دیزل ژنراتور که به عنوان دیزل ژنراتور نیز شناخته می شود، از یک موتور دیزلی و یک ژنراتور الکتریکی تشکیل شده است که برق تولید می کند. دیزل ژنراتور معمولا برای کار با سوخت دیزل طراحی می شود، اما برخی از مدل های این ژنراتورها با سوخت مایع یا گاز طبیعی نیز کار می کنند.
قیمت دیزل ژنراتور بسته به قدرت موتور از نظر کاوا (KVA) و سازنده آن از 165000000 تومان تا 17750000000 تومان متغیر است. دیزل ژنراتورها توسط شرکت های مطرحی مانند ولوو، بنز، بادوین، پرکینز و … تولید می شوند. به طور کلی به ژنراتورهای الکتریکی که با سوخت فسیلی کار می کنند، دیزل ژنراتور می گویند.
وظیفه اصلی دیزل ژنراتور تبدیل سوخت های فسیلی به برق است. بخشی از دستگاه که وظیفه رساندن سوخت به قسمت های مختلف دیزل ژنراتور را بر عهده دارد از یک مخزن پیشرفته و یک سیستم لوله کشی تشکیل شده است. سوخت مصرفی دستگاه ابتدا وارد باک می شود. مخزن دارای فیلتر بنزین است که از ورود آلودگی و ذرات در هوا جلوگیری می کند.
هنگامی که سوخت مورد نیاز وارد باک می شود، پمپ سوخت را به موتور می فرستد و از آن لحظه احتراق صورت می گیرد. احتراق باعث حرکت پیستون ها و تولید انرژی مکانیکی می شود. انرژی مکانیکی تولید شده توسط پیستون ها توسط قطعه ای به نام دینام به الکتریسیته تبدیل می شود. ساختار در نظر گرفته شده برای دینام به گونه ای است که می تواند با استفاده از نیروی مغناطیسی تولید شده توسط سیم پیچ های آهنربا انرژی الکتریکی تولید کند.
برق تولید شده توسط دیزل ژنراتور به مصرف کنندگان می رسد و دستگاه های مختلف می توانند با استفاده از این برق به کار خود ادامه دهند. دستگاه مورد نظر دارای ویژگی تغییر ولتاژ می باشد و می توان تنظیمات لازم را برای به دست آوردن ولتاژ مورد نیاز در دیزل ژنراتور انجام داد.
اجزا و قطعات دیزل ژنراتور
در ادامه به معرفی اجزای دیزل ژنراتور می پردازیم.
موتور ژنراتور
مهمترین و ضروری ترین موتور تولید برق، سوخت دیزل را برای چرخاندن ژنراتور متصل و تولید برق مصرف می کند.
ژنراتور برق
ژنراتور برق مانند ژنراتور برق برای تولید برق ضروری است و منبع ژنراتور یک ژنراتور یا دینام است که با چرخاندن ژنراتور با موتور در یک محفظه دایره ای برق تولید می کند. هر کدام یک مدار الکتریکی ایجاد می کنند.
کنترل پنل یا نوار ابزار
دیزل ژنراتورها راهی برای کنترل پارامترهای موتور و ژنراتور دارند.
وظیفه او کنترل و تعمیر مشکلات ناشی از خرابی موتور و ژنراتور یا گزارش مشکلات است. به این سیستم کنترل پنل می گویند.
باتری دیزل ژنراتور
باتری یکی از قطعات مهم دیزل ژنراتور است که دیزل ژنراتور را همیشه آماده راه اندازی نگه می دارد و قدرت راه اندازی را تامین می کند.
اگزوز دیزل ژنراتور
اگزوز که وظیفه آن تخلیه دود حاصل از احتراق است، باید در برابر دمای بالای تولید شده توسط موتور مقاومت کند. اگر موتور اگزوز نداشته باشد باعث داغ شدن و خفگی موتور می شود.
رادیاتور دیزل ژنراتور
رادیاتور در حین کار موتور را خنک می کند و توسط فن موتور خنک می شود. اگر رادیاتور نباشد موتور می سوزد.
موتور یا ساختار
تمام لوازم جانبی موتور، ژنراتور، باتری و سایر لوازم ضروری باید بر روی یک پایه محکم و بادوام قرار گیرند که بتواند کل دستگاه را به شدت در کنار هم نگه دارد و دارای لرزش باشد.
مخزن سوخت ژنراتور برق
مخزن سوخت ژنراتور که منبع ذخیره سوخت است در بدنه شاسی تعبیه شده و گاهاً از بدنه جدا شده و به صورت مخزن جداگانه ای به نام مخزن سوخت روزانه ذخیره می شود. به عنوان یک قاعده، مخازن سوخت می توانند سوخت را تا 10 ساعت کار مداوم ذخیره کنند.
ژنراتور
دینام از قطعات پیچیده زیادی تشکیل شده است، اما یکی از مهمترین اجزای آن روتور است. از یک بوق تشکیل شده است که تحت تأثیر انرژی مکانیکی موتور و چندین آهنربای دائمی که در اطراف آن نصب شده اند می چرخد و میدان مغناطیسی ایجاد می کند. این میدان مغناطیسی دائماً حول یکی دیگر از اجزای مهم دینام یعنی استاتور می چرخد. مجموعه ای از هادی های الکتریکی مختلف که با یک هسته آهنی پوشیده شده اند. اصل القای الکترومغناطیسی بیان می کند که اگر هادی ثابت بماند و میدان مغناطیسی به دور آن بچرخد، جریان الکتریکی به آن القا می شود.
دیزل ژنراتور شفت سایبان
دیزل ژنراتورها به دلیل مصرف سوخت فسیلی و فعالیت مکانیکی بسیار پر سر و صدا هستند. اگر در محیط های مسکونی و اداری قرار بگیرند باعث آلودگی صوتی می شوند. برای جلوگیری از این صداها، آنها را در جعبه فلزی پوشانده شده با فوم جاذب صدا قرار می دهند. 65 تا 70 درصد از صدای تولید شده توسط موتور را تولید می کند. سایلسر باید توسط افراد متخصص طراحی و نصب شود، در غیر این صورت در صورت کارکردن موتور و ژنراتور دچار کمبود هوا و کمبود هوا می شود و گاهی باعث گرم شدن بیش از حد واشر موتور می شود.