تغییرات ماه دوم بارداری
در ماه دوم بارداری ممکن است متوجه به وجود آمدن برآمدگی کوچکی شده باشید؛ اما دلیل آن برآمدگی جنین دو ماهه نیست، آن نفخ شما است. مانند زمان قبل قاعدگی که شما ورم طبیعی می کردید اکنون نیز به دلیل زیاد شدن هورمون ها و احتباس آب، ورم کرده اید. اغلب مادران در ماه ۲ بارداری دچار افزایش وزن ۱ تا ۲ کیلوگرمی می شوند اما اگر شما افزایش وزن نداشته باشید طبیعی است. احساس تهوع و خستگی شما همانند ماه اول بارداری است و حتی امکان دارد تشدید شده باشد. سردرد اتفاقی طبیعی در بدن شما است. به دلیل تغییرات هورمونی و بدنی شما دچار سردرد می شوید و می توانید با تجویز پزشک مسکن مصرف کنید.
اغلب مادران در ماه ۲ بارداری تنفر از مواد غذایی خاصی پیدا می کنند که این اتفاق به دلیل وجود بسیار طبیعی است و بعد از زایمان رفع خواهد شد؛ البته در برخی از مادران بعد از سه ماهه اول بارداری تنفر غذایی شان بر طرف می شود و در برخی دیگر حتی بعد از زایمان هم برطرف نمی شود. همچنین نوسانات خلقی و رفتاری و تعریق در این ماه شدت می گیرد.
در ماه دوم بارداری رحم شما به اندازه حدوداَ ۳ تا ۵ سانتی متر می رسد. سلول های تخمدان شما برای محافظت از دوران بارداری هورمون پروژسترون تولید می کند. در ماه ۲ بارداری جریان و حجم خون شما بیشتر می شود. از این ماه به دلیل رشد سینه ها بهتر است شروع به استفاده از لباس های مخصوص کنید تا بعد از دوران بارداری دچار افتادگی سینه ها نشوید.
در ماه اول و دوم تغدیه شما بسیار مهم است. شما در نه ماه بارداری خود باید از مواد غذایی سالم و رژیم غذایی کاملا مناسب استفاده کنید تا وزن گیری به اندازه ای داشته باشید. در ماه ۲ بارداری غذا خوردن یکی از مشکلات شما است. به دلیل وجود تهوع شاید حس کنید نمی توانید غذا را میل کنید اما همچین چیزی ممکن نیست. شما باید مواد مغذی سالم و مقوی به خود و فرزندتان برسانید. بهتر است وعده های غذایی را افزایش دهید و حجم آنها را کم کنید. از خوردن غذا های پر چرب و پر ادویه پرهیز شود. ماه ۲ بارداری ماهی است پر از علائم و تغییرات برای مادران؛ شایع ترین علائم که به صورت مشترک با بقیه مادران وجود دارد در زیر نوشته شده است:
- تهوع در صبحگاه و طول روز
- هوس زیاد غذایی
- تنفر از غذاها
- استفراغ
- نفخ
- تکرر ادرار
- تغییر در اندازه سینه
- عوض شدن خلق و خو (تشدید گریه و ناراحتی)
- درد در سینه ها
- خستگی و بیحالی
- یبوست
- سوزش سردل
- گرفتگی خفیف شکم
- لکه بینی
- ورم مختصر در پاها و دست ها
- شروع تغییر رنگدانه پوست و نوک سینه ها
وضعیت جنین در ماه دوم بارداری
- در این ماه جنین در حال شکل گیری و تکامل است. لب، بینی و زبان جنین در حال رشد است. گوش هایش نیز در حال شکل گیری است. ریه های جنین با لوله های تنفسی به گلو اتصال دارند.
- چشمان جنین تا چند ماه دیگر باز نمی شود. دست و پاهایش در حال در حال فرم گیری هستند.
- در انتهای ماه دوم بارداری دنده های جنین شکل می گیرد. این ماه آغاز شکل گیری دستگاه مرکزی عصبی است.
- در ماه ۲ بارداری جفت برای جنین مواد غذایی فراهم می کند.
- اندازه جنین بین ۵ تا ۷ میلی متر است. در پایان ماه دوم بارداری جنین به انداره یک لوبیا می شود یعنی به اندازه یک سانتی متر و نیم است.
- جفت و جنین تشکیل شده است، غذا و اکسیژن از طریق جفت به جنین می رسد.
- قلب جنین در ماه دوم بارداری هنوز تشکیل نشده است اما ضربان ۱۰۵ در دقیقه نبض می زند.
- در این ماه کیسه آمینوتیک شکل گرفته است و پر از مایع آمینوتیک است.
مراقبت های ماه دوم بارداری
- در ماه ۲ بارداری تمام معاینات پزشک را باید در نوبت تعیین شده بروید و چکاپ ها را در زمان تعیین شده انجام دهید. سلامت خودتان و فرزندتان بستگی زیادی به این چکاپ ها دارد.
- سونوگرافی ها را در وقت خود انجام بدهید معمولاَ در ماه دوم بارداری پزشک هر لحظه شما را چک می کند تا بارداری خارج از رحم اتفاق نیافتاده باشد.
- پزشک ضربان قلب جنین و خودتان را باید چک کند. ضربان قلب فرزندتان در پایان ماه مشخص می شود.
- پزشک شما با توجه به شرایط بدنی شما رژیم غذایی مناسب را پیشنهاد می کند. این رژیم به وزن گیری و کاهش تهوع شما کمک می کند.
- دارو ها و ویتامین ها را پزشک با توجه به شرایط بدنی شما تجویز می کند.
- احساس گرفتگی و انقباض در شکم و کمر و همچنین لکه بینی در ماه ۲ بارداری اتفاقی طبیعی است اما در صورت تشدید پیدا کردن یا علائم دیگر باید سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
- اگر همراه با گرفتگی و لکه بینی تب یا مشکل در دستشویی رفتن خود دارید باید به پزشک مراجعه کنید.
- علائم مورد نظر برای مراجعه به پزشک درد بسیار زیاد در شکم یا کمر، تب و لزر، سردرد شدید، علائم عفونت های ادراری و خونریزی زیاد است.
اندازه شکم مادر در ماه دوم بارداری
ممکن است یک برآمدگی کوچک در دو ماهگی ظاهر شود؛ اما اگر طی این ماه نمیتوانید دکمههای پهن خود ببندید، گاهی به دلیل نفخ است. سطح هورمون در حال افزایش است و این امر منجر به احتباس آب زیادی میشود، درست طی مدتی که قبل از پریود پف میکنید. با این حال ممکن است متوجه افزایش وزن حدود ۲ کیلوگرمی طی این مدت شوید. در صورتی که افزایش وزن نداشته باشید نیز طبیعی است.
رشد کودک در ماه دوم بارداری چگونه است؟
طی این ماه بینی، دهان و گوشهای جنین شروع به رشد میکند. پلکهای او شکل گرفته است و تا پایان سه ماهه دوم کاملا بسته میماند. در این ماه اندامهای مهمی از جنین رشد میکنند. در حال حاضر ریههای جنین با لولههای تنفسی به گلو متصل میشوند. اندامهایی مانند ریه و قلب طی این ماه بهطور کامل رشد و تکامل نیافتهاند؛ اما اکنون ۱۰۵ ضربان در دقیقه میزند. کیسه آمنیوتیک جنین ایجاد شده و با مایع آمنیوتیک پر شده است. عملکرد این کیسه به این صورت است که از نوزادان تا زمان تولد نگهداری و محافظت کند. در پایان هفته هشتم یا تقریبا در ماه دوم بارداری یک نقطه هیجانانگیز دیگری نیز وجود دارد، دیگر کودک شما بعد از دو ماهگی حالت جنینی ندارد.
در ماهه دوم بارداری کودک شما به چه اندازه است؟
در پایان دو ماهگی اندازه کودک حدود یک و نیم سانتیمتر یا به عبارتی به اندازه یک میوه تمشک است.
تغییرات ظاهری مادر طی ماه دوم بارداری
انتظار نداشته باشید که طی ماه دوم بارداری برآمدگی زیادی در شکم داشته باشید. احتمالا طی این مدت تغییرات ظاهری چشمگیری ندارید. آنچه که از نظر ظاهری متوجه میشوید، این است که علاوه بر ایجاد حساسیت و درد، سینههای شما پرتر به نظر میرسد. اگر وزن قبل از بارداری شما در شاخص توده بدنی طبیعی بود، ممکن است پزشک میزان افزایش وزنی به اندازه ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم را برای شما نرمال بداند. حتما باید به تغذیه و میزان نرمال افزایش وزن خود طی بارداری توجه داشته باشید.
تغذیه در ماه دوم بارداری
بسیار مهم است که در طول نه ماه بارداری با خوردن مواد مغذی و افزایش وزن به اندازه، بارداری سالمی را سپری کنید. تهوع صبحگاهی در بارداری اغلب در هفته هشتم یا نهم بارداری به اوج خود میرسد، به همین جهت غذا خوردن طی این مدت میتواند یکی از بزرگترین مشکلات شما در حال حاضر باشد. حتی اگر طی این مدت میتوانید تنها نان سادهای را بخورید، باید همان را مصرف کنید. طی این مدت از بارداری به انرژی و قدرت بیشتر از سبزیجات یا لبنیات کم چرب نیاز دارید. این نکته را فراموش نکنید که باید ویتامینهای دوران بارداری خود را مصرف کنید.
سونوگرافی در ماه دوم بارداری
معمولا پزشک سونوگرافی را بین هفتههای ۶ تا ۸ بارداری برای خانم باردار در نظر میگیرد. دلایل مختلفی از جمله مشکوک یا برای مواقعی که نمیدانید آخرین دوره قاعدگی شما چه زمانی بوده است، تجویز میکند. در صورتی که زودتر از این مدت برای شما سونوگرافی تجویز شود، احتمالا بهصورت ترانس واژینال برای شما انجام می دهند. در یک بارداری سالم زمانی که سونوگرافی ترانس واژینال انجام میگیرد مواردی از جمله کیسه حاملگی، شکل اولیه کودک و ضربان قلب سریع او و… قابل مشاهده و شنیدن است.
چه زمانی در ماه دوم بارداری باید به پزشک مراجعه کرد؟
همانطور که گفتیم احساس گرفتگی و لکه بینی طی این دوان طبیعی است، با این حال حتی اگر علائم خفیف نیز وجود دارد، باید به پزشک خود گزارش دهید. در واقع با توجه به سابقه پزشکی که دارید، این موارد میتواند بسیار مهم باشد. در صورتی که گرفتگی یا لکه بینی با علائم دیگری مانند تب یا مشکل داشتن هنگام ادرار کردن همراه باشد، چنین شرایطی میتواند منجر به نگرانی شود. سایر علائمی که نیاز به مراجعه به پزشک در ماه دوم بارداری دارد به شرح زیر است:
- درد شدید در شکم یا کمر
- تب
- سردرد شدید
- علائم عفونت ادراری
- خونریزی تا حدی که لباس زیر یا پد کاملا خیس میشود.