همه چیز درباره ی قله اورست؟
همه چیز درباره قله اورست
به نقل از مجله ایده آل مگ قله اورست که در رشته کوههای هیمالیا قرار دارد، از بلندترین قله های جهان است. قله ی اورست، در مرز بین چین و نپال است.
قله اورست کجاست؟
کوه اورست (به نپالی: ساگارماتا (به معنی الهه آسمان)، به تبتی: چومولونگما و به چینی: ژومولانگما (مادر جهان)، بلندترین کوه و بلندترین نقطه ی کره ی زمین است. ارتفاع قله اورست از سطح دریا برابر با 8848.86 متر (حدودا 29،015 پا) می باشد. این کوه در رشته کوههای هیمالیا در مرز منطقه ی ساگارماتای نپال و تبت در کشور هند قرار گرفته است. این کوه به منظور بزرگداشت سرهنگ بریتانیایی سر جورج بستین اورست، نقشه بردار که یک سال بعد، بدون دیدن کوه درگذشت، اورست نام گرفت. تا سال 1865 به Pico XV معروف بود.
دانستنی های جالب درمورد کوه اورست
این بلندترین کوه جهان (بالای سطح دریا) و آرزوی هر کوهنورد است. صعود به اورست دشوار است و نیاز به تجربه زیادی دارد. درباره این کوه اطلاعات کمی داریم، غیر از این که بالاترین کوه در جهان است و چند خبر درباره سفرها. امروز، ما قصد داریم 7 دانستنی جالب در مورد کوه اورست را برای شما بازگو کنیم که واقعاً شما را متعجب خواهد کرد.
7. رشد مداوم ندارد، اما حرکت می کند
ارتفاع کوه اورست از سطح دریا 8848 متر است و مدتها تصور می شد که این ارتفاع هر ساله در حال افزایش است. اورست در حدود 50 میلیون سال پیش، هنگامی که هند با آسیای کنونی برخورد کرد و سطح هیمالیا را افزایش داد، شکل گرفت، با این وجود، از نظر فنی همچنان ادامه دارد، سطح آن باید افزایش یابد. با این حال، محققان دریافته اند که چنین نیست، بلکه در واقع با سرعت حدود 42 میلی متر در سال به طور پایدار به سمت شمال حرکت می کند.
6. برای صعود به اورست هزینه زیادی لازم است
تخمین زده می شود که برای صعود به قله اورست، یک شخص باید حدود 65000 دلار پول جمع کند. این مبلغ هنگفت بین پرداخت به شرپاها، اجرا، راهنماهای تهیه شده، مجوزها و مالیات های دولتی توسط نپال و سایر هزینه ها تقسیم می شود.
5. می توانید از اینترنت در بالای اورست استفاده کنید
اگر به بالای کوه اورست برسید، می توانید فوراً شاهکار خود را به دوستان خود بگویید، زیرا آنتنی وجود دارد که اینترنت پرسرعتی را فراهم می کند و می توانید تلفن های هوشمند و رایانه های لوحی را به آن متصل کنید.
4. سریعترین راه برای پایین آمدن از کوه اورست
به محض رسیدن به قله اورست، زمان پایین آمدن است. این تقریباً به اندازه کوهنوردی طولانی و پیچیده است. در سال 2011، دو کوهنورد می خواستند از در وقت صرفه جویی کنند و با پاراگلایدر حرکت کردند و 42 دقیقه طول کشید تا به نزدیکترین روستا برسند. در صورتی که پایین آمدن به روش سنتی 3 روز طول می کشد.
3. 4٪ کوهنوردان در هنگام صعود کوه اورست می میرند
صعود به اورست دشوار است و هر حرکت اشتباهی می تواند مرگ را رقم بزند. این قله را فقط متخصصان می توانند صعود کنند. از هر صد نفری که سعی در رسیدن به قله اورست دارند چهار نفر در این راه جان خود را از دست می دهند و بدن آنها در بیشتر موارد در کوه باقی می ماند.
2. پیرترین و جوانترین افراد رسیدن به قله ها
آنها می گویند سن فقط یک عدد است و نباید ما را محدود کند، اما در مورد اورست تقریباً غیرممکن است که فکر کنیم کودکان یا افراد مسن قادر به صعود به آن هستند. پیرترین فرد صعود به اورست، یوئیچیرو میورا ژاپنی با 80 سال سن بود. جوانترین کوهنورد یک آمریکایی 13 ساله به نام جوردن رومرو است.
1. همچنین کثیف ترین کوه جهان است
اورست بلندترین کوه در جهان از سطح دریا است، اما همچنین رکورد دار کثیف ترین کوه در این سیاره است. تخمین زده می شود کوهنوردان بیش از 50 تن زباله در پی خود به جا گذاشته باشند. یک قانون جدید از طرف دولت نپال، هر کوهنورد را ملزم می کند که حداقل 8 کیلو زباله پس از فرود به همراه خود بیاورد.
« قله اورست بلندترین قله جهان است»، خوب همه این را میدانیم. اما آیا همه چیز درباره این قله به همین یک جمله ختم میشود؟ حتماً چیزهایی هست که درباره این قله نمیدانیم. پس بخوانید از ۱۰ واقعیت درباره قله اورست!
۱۰ واقعیت درباره قله اورست!
۱ . عنکبوتهای هیمالیایی
حتی در کوهستان که به قصد کشیدن یک نفس راحت «اکسیژن خالص» رفتهایم، از شر عنکبوتها در امان نیستیم. «اوفریس اومنیسوپرستس»، معروف به عنکبوت پرشی هیمالیا، که در گوشه سنگها و درز صخرههای اورست زندگی میکند، یکی از معدود مخلوقاتی است که در این حد از ارتفاعات زندگی میکند.این عنکبوت قادر به خوردن همه حشراتی که قادر به پرواز در آن مناطق هستند میباشد.
کوهنوردان اوفریس را در ارتفاع ۶۷۰۰ متری اورست پیدا کردهاند و به همین دلیل میتوان گفت که غیر از چند مورد ویژه از پرندگان، اوفریس تنها موجود زندهای است که در این ارتفاع از سطح زمین زندگی میکند. البته در سال ۱۹۲۴، یک گروه کوهنوردی بریتانیایی نوعی ملخ در اورست کشف کردند که در حال حاضر نمونه آن در موزه تاریخ طبیعی بریتانیا نگهداری میشود.
۲ . ۲۱ بار فتح اورست
اپا شرپا، کوهنورد نپالی، تاکنون ۲۱ بار بام جهان را فتح کرده است. وی اولینبار در ماه می ۱۹۹۰ پس از سه صعود ناموفق برای اولین بار قله اورست را فتح کرد. وی که برای کشف رازهای پنهان اورست، پس از اولین صعود، هرسال صعود را تکرار کرده و تا سال ۲۰۱۱ تعداد صعود خود را به ۲۱ بار رسانده، با مشاهده وضعیت قله و تغییر آن طی این سالها، به شدت از عواقب گرم شدن زمین ابراز نگرانی کرده است. اپا آب شدن برفهای روی قله را باعث سختتر شدن صعود دانسته و اظهار میکند که با همین آب شدنها، محل زندگی افراد ساکن در دامنه قله، که خود نیز جزو آنها است، غرق در سیل خواهد شد. ۴ صعود آخر اپا شرپا همراه با تعدادی آزمایش بر روی قله اورست بود.
۳ . مرتفعترین نزاع تاریخ
فتح اورست آنطور که به نظر میآید رمانتیک نیست. بر اساس آمار ارائه شده از صنعت گرشگری در هیمالیا، تعداد صعود کنندگان هرسال روبه افزایش است. در سال ۱۹۸۳ تعداد کسانی که قله اورست را تا آن زمان فتح کردهبودند به ۸ نفر میرسید، اما در سال ۲۰۱۲، تنها در یک روز ۲۳۴ نفر به این قله صعود کردند. پس خیلی دور از ذهن نیست که در چنین وضعیتی بین صعود کنندگان مشاجره و یا حتی نزاع صورت گیرد.
در سال ۲۰۱۳ ، کوهنوردانی با نامهای یولی استک، سیمون مورو و جاناتان گریفیث قصد صعود به اورست را داشتند که در میانه راه، بومیان هیمالیایی که جزو راهنمایان صعود کنندگان هستند، به دلیل خطرات احتمالی از صعود بیشتر آنها ممانعت به عمل میآورند. این سه کوهنورد با راهنمایان صعود درگیر میشوند که البته نهایتاً به دلیل همکاری سایر اعضای صعود کننده با بومیان هیمالیایی، به کمپ اصلی بازمیگردند. اما جالب اینجاست که در کمپ اصلی با نیروهای نظامی نپالی مواجه میشوند و به همین دلیل مجبور به دادن تعهد به عدم تکرار کار خود میدهند.
۴ . قدمت ۴۵۰ میلیون ساله
اگرچه رشته کوه هیمالیا ۶۰ میلیون سال پیش شکل گرفته است، اما تاریخ آن قدمتی بیش از این دارد. ۴۵۰ میلیون سال قبل و زمانی که سنگآهک، قسمتی از لایههای رسوبی بوده است، اورست در زیر آب قرار داشته است. به مرور زمان، سنگها به هم نزدیک شده و رشدی معادل سالیانه ۱۱ سانتیمتر را تجربه میکنند. امروز، شما میتوانید فسیلهایی مربوط به موجودات دریایی را در قله اورست پیدا کنید. در سال ۱۹۲۴، نوئل اودل با کشف نخستین فسیلهای موجودات دریایی در اورست، این مسئله را کشف کرد. اولین نمونه سنگهای بام دنیا را نیز برای اولین بار یک گروه سوییسی در سال ۱۹۵۶ با خود به همراه آوردند.
۵ . ارتفاع اورست چند متر است؟
ارتفاع دقیق قله اورست چند متر است؟ این بستگی دارد که شما در چه کشوری زندگی میکنید. چین ارتفاع اورست را ۸۸۴۴ متر عنوان میکند، درحالی که نپال مدعی است که ارتفاع اورست ۸۸۴۸ متر است. دلیل ارتفاع کمتر در منابع چین این است که معیار آنها برای ارتفاع قله، تنها سنگ بوده و مقدار یخ روی قله را جزو ارتفاع محاسبه نمیکنند. با این حال مجامع بینالمللی، برف روی قله را نیز جزو ارتفاع آن محاسبه میکنند. در سال ۲۰۱۰ نیز، چین و نپال به این توافق رسیدند که ارتفاع اورست را همان ۸۸۴۸ متر در نظر بگیرند.
۶ . نام اورست چیست؟
مرتفعترین قله دنیا در دنیا اورست خوانده میشود ، اما تبتیها به این قله «قومولانگما» میگویند. این نام به معنی «زندگی الهه مادر» میباشد. اما اورست فقط این دو نام را ندارد. بهطور مثال، در نپال «ساگارماتا» به معنی «پیشانی آسمان» نام دارد که این نام پارک ملی نپال است که اورست در آن واقع شده. اما «اورست» نام خود را از اولین کاشف خود که مردی بریتانیایی به نام «جرج اورست» بود گرفته است.
۷ . دربست اورست!
صعود به اورست چیزی حدود چندهزار دلار آب میخورد، اما هر روز به تعداد کسانی که قصد فتح اورست را دارند افزوده میشود. در سال ۲۰۱۲، رالف دایموویتس، کوهنورد آلمانی، عکسی را منتشر کرد که در آن صف افراد درحال صعود به اورست را نشان میداد. البته این صف عریض و الطویلی که رالف آن را به تصویر کشیده بود، به دلیل اوضاع نامساعد جوی از فتح قله بازماند. ۱۹ می ۲۰۱۲ روزی بود که افراد صعود کننده به قله باید در صفی ۲ ساعته به انتظار مینشستند. در این روز بیش از ۲۳۴ نفر خواهان صعود به قله بودند. البته ناگفته نماند که از این افراد صعود کننده، ۴ نفر به دلیل عدم احتیاط در گذرگاههای صعبالعبور، جان خود را از دست دادند.
۸ . در اورست هم نظافت را رعایت کنید
حتماً عکسهای فراوانی از اورست دیدهاید که زیبایی و شکوه آن را از زوایای مختلف به نمایش گذاشتهاند. اما روی دیگر این زیبایی و شکوه جایی است که کوهنوردان زبالههای خود را در کوه رها کردهاند. بر اساس یک آمار تقریبی، حدود ۵۰ تن زباله رها شده در اورست وجود دارد که هر روز و با صعودهای جدید بر حجم آن افزوده میشود.
در دامنه اورست حجم عظیمی از کپسولهای اکسیژن و تجهیزات کوهنوردی وجود دارد که صعود کنندگان آنها را در کوه رها کردهاند. از سوی دیگر، اورست مملو از جنازه صعودکنندگان ناکام است که به دلیل صعبالعبور بودن آن مناطق، امکان انتقال این اجساد وجود ندارد. حتی در میان این اجساد، جنازه افرادی که به عنوان راهنمای گروه بودهاند نیز مشاهده میشود. البته از سال ۲۰۱۴ دولت نپال قوانینی درباره صعود به اورست وضع کرده که طی آن افراد صعود کننده، هنگام بازگشت باید حداقل ۸ کیلوگرم زباله را با خود به پایین قله بیاورند.
۹ . اورست هنوز رشد میکند
ممکن است اندازهگیری صورت گرفته توسط نپال و چین معیار درستی برای ارتفاع اورست نباشد. در سال ۱۹۹۴ محققان دریافتند که اورست به طور متوسط سالیانه ۴ میلیمتر رشد می کند. همانطور که صفحههای زمین همچنان درحال حرکت هستند، اورست نیز به رشد خود ادامه میدهد. در سال ۱۹۹۹ محققان آمریکایی تجهیزاتی را بر روی اورست نصب کردند که امکان مشاهده این تغییرات را میداد. آنها در حال گسترش تحقیقات خود هستند تا ثابت کنند که ارتفاع قله اورست درحال حاضر ۸۸۵۰ متر است.
۱۰ . اورست بلندترین قله دنیا نیست
«مائونا کیا» قله آتشفشان غیرفعال هاوایی، ۴۲۰۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. اما باید بدانید که ۶۰۰۰ متر از این کوه در زیر آب قرار دارد. اگر معیار اندازهگیری را کف اقیانوس قراردهیم، ارتفاع این قله حدود ۱۰۲۰۳ متر خواهد بود که حدود ۱۷۰۰ متر از اورست بلندتر است. بد نیست بدانید که اورست، بلندترین نقطه کره زمین هم نیست. آتشفشان خاموش «چیمبورازو» در اکوادور ۶۲۶۷ متر از سطح دریا ارتفاع دارد، اما این معیار ربطی به بلندترین نقطه جهان ندارد. کره زمین در برخی از مناطق خود دارای پوسته ضخیمتری است و به همین دلیل اکوادور نسبت به نپال، فاصله بیشتری با مرکز زمین دارد. اگر از این نقطه نظر به مرتفعترین نقطه زمین نگاه کنیم، اورست بلندترین نقطه زمین نخواهد بود.