بگیرید و ضمن کسب اطلاعات به اتخاذ بهترین وکیل نیز بپردازید.

سؤالات متداول

  1. آیا پدر می‌تواند تا پیش از ۷ سالگی حضانت فرزند را مادر بگیرد؟

بله. تحت شرایطی به عنوان مثال جنون مادر می‌تواند حضانت فرزند کمتر از هفت سال را از مادر بگیرد.

  1. آیا در صورتی که مادر مجددا ازدواج کند پدر حق دارد حضانت فرزند را از وی بگیرد ؟

بله. بر اساس قانون چنانچه مادر مجددا ازدواج کند پدر این امکان را خواهد داشت که حضانت را از مادر سلب کند‌

  1. اخذ حضانت از هر کدام از طرفین با چه شرایطی امکان‌پذیر است ؟

چنانچه شرایطی به وجود آید که سبب به خطر افتادن سلامت طفل شود به صلاحدید دادگاه امکان اخذ حضانت وجود خواهد داشت.

خروج از نسخه موبایل